Meddig kínoz még? – A terhességi émelygésről

Patikai párbeszéd a terhességi émelygésről és a hányásról, amellyel a várandós nők mintegy 70%-a szembesül. Mit lehet tenni ellene? 

 

– Éppen csak kimutatta a terhességi teszt, hogy várandós vagyok, máris elkezdődtek a rosszulléteim. Most a 7. hétben járok, folyamatosan émelygek, és étkezéstől függetlenül, bármitől képes vagyok hányni. Miért van ez?

  • Valószínűleg hormonális változások állnak a háttérben. Egyes orvosok gyomor- és bélrendszeri okokat valószínűsítenek, mások pszichoszociális faktorokat emlegetnek, és úgy vélik, hogy esetleg a kismama nehezen barátkozik meg a terhesség gondolatával. Megfigyelték, hogy akiknél korábban a migrén, a tengeri vagy légi utak, vagy akár hosszabb autóutak hányingert okoztak, azoknál gyakoribb a terhesség alatti rosszullét is. Sőt, családon belüli halmozódás is kimutatható, anyai ágon öröklődhet a terhesség alatti hányás.

– Mindenki azt mondja, hogy az idő múlása többé-kevésbé ezt a problémát is megoldja. Meddig kell még szenvednem?

  • Nyugodjon meg, a második trimeszterre általában javulnak vagy megszűnnek a hányinger és hányás okozta kellemetlenségek. A terhesség vége felé azonban ismét előtérbe kerülhet a probléma, mivel az egyre növekvő magzat fejt ki nyomást a gyomorra. Gyakori rugdalózásai miatt mozgatja a gyomortartalmat, ami hányást okozhat, de ekkor az első trimeszterben jellemző rossz szájízzel és émelygéssel már alig kell számolnia.

– Létezik valamilyen gyógyszer a panaszaimra?

  • Sajnos igazán hatásos kezelési megoldás nem létezik. A recept nélkül megvásárolható B6-vitamint tartalmazó készítményeket szokták a kismamáknak javasolni. Bár a B6-vitamin a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik, azaz vizelettel ürülő vitamin, a napi maximális bevitele kismamáknál nem ajánlott, hogy túllépje a 25 mg-ot, igaz, külföldön ennél nagyobb adagokat is rutinszerűen alkalmaznak. Célszerű a dózisról a szülész-nőgyógyász orvosával egyeztetni.
Pixabay
  • A B6-vitaminon túl a gyömbér alkalmazható még terhesség alatti hányáscsillapításra. Több vizsgálat szerint a gyömbér hatásossága a B6-vitamin hatásosságával körülbelül megegyező ebben a tekintetben. Lehet a gyömbért szárított porként vagy frissen is fogyasztani. A gyömbérgyökértörzs szárított porából napi 250-1000 mg az ajánlott dózis; napi két-három részre elosztva. Egy gramm szárított gyömbérpor körülbelül két gramm friss, nedves gyömbérnek felel meg, ennek megfelelően adagolhatja a friss, reszelt vagy darabolt gyömbért. Ne ijedjen meg, ha a gyömbér szedése során a szájnyálkahártya csípő érzését tapasztalja vagy gyomorégést érez, ezek a gyömbér okozta mellékhatások, amelyek néhány kismamánál jelentkezhetnek.

– Lehet olyan súlyos az állapot, hogy kórházi kezelésre szoruljak emiatt?

  • A terhességi hányás különbözik a gyomorrontás okozta hányástól: várandósság alatt intenzíven jelentkezhet émelygés bizonyos szagok, ízek kapcsán. Fokozott mértékű nyálelválasztás teszi még kellemetlenebbé a helyzetet. Láz, hasmenés és hasi fájdalom, hasi görcsök azonban normál esetben nem társulnak a terhességi hányáshoz. Ha mégis, fel kell keresni a kezelőorvost. Van a terhességi hányásnak egy súlyos változata, az ún. hyperemesis gravidarum, ami a nők mintegy 5%-át érinti. Ők akár napi 10-szer is hányhatnak, ami miatt súlyvesztés következik be, és fennáll a kiszáradás veszélye. Ekkor kórházi kezelésre, cukor- és sópótlásra, infúziós kezelésre van szükség, illetve vényköteles hányáscsillapítót rendelhet a kezelőorvos.

– Van esetleg nem gyógyszeres javaslata is a panaszok enyhítésére?

  • Próbálkozni lehet a „sokszor eszik, de mindig csak keveset” technikával. A hideg, szénsavmentes italok (víz, tej) fogyasztása általában jó hatásúnak bizonyulhat. A fűszeres, csípős, savas ételeket kerülni kell. A kellemetlen szájíz, az émelygés több-kevesebb sikerrel csillapítható mentolos rágógumival. Hányás esetén fokozottan ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre, illetve hányást követően a szájhigiéniára is gondot kell fordítani. A gyakori hányás ugyanis – savas kémhatása miatt – a fogzománc károsodásához vezethet. Nem véletlen, hogy terhesség alatt legalább egy fogorvosi vizit kötelező.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész