Akkor és most – Mégsem árt a cumizás?

„Én úgy tekintettem annak idején a cumira, mint az ördögre. Sosem adtam a gyerekeimnek cumit a szájukba, amikor kicsik voltak. Most viszont azt látom, hogy az unokám nyolc hónapos, és elég sokat cumizik. Az anyja pedig még csak meg sem próbálja leszoktatni róla! Sőt, azzal altatja el. Nem árt ez neki? ”

A gyermekük születése előtt sokan kijelentik, hogy ők bizony nem adnak a gyermeküknek cumit. Aztán hamarosan eljön a nagy sírások ideje, és ők is cumival csitítgatják a csecsemőjüket.

 

Cumizás: igen vagy nem? >>>

 

Kétségtelen előnye a cuminak, hogy

  • megnyugtatja a babákat,
  • két szoptatás között kielégíti a szopásigényüket,
  • segítheti az elalvásukat. Egyébként elalvást követően sok csecsemő kiejti a szájából a cumit, és nélküle alszik.

A cumit ellenzők táborát meggyőzhetik azok a legújabb eredmények is, amelyek alapján a cumizás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál (más néven bölcsőhalál) kockázatát.

Sokak félelme az, hogy a cumizás árt a fogak fejlődésének, mivel az előnytelenül befolyásolhatja a metszőfogak növekedési irányát, azok összeharapó képességét, illetve az állkapocs fejlődését. Ennek kapcsán elmondható, hogy a kisgyermekek három vagy négy éves koráig a cumizást nem helytelenítik a szakemberek. Úgy tartják, hogy az addig bekövetkezett esetleges állkapocs- és fogelváltozások később még helyreállnak.

És végső érvként: a cumizásnál van rosszabb is… például az ujjszopás

Jó tudni, hogy a hüvelykujj szopása nagyobb nyomást fejt ki a fejlődő állkapocsra, így jelentősebb mértékű deformációkhoz vezethet, mint a cumi. Emellett a kézujj tisztasága nehezebben biztosítható, mint a cumié.

Ha már egyszer cumizik a gyerek, akkor néhány tanácsot célszerű megfogadni:

  • A csecsemőnek vagy a kisgyermeknek csak vigasztaláshoz, altatáshoz legyen a szájában a cumi, és a cumizás időtartama lehetőleg napi hat óránál kevesebb legyen.
  • Amikor beszélni kezd a gyermek, és az első szavakat ejti ki, azt sose cumival a szájában tegye, ugyanis a cumi – mint minden szájban lévő idegen test – a hangok képzését jelentősen zavarja, és a gyermekben a rossz hangképzési technika rögzülhet.
  • A cumihigiénia betartása lényeges. A megvásárolt cumit használatba vétel előtt alaposan meg kell mosni és „kifőzni” vagy gőzzel sterilizálni. Mindennapos használat esetén naponta ajánlott a művelet ismétlése. A földre, koszos felületre esett cumit nem szabad a gyermek szájába tisztítás nélkül visszaadni. Ha a cumi anyaga ragadóssá válik, szakadós lesz, netán porózus vagy lyukas, azt le kell cserélni. A cumik élettartama két-három hónap, azt követően újat kell vásárolni.

 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész