Ezekre figyelj ősszel, ha kisbabád van

Az évszakváltást sokszor a felnőttek is megszenvedik, de a babák még érzékenyebben reagálhatnak az időjárás változására vagy éppen a levegő minőségének romlására.

Szülőként számos módon óvhatjuk gyermekünket attól, hogy a hirtelen időjárás egészségügyi problémákat okozzon a kicsiknél. Hogy mire érdemes különösen odafigyelnünk, Dr. Makleit László belgyógyász segít bennünket néhány hasznos tippel.

Figyelj a levegő minőségére!

Nem zárkózhatunk be a négy fal közé, levegőzni az őszi időszakban is kell. Az időjárás azonban ilyenkor nagyobb körültekintést igényel a szülőktől, nemcsak a hideg, hanem a levegő szennyezettségének szempontjából is. Ha sétálni megyünk, válasszunk tiszta levegőjű helyet a sétához, parkot, kiserdőt – a zsúfolt, szmogos belváros nem a legalkalmasabb a kisbabák levegőztetésére. Szabadtéri sétánál mindig legyen nálunk póttakaró, mert az őszi napokban az időjárás egyik pillanatról a másikra képes igen hidegre fordulni. Óvjuk a kicsik fülét és nyakát is,  az időjárásnak megfelelő sapkácskával, kendővel.

A fűtési szezon indulásával a füst és a szmog a kicsiknél könnyen légúti irritációt okozhat. Ráadásul a fűtés miatt a lakásban szárazabb a levegő, ez pedig szárítja a bőrt és a légúti nyálkahártyát, ezért a megfelelő páratartalom biztosítása, és a párásító folyamatos tisztán tartása is nagyon fontos.

Előzd meg a pelenkadermatitiszt!

„Azt gondolhatjuk, hogy a pelenka alatti bőrirritáció csak nyáron okozhat gondot a meleg miatt. Sajnos ősszel is előfordul, mégpedig azért, mert a melegebb napokon is hajlamosak vagyunk a babát túlöltöztetni, és ilyenkor a bőr könnyen kipállik” – figyelmeztet a szakértő. Az öltöztetés, pelenkázás előtt mindig hagyni kell, hogy a bőr és a hajlatok is teljesen megszáradjanak, és ilyenkor ajánlott törlőkendőt és popsikrémet használni. A babák számára kifejlesztett nedves törlőkendő használatával megelőzhető a pelenkadermatitisz kialakulása. A legjobb törlőkendő E-vitamint és panthenolt is tartalmaz, így nyugtatja, táplálja a bőrt és véd a fertőzésektől. Érdemes parabén- és alkoholmentes popsitörlőt beszerezni, mely kíméletesen ápolja az érzékeny területeket is.

Készülj fel a szabadtéri játékra!

„Az igazán hűvös, szeles idő beköszöntével a hidegnek, szélnek kitett bőrfelületen, az arcon, kezeken kialakulhat pirosodás, sebesedés. Ezért, ha hűvösebb napokon szabadtéri játékra készülünk, adjunk a kicsire sapkát, kesztyűt. Mivel a babák bőrének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké és a hámréteg felső része még nem vastagodott meg, a szél hatására bőrük könnyebben kiszárad. A kicserepesedett száj védelmére beszerezhetünk baba ajakápolót, azonban ha a tünetek néhány napon belül nem múlnak el, mindenképpen mutassuk meg a gyermeket orvosnak” – javasolja dr. Makleit László.

 

Ne feledkezz el a megfelelő vitaminpótlásról!

„Ősszel a kevesebb napsütés miatt a D-vitamin pótlására is fokozottan ügyelni kell. Csecsemőkorban naponta kb. 10-15 mikrogramm szükséges, 1 éves korig ezt folyamatosan adagolnunk kell a babának, később, 3 éves korig pedig ősztől tavasz végéig. A vitaminadagolást mindig bízzuk a gyermekorvosra, mert nem mindegy, hogy anyatejesen vagy tápszeresen táplált babáról van szó” – tette hozzá a belgyógyász.

Plusz egy jótanács

Ha a kisbaba meghűl, orrváladékának eltávolítására a legjobb módszer az úgynevezett orrszívó-porszívó használata. Bár sokan idegenkednek tőle, a gyerekek hamar megszokják, és az első pár, kissé stresszelőbb alkalom után nyugodtan tűrik, hogy megszabadítsuk őket az orrukban felgyülemlett váladéktól. Ez ráadásul nem csak a fül-orr-gégészeti panaszokat okozzanak.

[Forrás:Sudocrem/Red Lemon]