Bajkeverő bacik

Az édesanyák tudják, hogy a takarítást hogyan, mikor és mivel érdemes végezni, viszont vannak tények, amelyeket sokan nem ismernek… Íme!

Bár nem is hinnénk, de manapság rengeteg olyan eszközzel és felülettel találkozunk, amelyeknek köszönhetően folyamatosan ki vagyunk téve a nem látható kórokozók veszélyének. Ilyen például az okostelefon. Mindig nálunk van, babrálunk rajta napközben, evéskor szórakoztatjuk magunkat vele és hazafelé sem tesszük le.

Egy átlagos telefon felületén tízszer annyi baktérium van, mint egy WC-ülőkén

A hűtőnk is tartogat meglepetéseket – egy átlagos frigóban 750-szer több a baci, mint amennyinek szabadna lennie: mondjuk kiömlött egy kis lé reggel az ételhordóból pakolás közben, vagy nem dobtuk ki a múlt heti maradékot, mert nem volt idő, esetleg megromlott a tej, és a dugót se tettük rá a megbontott boros üvegre a hétvégén. Mind-mind lehetőség a baktériumok elburjánzására.

És mi van a takarítóeszközökkel? 

Telefont és hűtőt, bár nem sűrűn, de szokás takarítani. Viszont mi van azokkal az eszközeinkkel, amelyeket takarításra használunk? Konyhai szivacsaink, rongyaink és törlőkendőink felelnek azokért a felszínekért, amelyek érintkeznek a táplálékunkkal. Nem gondolunk bele – hiszen mindennap tisztítunk velük –, de a vizes, nedves környezet teremti meg a rosszindulatú mikrobák melegágyát.

Az Arizonai Egyetem kutatása szerint egy négyzetcentiméteren akár 10 millió baktérium is leledzhet takarítóeszközeinken.

Ezzel betegségeknek és fertőzéseknek tesszük ki mind magunkat, mind szeretteinket. Egyes kutatások szerint a gyomorrontások többsége az otthoni eszközök tisztátlansága miatt alakul ki, és futótűzként söpörhet végig mindenkin, akivel kapcsolatba kerülünk, legyen az kolléga, barát vagy éppen családtag.

Mi a teendő?

Bevásárláskor elég átnézni a mosószereink összetevőit és leírását, hogy tudjuk, mely termék képes megvédeni a láthatatlan veszélytől. Vásárlás során a legtöbb bolt polcain találhatunk olyan antibakteriális készítményeket, amelyek garantáltan elpusztítják a kórokozók 99,9%-át, köztük az E. colit, a szalmonellát, az MRSA-t is! Legyen az a nedves szivacs a csap mellett vagy a látszólag tiszta konyhapult, nem szükséges 60 °C-os meleg vízhez nyúlni, hogy a mikrobák elpusztuljanak, és az otthonunk újra biztonságos legyen. A gyengéd, mégis hatékony, fehérítőt és színezéket nem tartalmazó termékek biztonságosan használhatók a babafelszerelések környékén, és ott is, ahol az ételek készülnek.

Élelmiszerekkel közvetlenül érintkező felületek esetében ivóvíz minőségű vízzel kell leöblíteni a fertőtlenítővel kezelt felületet.

 

Forrás: A Dettol szakmai anyagából