Elhanyagolt esszencia: meddőség

Fotó: 123rf.com

Egyre gyakoribb jelenséggé válik a hibás életmódból fakadó meddőség. Manapság megrendítő lehet egy pár számára a hír, azonban nem mindegy, hogy az miből ered.

A genetikai sérülésből, betegségből fakadó terméketlenség komoly súlyú probléma. Azonban a többség csupán életmódbeli problémából fakadóan vált meddővé. Ez viszonylag egyszerűbb vizsgálatokkal, főként endokrinológussal együttműködve kideríthető. Elsőre az ember összeroppan lelkileg a hír hallatán, azonban számos olyan esettel találkoztam már, ahol nagyon komoly problémák ellenére is sikerült természetes módon teherbe esni.

Igaz az a mondás, miszerint „az vagy amit megeszel”! Az étkezésünk egyre inkább felszínes, gyors, monoton tevékenységgé válik, jellemzően sokat eszünk, és egyáltalán nem tápláló élelmiszereket. Emellé társul a mozgáshiány és a fokozottan stresszes életvitel. Mindez pár éven belül felborítja a hormonális működést, az ivar- és petesejtek egészségét.

Ha hanyagoljuk a testünket, az is hanyagolja az igényeinket. Hogy várhatjuk el tőle, hogy megfelelően teljesítsen, ha mi magunk sem fordítottunk rá elég figyelmet, törődést? Szervezetünk ápolásra szorul, mint az a szobanövény, amelyet tartunk az ablakpárkányon. Biztosítani kell számára a megfelelő fény-, oxigén- és tápanyagfelvételt, és akkor virágozni fog.

Frissíteni szükséges a testünkben zajló biológiai folyamatokat, ehhez kezdetben jól jön a gyógymasszázs, ami által javíthatunk az anyagcsere- és a hormonális működésen. Emellett a szervezet ki tudja magát pihenni, így a regenerálódási fázis elmélyül, és többszörös hatással újítja meg a sejteket. Főleg, ha fokozatosan és szakember segítségével kialakítjuk a saját étrendünket és mozgásformánkat. Kezdetben már ezek a lépések is látványos eredményeket hoznak.

Fotó: 123rf.com

Érdekes, hogy a terápiák alatt sokszor kiderülnek olyan lelki tényezők is a háttérben, mint a „nem lennék jó apa vagy anya” komplexus. Vagy eleve boldogtalanok a párok, és a gyermeknemzés lehetőségében látják a kiutat az egyéni és társas válságból. Többnyire vegyes félelmekkel küzdenek. A gond inkább akkor van, ha ezt nem képesek vállalni és együtt megoldani. Hiszen a gyermekvállalás közös döntés, elhatározás és teremtési folyamat.

Tehát a meddőség sokkal inkább arra igyekszik rámutatni, hogy meddők, közömbösek lettünk önmagunk számára. Már nem olyan fontos, hogy jól érezzem magam a bőrömben mint nő vagy férfi. Eltűnt az izgalom, a lelki, szellemi és testi pezsgés vágya önmagunk és a másik fél irányába. Holott a nemek szeretnék érezni, hogy fontosak egymásnak, hogy még mindig képesek élni. De képtelenek megadni azt egymás számára. Életet teremteni életerővel lehet!

A fásultság, kimerültség, a monotonitás lett a társunk. Holott bennünk van a vágy, az a hajtóerő, amely eljuttathat a változás, a megújulás irányába. Nem szabad azt csitítgatni, engedjünk teret az elképzeléseinknek, menjünk utána, szólítsuk meg, hogy mit is szeretne.

A megoldás bennünk rejlik, csak szabad teret kell neki engedni, hogy megmutathassa azt az arcát, amelyet elfelejtettünk. Gondoljunk arra, mivel tudjuk motiválni magunkat és a megszületendő gyermeket.

Farkas Lehel
okleveles gyógymasszőr