Bébik, kicsik és nagyok

Hozzátáplálás cumisüvegből

Baba cumisüveggel

A közted és babád közti szeretet és összetartozás legmagasabb szintje a szoptatással valósul meg. Ezt az időszakot úgy is felfoghatjuk, mint a várandósság meghosszabbodását, mert olyan egységben éltek tovább.

 

Az anyatejed a legideálisabb csecsemődre szabott táplálék. Minden tápanyagot megfelelő arányban, könnyen emészthető formában tartalmaz. Mennyisége kicsid igényei szerint változik, még a nap folyamán is. Hőmérséklete mindig megfelelő, hiszen közvetlenül, rendkívül higiénikus és gyönyörű „csomagolásból”, a melledből kapja. 

Babádnak féléves koráig, de még azon túl sincs semmilyen más enni- vagy innivalóra szüksége. Az az ideális, ha akár 2 éves koráig, de azon túl is szoptatod gyermekedet, természetesen már más ételekkel kiegészítve.

Cumisüveg bevezetése előtt próbálkozhatsz szoptatásbarát itatókkal, pl. svéd itató, kihajló szélű pohár, Spilly Spoon gyógyszeradagoló kanál stb.

Táplálás cumisüvegből

Bármilyen ok miatt, ha úgy döntesz, hogy cumisüvegből is táplálod babádat, akkor jó, ha figyelsz a következőkre. Kicsidnek csak ajánld fel, hogy a szájába vegye az etetőcumit, de soha ne erőltesd! Megpróbálhatod az etetőcumival simogatni a baba arcát és ajkát, de ne tuszkold be a szájába. A cumi a csecsemő szájába egy kicsit felfelé álljon, a szájpadlását érintse, ne a nyelvét. Abban az esetben, ha a pici ellenáll vagy sír, tarts szünetet és később próbáld meg újra.

Ha először adsz cumisüvegből enni a szoptatott babádnak, akkor azt kis mennyiségekkel kezdd, és csak lassan, kb. 15 ml-ként emeld az adagokat. Legfontosabb, hogy csak szoptatás után adj pótlást!

Segítsd a babát a cumisüveghez való alkalmazkodásban. Legyél türelmes, nyugodt, pozitív és kitartó, mert ez egy új készsége a kicsinek. A picik általában könnyebben elfogadják a cumisüveget, amikor álmosak vagy nem nagyon éhesek.

Megfelelő tempójú, szeretetteljes etetési pozíciót alkalmazz cumisüveges etetés közben. Tartsd úgy a babát, mintha szoptatnád, szorosan a testedhez simulva. A cumisüveget ne döntsd meg nagyon, csak annyira, hogy a cumi teljesen tele legyen folyadékkal. Így a baba maga tudja irányítani a tej áramlását, és nincs arra kényszerítve, hogy a túl sok folyadékot, ami a szájába dől, gyorsan lenyelje. A tipikus döntött, ringató cumisüveges etetőpozícióban a tej gyorsabban folyik a gravitáció miatt, ezért a babának sokkal gyorsabban kell innia, mint ahogy azt természetesen kívánná. A félig ülő vagy ülő pozíció segíti a nyugodtabb evést. Amikor babád szünetet tart, vagy mély levegőt vesz, akkor jelzi neked, hogy vedd ki a cumit a szájából, büfiztesd meg. Válassz olyan cumisüveget, amelynek etetőcumija csak akkor nyílik meg, és akkor folyik belőle a folyadék, ha a baba szívja. Ilyen cumival a baba nem nyel félre és nem eszi túl magát!

Szoptatás és cumisüveg

Szopás közben a baba két-háromszorosára nyújtja a bimbót, és nyelvecskéjének hullámszerű mozgásával a szájpadlására préseli. Ezzel az igen sokszor ismételt mozdulattal, de főleg a szájában lévő vákuummal üríti ki a tejet. A legjobb cumisüvegek etetőcumija rendkívül puha és egyedülállóan nyúlékony, 100% szilikon anyagú, amit hasonló módon meg tud nyújtani a baba etetéskor, mint a bimbódat szopáskor.

Műanyag vagy üveg cumisüveg a jobb?

Ezt minden családnak magának kell eldöntenie, a műanyag kontra üveg előnyeinek és hátrányainak mérlegelésével.

Előnye: könnyű, erős, törhetetlen, sokféle méret kapható belőle és olcsóbb.
Hátránya: nem olyan tartós mint az üveg, elszíneződhet, opálossá válhat.

Előnye: tartós, könnyen tisztítható, jól bírja a magas hőfokon való sterilizálást.
Hátránya: nehezebb, törékeny és drágább.

Vásárlásnál figyelj még arra, hogy:
– a cumisüveg széles szájú, könnyen tölthető legyen,
– olyan legyen a mérete, ami belefér a melegítőbe és a sterilizálóba,
– anyaga környezetbarát, újrahasznosítható legyen.

A fogorvosok véleménye

A cumisüvegek etetőcumijából – néhány kivétellel – akkor is folyik valamennyi folyadék, ha a baba nem fejt ki erőt. Amikor a baba cumisüvegből iszik, és közben álomba merül, folyadék marad a szájában, szopáskor viszont nem! A tejben lévő tejcukorból (laktózból) a szájban lévő mikroorganizmusok hatására keletkező tejsav tönkreteszi a tejfogak zománcrétegét, és fogszuvasodáshoz vezet. Ezért is lényeges, hogy ha cumisüvegből is kell táplálnod a picit, akkor lehetőleg olyat válassz, amelynek etetőcumija csak a babád szívására nyílik meg!

Soha ne feledd, hogy a szoptatás a legjobb!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő

Exit mobile version