Nyaraláskor jön meg a menstruáció?

Fotó: 123rf.com

A nőket nem érdekli? A nők szívesen tennének ellene? De nem tesznek semmit! De mint mond erről a nőgyógyász? Aki maga is nő!

Szinte minden nő találkozott már azzal a problémával, hogy a régóta szervezett nyaralás épp a legrosszabb napokra esik. A fájdalom, a görcsök, az egész menstruáció kellemetlensége, az ezzel járó feszültség képes tönkretenni a várva várt nyaralást.

Sokan úgy gondolják, beletörődnek a megváltoztathatatlanba, mások megpróbálnak ez ellen tenni valamit.

Egy rövid online kutatás szerint a magyar nők 55%-a nem veszi figyelembe a nyaralás tervezésénél a menstruációját. Érthető, hiszen lehetnek ennél fontosabb szempontok is. A szabadságok egyeztetése, egy kedvező utazási ajánlat is felülírhatja ezt a szempontot.

Ugyanakkor többségük szívesen befolyásolná menstruációs ciklusát, hogy ezt a kockázatot elkerülje. Érthető, de akkor viszont elgondolkodtató, hogy a nők több, mint 80%-a nyaralás előtt nem megy el nőgyógyászhoz!

Vajon mi lehet ennek az oka? Időhiány, tájékozatlanság, vagy a nők nem bíznak abban, hogy a nőgyógyászoktól hasznos tanácsokat, egyszerű útmutatást kaphatnak ezzel kapcsolatban?

De mit a véleménye erről egy nőgyógyásznak? Miben tud segíteni? Milyen hasznos tanácsot tud adni?

Dr. Szőczei Beáta nőgyógyász szerint: „A tervezett nyaralás előtt időben érdemes nőgyógyászati vizsgálatra menni. Amennyiben a nyaralás idejére esne a mensese, akkor ennek jelentkezését előre lehet hozni, vagy el lehet tolni.

Természetesen, ha valaki néhány nappal a várható menses előtt jelentkezik, akkor már nehéz a menstruáció időpontját befolyásolni.

Ezen kívül érdemes a hatásos fogamzásgátlást átbeszélni, különösen fiataloknak, akik még aktívabb szexuális életet élnek. A nyaralás alatt rendszeresen nyílik mód szexuális együttlétre, azonkívül gyakrabban fogyasztanak alkoholt is, ezért érdemes hatásos védekezésről gondoskodni még az indulás előtt.

Fotó: 123rf.com

Harmadik ok, hogy akinek hüvelyi folyása vagy hüvelyi gyulladásra utaló tünetei vannak, ennek okát érdemes tisztázni és kezelni. Nagyon meg tudja keseríteni a nők életét a nyaralás alatt is tartó hüvelyi diszkomfort érzés. Másrészről mivel a hüvelyi gyulladások egy része fertőz is, esetleg más embert is megfertőzhet mesterséges medencében fürdéskor.

Érdemes néhány tanácsot is kérni nőgyógyászától az esetleges új fertőzések akut ellátására, hiszen előfordulhat nyaralás alatt és akkor nagyon sokan lehetnek az üdülőhelyek nőgyógyászati várójában.”

Érdemes mindezt átgondolni, alaposan felkészülni, tehát nyaralás előtt nőgyógyászhoz menni!

Forrás: deepinsight.hu