A nyár kincsesládája – alkossunk a kicsikkel!

Szórakoztató elfoglaltság lehet, ha gyerekünkkel közösen készítünk olyan emléktárgyakat, amelyekhez a kicsi maga gyűjti a hozzávalókat, s amik a nyár elmúltával is az együtt töltött vakációra emlékeztetnek.

Engedjük szabadon alkotókedvünket, de mindenekelőtt hallgassuk meg gyermekünk véleményét – hiszen ez főképp az ő játéka. Hagyjuk, hogy önállóan is megvalósíthassa elképzeléseit, de segítsük véleményünkkel, javaslatainkkal…

Ha vízparton nyaralunk, a gyerekek is szívesen gyűjtögetnek kisebb-nagyobb kagylókat, csigaházakat, színes kavicsokat. Először alaposan mossuk, szárítsuk meg ezeket. Színes kartonra felragasztva szép képet készíthetünk belőlük. Ha keretbe szeretnénk foglalni, használjunk ehhez hosszában kettéhasított száraz nádat.

Pixabay

Még érdekesebb hatásúvá tehetjük a képet, ha a kartonra folyékony ragasztóval előrajzolunk egy elképzelt formát vagy a hátteret, és ezt beszórjuk száraz homokkal. Különlegesebb hatást érhetünk el, ha különböző színárnyalatú homokot alkalmazunk. Látványos megoldás az is, ha alapnak hullámpapírt használunk.

Szintén ötletes nyári ajándék, ha az apróbb csigaházakkal, kagylókkal egy érdekes formájú befőttesüveget teleteszünk úgy, hogy az aljára pár cm vastag homokréteget töltünk. Végül az üveget teljesen öntsük fel vízzel, és légmentesen zárjuk le.

Ugyancsak látványos megoldás, ha keskenyebb üvegeket különböző színárnyalatú homokkal rétegezve töltünk meg. Lényeges, hogy az üvegek ez esetben is teljesen legyenek megtöltve és alaposan zárjuk le őket.

A megtisztított, színek, formák, nagyság szerint szétválogatott kavicsokból is dekoratív képet alkothatunk. Natúr színű kartonra rajzoljuk elő a kívánt formát. Az egyes részeket töltsük ki a megfelelő nagyságú és árnyalatú kavicsokkal, amiket egyesével ragasszunk fel a papírra. A keret elkészítéséhez ezúttal is használhatunk hullámpapírt, nádat, vastagabb spárgát.

Pixabay

Hasonló, mozaik hatású nyári képek készülhetnek még a meggy, a cseresznye, az alma magjából, a tökmag, a napraforgó, a pisztácia héjából is. Lepréselt mezei virágokat szépen kompozícióba elrendezve, felragasztva, borítékba téve akár képeslapként is elküldhetünk. Válasszunk alapnak semleges színű kartont, amin jól érvényesülnek a nyári virágok élénk árnyalatai.

A gyerekek által szívesen végzett foglalatoskodás a kavicsfestés is. Ehhez nagyobb méretű, lehetőleg sima felületű kavicsokat gyűjtsünk. Az alapos megtisztítás után bármit festhetünk rájuk: pillangókat, virágokat, madarakat stb.

Nyári hangulatúvá tehetünk egy régebbi megunt vázát, fadobozt, ha oldalára szintén az apróbb csiga- és kagylóházakból ragasztással készítünk díszt. A díszítéshez hibátlan, sérülésmentes anyagokat használjunk. A kiegészítőket könnyen beszerezhetjük a különböző barkács-, hobbi- vagy írószerboltokban.

Engedjük szabadon alkotókedvünket, fantáziánkat, de mindenekelőtt hallgassuk meg gyermekünk véleményét – hiszen ez főképp az ő játéka… Hagyjuk hát, hogy önállóan is megvalósíthassa elképzeléseit, de segítsük véleményünkkel, javaslatainkkal.

Torma Anna
óvopedagógiai szaktanácsadó

Patika Magazin