Segítség! Fáj a gyerek füle!

A nyaralás, a szabadidő mindenkinek rövid és drága kincs. Sajnos sokszor tapasztaltam, hogy a nyári fülbetegségek sok gyermek és felnőtt nyaralását megzavarták. Volt, aki egyenesen a Balaton vagy a tenger partjáról érkezett a rendelőnkbe. A tartós kánikulában felmelegedett tavak, strandok vizében elszaporodott kórokozók sokszor tömeges fülészeti megbetegedést okoznak.
A külső hallójáratban kialakuló bőrgyulladást nem szabad összekeverni a náthával szövődött középfülgyulladással. Jóllehet mindkét betegség igen heves fülfájdalommal járhat, de kialakulásuk, lefolyásuk, kezelésük teljesen különbözik.
A középfülgyulladás főként gyermekbetegség. A hallójárat-gyulladás bármely életkorban előfordul.

Ha begyullad a hallójárat

A gyakori víz alá merülés feláztatja a külső hallójárat bőrét, és lehetővé teszi a vízben lévő baktériumok behatolását a hallójárat bőrébe. A fülben levő kis hámsérülések ennek különösen kedveznek. A baj enyhe viszketéssel, kevés fülfolyással, kisfokú halláscsökkenéssel, fülzúgással kezdődik, majd hamarosan „berobban”, a tünetek drámai gyorsasággal fokozódnak, és a tűrhetetlen fájdalom uralja a képet láz és felső légúti hurutos tünetek nélkül. Súlyosabb esetben a bőr alatti kötőszövet is beszűrődik, megduzzad, és beszűkíti, néha teljesen elzárja a hallójáratot. A fülkagyló előtt és mögött is kialakulhat gyulladásos beszűrődés bőrpírral, sőt maga a fülkagyló is begyulladhat.

  • Szabad út

Aki fürdéskor sokat tartózkodik a vízben, és sokszor víz alá merül, az kiteszi magát annak a kockázatnak, hogy a hallójárat bőre fellazul, és a bőr elveszíti természetes védekezőrétegét. Leázik a bőrvédelmet képező fülzsírréteg, és a bőr másik védelmi rendszere, a „savköpeny” PH-ja lúgos irányba változik. A bőr felszínén normál körülmények között is jelen lévő kórokozók, valamint a vízben lévő kórokozók szabad utat kapnak a bőrön keresztül. Bizonyos egyéni hajlam miatt a betegek egy részénél a betegség azonos oldalon többször ismétlődik.

  • Kezelése géllel

A hallójárat szakszerű kitisztításával kezdődik, amely legcélszerűbben vékony steril műanyag csővel, leszívással történik. A bőr védelmét jelentő savköpeny helyreállítása enyhén savas kémhatású oldatba vagy gélbe mártott vékony gézcsíkkal lehetséges, melyet óvatosan a hallójáratba vezetünk. Jól bevált, ha előzőleg gyulladáscsökkentő hatású krémet juttatunk a hallójáratba. Erre a célra kitűnően megfelel az antibiotikumot nem tartalmazó, tiszta növényi eredetű, gyulladáscsökkentő, hámregeneráló hatásáról ismert Aloe verát tartalmazó gél.

  • Kezelés gyógysapkával

Tartós hűtőborogatáshoz az ismert gyógysapka betétje (10-15 percig mélyhűtőbe téve) jól használható erre a célra. Kellemesen hűsíti a fájdalmas, beszűrődött területet. A borogatás alá célszerű vékony rétegben bekrémezni a bőrt, ez akár popsikenőcs is lehet, de a hámosító hatású kenőcs is kiválóan megfelel.

  • Kezelése hidrogén-peroxidos oldattal

Régen gyakran használták a hallójáratban lévő gyulladásos váladék kitisztítására a hidrogén-peroxidot, közismert nevén a pezsgőfülcseppet. Idősebb kollégáim biztosan emlékeznek rá, magam csak pályám kezdetén alkalmaztam, azután megfeledkeztünk róla. Új gyógyszerek, új módszerek jöttek, és leváltották a régit.
Az utóbbi időben viszont ismét gyakran használom ezt az anyagot, a fertőtlenítő hatású tabletta oldatát a hallójárat kitisztítására, fertőtlenítésére. 1 dl vízbe 1 tablettát téve kitűnő fertőtlenítő oldatot kapunk. A fülbe csepegtetve segít a gyulladásos váladék kitisztításában és a kórokozók elpusztításában. Az oldat hűtőborogatáshoz is alkalmazható.

  • Hűtsük!

Fontos megjegyezni, hogy az így kialakult külső fülgyulladás tüneteinek csillapítására viszont nem meleget, hanem hűtő borogatást célszerű használni. A hűtő borogatást legegyszerűbben normál hőmérsékletű, enyhén savas kémhatású vagy fertőtlenítőoldatba mártott gézlappal vagy vattadarabbal végezzük.
– Ha már viszket vagy érzékeny a fül, néhány csepp enyhén savas kémhatású vagy fertőtlenítőoldat becseppentése kellemesen hűsíti a fület, és a hűtő borogatás felhelyezése is csillapítja a tüneteket.
– Erőteljes duzzanat, fájdalom esetén már csak a szakorvos segíthet.
Fontos tanács: utazáshoz vigyünk magunkkal fertőtlenítőtablettát.

Olajozottan

Sokszor kérdezik tőlem a szülők, hogy nyaralás előtt hogyan készüljenek fel a hallójárat-gyulladás megelőzésére, és ha kialakult, akkor milyen egyszerű kezelést javaslok. Különösen úszó gyermekek szülei érdekeltek, és persze azok, akik már találkoztak hasonló problémával.

  1. Tanácsom az, hogy tartózkodjunk a hallójárat túlzott tisztogatásától, elkerülve ezzel a bőr apró sérüléseit és a bőrvédelmet jelentő fülzsírréteg és savköpeny eltávolítását.
  2. Úszás előtt az „érzékeny fülű” gyermekeknek néhány csepp paraffinolajat vagy étolajat szabad csepegtetni a fülébe. Ez víztaszító réteget képez, és védi a bőrt a felázástól.

Dr. Somi Ildikó
Gyermek fül-orr-gégész szakorvos
Szaktanácsadás: 06-30/22-33-190