Fondorlatos bacik – avagy amit nem tudunk a takarításról

Legtöbben már gyerekkorban megtapasztaljuk, hogy bizony takarítania mindenkinek kell. Legyen az csak a ruháink elpakolása, segítség a konyhában vagy egy gyors porszívózás. A gyakorlottabbak, mint például az édesanyák már tudják, hogy melyik feladatot mikor és mivel érdemes csinálni, viszont vannak tények, amit sokan nem ismernek. Baktériumok és kórokozók lesznek most terítéken – persze csak képletesen.

 

A telefonon több a baci, mint a WC ülőkén

Bár nem is hinnénk, de manapság rengeteg olyan eszközzel és felülettel találkozunk, amelyeknek köszönhetően folyamatosan ki vagyunk téve a nem látható kórokozók veszélyének. Ilyen például az okostelefon. Mindig nálunk van, babrálunk rajta napközben, evéskor szórakoztatjuk magunkat vele és hazafelé sem tesszük le. Kapaszkodjunk meg: egy átlagos telefon felületén tízszer annyi baktérium van, mint egy WC ülőkén. Márpedig nem sűrűn látni embereket kezet mosni telefon használat után.

A hűtőnk is tartogat meglepetéseket

A hűtőnk is tartogat meglepetéseket – egy átlagos hűtőszekrényben 750-szer több a baci, mint amennyi szabad lenne: mondjuk kiömlött egy kis lé reggel az ételhordóból pakolás közben vagy nem dobtuk ki a múlt heti maradékot, mert nem volt idő, esetleg megromlott a tej és a dugót se tettük rá a megbontott boros üvegre a hétvégén. Mind-mind lehetőség a baktériumok elburjánzására.

Szivacsok és törlőkendők

Telefont és hűtőt, bár nem sűrűn, de szokás takarítani. Viszont mi van azokkal az eszközeinkkel, amelyeket takarításra használunk? Konyhai szivacsaink, rongyaink és törlőkendőink felelnek azokért a felszínekért, amelyek érintkeznek a táplálékunkkal. Nem gondolunk bele – hiszen minden nap tisztítunk velük – de a vizes, nedves környezet teremti meg a rosszindulatú mikrobák melegágyát. Az Arizonai Egyetem kutatása szerint egy négyzetcentiméteren akár 10 millió baktérium is leledzhet takarító eszközeinken.

Na, de ha koszos a szivacs és a törlőkendő, mit jelent ez ránk nézve?

Betegségeknek és fertőzéseknek tesszük ki mind magunkat, mind szeretteinket. Egyes kutatások szerint a gyomorrontások többsége az otthoni eszközök tisztátlansága miatt alakul ki, és futótűzként söpörhet végig mindenkin, akivel kapcsolatba kerülünk, legyen az kolléga, barát vagy éppen a családunk.

Lehet ezt máshogy is!

Bevásárláskor elég átnézni a mosószereink összetevőit és leírását, hogy tudjuk mely termék képes megvédeni a láthatatlan veszélytől. Vásárlás során a legtöbb bolt polcain megtalálhatjuk az antibakteriális készítményeket, melyek garantáltan elpusztítják a kórokozókat. Legyen az a nedves szivacs a csap mellett, vagy a látszólag tiszta konyhapult, nem szükséges 60°C-os meleg vízhez nyúlni, hogy a mikrobák elpusztuljanak és az otthonunk újra biztonságos legyen. A gyengéd, mégis hatékony, fehérítőt és színezéket nem tartalmazó termékek biztonságosan használhatók a babafelszerelések területén, és ott is ahol az ételek készülnek (Élelmiszerekkel közvetlenül érintkező felületek esetében ivóvíz minőségű vízzel öblítse le a kezelt felületet). 

Twist Communication