Adjunk-e (mézes) teát a bébiknek?

méz nagyban

„Kislányom, nem lesz szomjas az én drága kis unokám, ha csak anyatejet kap? Én annak idején teát is adtam neked… Sőt, a nagyikád néha még mézet is kevertetett bele, hogy jó édes legyen!” – mondja a nagymama az újdonsült anyának. Lehet hallgatni erre az anyai tanácsra? Dr. Budai Marianna segít eligazodnunk.

 

Változnak az idők, és vele együtt a csecsemőtáplálási szokások is. Bár ötletekből senkinél nincs hiány és a nagyszülőktől, szomszédoktól, barátnőktől bőven kap tippeket minden kismama, nem árt óvatosnak lenni ezekkel!

Mikor és milyen teát (ne) igyanak a csecsemők? >>>

Az újszülöttek és csecsemők legtökéletesebb étele és itala az anyatej

Az anyatej az éhséget és a szomjúságot egyaránt csillapítja. A bébiknek 4-6 hónapos korukig, a hozzátáplálás megkezdéséig egyéb folyadékokra nincs szüksége. Kivételes eset a nyári hőség, amikor a kiszáradás megelőzésére – az anyatej mellett – tiszta, kiforralt és lehűtött szénsavmentes vízzel is lehet kínálni a babákat.

Éjszakai „teáztatás”?

A bébik – egészségesen – felnőnek tea nélkül, és a szüleink és nagyszüleink korában divatos rendszeres „teáztatás”, éjszakai teával itatás szükségtelen.
Vannak persze jól bevált, régóta használt gyógyteák (pl. kamilla, édeskömény, csipkebogyó), amikre a csecsemők bizonyos betegségei esetén szükség lehet.

A teákkal szemben a víz favorizálása nem véletlen; a tiszta víz kitűnő szomjoltó tulajdonságú, nem okoz fogszuvasodást a tejfogaknál vagy a még ki sem bújt fogaknál. Napjaink ízekkel, illatokkal „felturbózott” étel- és italkínálatában kifejezetten előnyös, ha a gyermekek nem szoknak hozzá már kiskorukban ahhoz, hogy mindennek íze, színe, illata van; ez segíti a későbbi egészséges táplálkozási szokások kialakítását is.

Ha mégis a tea mellett döntünk, ezekre figyeljünk

  • Megbízható forrásból származó és ellenőrzött értékesítési helyen (pl. gyógyszertárban) vett terméket szabad csak a gyermeknek adni.
  • Lehetőleg természetes összetevőket tartalmazó teá(ka)t kell választani, amik a növényi összetevőkön túl mesterséges anyagokat (színanyagokat, aromákat, cukrokat stb.) nem tartalmaznak.
  • A tetszetős külsővel rendelkező és gyors elkészítéssel kecsegtető, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható instant teák általában jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak, ami nem kívánatos.
  • A felnőtteknél kedvelt fekete tea bébiknek nem javasolt, mivel az a magas koffein tartalma miatt a kicsiknél álmatlanságot okozhat.
  • A mentatea adása sem javasolt egyéves kor alatt, mivel annak mentoltartalma légzőrendszeri görcsöt, légzésmegállást okozhat a csecsemőknél.
  • A csecsemőteákat a felnőtteknél megszokottól hígabbra kell készíteni.
  • A csecsemőteákat sem természetes, sem mesterséges cukrokkal édesíteni, ízesíteni nem szükséges.
  • A teás cumisüveget csak addig szabad a gyermek szájában hagyni, amíg iszik. A teás cumisüvegen cumizó, azzal játszadozó kicsi feleslegesen, hosszú ideig teszi ki a fogait a károsító cukroknak.

Bébiknek tilos a méz!

Ne kerüljön méz a bébi teájába! Bármilyen magas tápértékű és egészséges is a méz, egyéves kor alatti alkalmazása nem javasolt, mivel a méz a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráját tartalmazhatja. Az első életévben a kicsik a fejletlen, éretlen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a Clostridium-mal szemben; különösen igaz ez a hat hónaposnál fiatalabb csecsemőkre. Az elszaporodott Clostridium botulinum által termelt igen erős méreganyag, az ún. botulotoxin a bél nyálkahártyáján át a szervezetbe jut. Mindez a száraz száj, a nehéz nyelés, a makacs székrekedés, az izomgyengeség, valamint az izombénulás tünetei mellett légzés- és nyelésbénulással járó halálhoz vezethet. Az állapot azonnali intenzív ellátást igényel, de a gyógyulás nem biztos, hogy bekövetkezik.

Később, egy évnél idősebb egészséges gyermekeknél a mézben található nagyon alacsony számú Clostridium spóra már nem okoz semmiféle megbetegedést, életveszélyes mérgezést, nyugodtan adható nekik ez az egyébként vitaminokban dús táplálék.

10 dolog, amit érdemes tudni a mézről >>>

Megjegyzendő, hogy az élelmiszeripar által előállított bébiételekben esetlegesen megtalálható méz nem kell, hogy aggodalmat okozzon. Adhatók a csecsemőknek azok a speciálisan csecsemőknek készült élelmiszerek, amik élelmiszeriparilag hőkezelt, azaz iparilag sterilizált mézet tartalmaznak. Az ily módon kezelt méz ártalmatlannak tekinthető, mivel a megfelelő nyomáson és legalább 120 ºC-on történő hőkezelés a Clostridium spórák pusztulásához vezet.

 

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész