Digitális kütyük – a kétévesek fele már használ ilyeneket!

A világ változik: míg 30 éve még a Barbie baba és a Matchbox hódított, ma már az Angry Birds és a Minecraft a menő az ovisok körében. De vajon baj-e, hogy a gyerekek kütyüznek, meg kell-e állítani ezt a tendenciát és mit tehetnek a szülők, hogy a digitális eszközökkel való foglalatosság jó irányban hasson a gyerekekre? Az ELTE Etológia Tanszék munkatársai ezekre a kérdésekre keresik a választ kutatásaikban.

 

 

  • Egyre korábban kezdik használni a kütyüket a kicsik?

„Nem csoda, hogy a gyerekek is egyre korábban kezdik használni a mobileszközöket, és idejük egyre nagyobb részét töltik velük, hiszen ezt látják tőlünk. De hogy ez valóban így van-e, arra friss kutatási eredményeink alapján következtethetünk.” – mondta Konok Veronika, a kutatás vezetője.

A kutatók 1270 szülő megkérdezésével készítettek felmérést arról, hogy a 7 év alatti gyerekek mennyit, mikortól és hogyan használják a mobiltelefont és a tabletet.

  • Mit csinálnak a digitális eszközökkel a kicsik?

„Vizsgálatunkban rákérdeztünk arra is, hogy a gyerek milyen tevékenységeket szokott végezni az eszközön, hogyan sajátította el ezeket a tevékenységeket és milyen gyakran használja a tabletet vagy a mobilt”– mondta Miklósi Ádám, a tanszék vezetője.

  • Hogy állnak mindehhez a szülők?

A kutatók ezen kívül arra is kíváncsiak voltak, hogy a szülők szerint a mobileszközök használatának van-e pozitív vagy negatív hatása a gyerekekre; korábban jobb-e elkezdeni vagy inkább minél később; és hogy mennyire engedik a szülők a gyereknek a mobilozást/tabletezést. A kutatók azt is mérték, hogy a szülő mennyire kötődik saját mobiltelefonjához, vagyis például mennyire ideges, ha nincs nála a telefonja.

Már a kétévesek fele kütyüzik

Az eredmények szerint a gyerekek egyre korábban és egyre nagyobb arányban használnak digitális eszközöket. A vizsgált korosztály 44 százaléka használ rendszeresen tabletet vagy mobilt, átlagosan napi fél órát. Kétéves kortól már a gyerekek fele kütyüzik, a 4 év feletti gyerekeknél pedig ez az arány már 60 százalék.

„Már az 1 és 2 év közöttieknek is több mint egyharmada használja a mobileszközöket. Ez azért lényeges, mert ekkor az agy még nagyon plasztikus, fejlődésben van, és e korai élményeknek nagy hatása lehet a gyerekek fejlődésére, akár pozitív, akár negatív irányban”– magyarázta Konok Veronika.

Igaz, közülük csak minden második használja rendeltetésszerűen az eszközt, a többiek inkább csak fogdossák, nyomkodják, és élvezik, ha a nyomkodás hatására felvillan a képernyő. A 2 és 3 év közöttiek még inkább passzív módon használják, pl. mesét néznek vagy bekapcsolódnak a telefon- vagy Skype-beszélgetésekbe. A 4-5 évesek egyharmada viszont már aktívan is kütyüzik, pl. játszik, ő maga indít el videókat, fényképezőt vagy videó-megosztót használ.

A kutatásból az is kiderül, hogy a gyerekek egyre korábbi életkorban kezdik el használni a mobileszközöket. Míg például 2013-ban a 2 és 3 év közötti gyerekeknek még csak a 10 százaléka mobilozott, addig a mai 2-3 éveseknek már a 40 százaléka.

A gyerek a szülőt utánozza

„Kutatásunkból azt is megállapíthatjuk, hogy a gyerek mobilozási/tabletezési szokásaira a szülő véleménye és személyes példája is hatással van.”– mondta Konok Veronika.

„A gyerek többet használja a digitális eszközöket, ha a szülő erősebben kötődik a mobiljához. Közismert, hogy a gyerekek nemcsak készségeket és ismereteket tanulnak a szüleiktől, hanem viselkedésmintákat és értékrendet is. Ha egy gyerek azt látja, hogy a szülő folyton mobilozik és érzelmileg nagyon fontos számára a telefon, akkor a gyerek is fontosnak tartja majd és többet fog foglalkozni vele.”

A mobiljukhoz jobban kötődő szülők valószínűleg többet is engedik a gyereküket mobilozni, és pozitívabban gondolkodnak a gyerekkori mobileszköz-használat hatásairól. A megengedőbb szülőknek, illetve azoknak, akik pozitív hatásokat tulajdonítanak a mobilozásnak/tabletezésnek, valóban többet kütyüzik a gyereke.

Engedjük vagy ne?

 

Ha van olyan 4,5-6 év közötti gyermeked, aki vagy egyáltalán nem, vagy épp ellenkezőleg, viszonylag sokat (legalább napi 15 percet, vagy heti pár órát) és régóta (min. 1 éve) használ ilyen eszközöket, az Etológia Tanszék munkatársai várják jelentkezésed gyermekeddel egy tesztre. Ezen a linken található kérdőív kitöltésével jelezheted részvételi szándékod.

Az eredeti cikk a digitaliscsalad.hu-n olvasható!