Milyen háziállata legyen a gyereknek?

Fotó: pixabay.com

A legtöbb gyermek már kisgyerekkorától el van ragadtatva az állatoktól. Mindenesetre ők még nincsenek teljességgel tudatában annak, hogy a négylábúakkal miképpen is kell viselkedni. Éppen ezért a szülőknek mindig is résen kell lenniük, ha gyermekük érintkezésbe kerül a hőn szeretett állattal.

A kutyák végtelenül türelmesek a kicsikkel szemben. Egyetlen felnőtt sem tűrne el zokszó nélkül ennyi dögönyözést, „farokhúzást”, fülcibálást. Ennek ellenére nem szabad egyedül hagyni a gyermeket a háziállattal, különösen idegen kutyákkal kell óvatosnak lenni.

Abban az esetben például, ha a kutya már régóta a családban van, az „új jövevény” cirógatása, kényeztetése esetleges féltékenységi reakciókat válthat ki a házőrzőből. Az eledel kérdésében sem ismernek tréfát az ebek. Kedvenc eledelük fogyasztása közben jobb, ha nem engedjük a gyereket a kutya közelébe. Különösen a csecsemőknél kell az óvatosság, hiszen ők még nem tudják megkülönböztetni a fenyegetést jelző morgást a játékostól.

Fotó: pixabay.com

A macskák természetüknél fogva visszafogottabbak, mint a kutyák. Már a macerálás első kicsi jelénél jobbnak látják odébbállni, körmeiket pedig csak a legvégső esetben használják. Egyvalami azonban a macskák ellen szól, nevezetesen, hogy szőrük gyakran vált ki allergiás reakciókat. Abban az esetben, ha a gyermek amúgy is érzékenyebb az allergénekre (az egyik vagy mindkét szülő allergiás), jobb, ha nem kerül macska közelébe.

Azt, hogy a négylábúaknak semmi keresnivalójuk a kiságyban vagy a gyerekszobában, mindig be kell tartani.

Forrás: Galenus