Ez a menza már nem az a menza. Itt az ideje, hogy megszabaduljunk rossz beidegződéseinktől a közösségi étkeztetéssel kapcsolatban! Most általános- és középiskolás diákok szavazatai döntötték el, melyek Magyarország legfinomabb menzaételei, és ki a 2016-os év közétkeztetője. 

A játék tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok szívesen kipróbálják az új ízeket, egészségesebb menzaételeket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben azért indította el a menzareformot, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak – emlékeztetett a rendezvényen dr. Rétvári Bence. A tárca parlamenti államtitkára szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a kormány által a közétkeztetés támogatására fordított összeg; csak idén mintegy 70 milliárd forintot költenek 300 ezer kisgyermek ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésére. Dr. Rétvári Bence hangsúlyozta: ez a kampány arra hívta fel a figyelmet, hogy a kevesebb zsírral, sóval és cukorral, több zöldséggel és gyümölccsel készült ételek is lehetnek finomak. Az állam csak a szülőkkel, a pedagógusokkal és a közétkeztető cégekkel összefogva tud tenni az óvodások és az iskolások egészséges táplálkozásáért, hiszen a gyerekek csak akkor eszik meg az új, egészségesebb ételeket, ha azok ízlenek nekik – fogalmazott az államtitkár.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „Élj könnyebben!” egészségnevelő kampánya keretében játékot indított. A gyerekeket arra buzdították, hogy tapasztalataik alapján szavazzanak a legfinomabb menzaételekre és így közvetve azokra a főzőkonyhákra, melyek a kedvenc ételüket elkészítette. Az általános és középiskolás tanulók szavazatai alapján a martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el „Az év közétkeztetője 2016” címet, az OGYÉI szakemberei pedig összeállították a diákok által kedvelt 50 legfinomabb menzaételt tartalmazó listát. Az OGYÉI merokanal.hu honlapon meghirdetett játékában 44 magyarországi település 298 osztályának 7500 tanulója szavazott kedvenc fogására és az azokat elkészítő 41 főzőkonyhára.

A gyros és a pizza is versenybe szállt

A versenyben részt vevő közétkeztető cégek ételsorain a hagyományos ételek épp úgy szerepeltek, mint például a hazánkban reformételnek számító kuszkusz, de a fehér gabonafélék helyett is gyakran szerepeltek teljes kiőrlésű változatok. A beküldött receptek körét színesíti, hogy még a gyorséttermi kultúra „menzabarát” gyrosa és pizzája is megtalálható volt közöttük. A pályázatban résztvevő gyerekek kétszer 10 élelmezési nap alatt választhatták ki a számukra legízletesebb 2 levest, 2 főételt és 2 desszertet.

Ezek a gyerekek kedvencei

A legkedveltebb leveseknek a gyümölcslevesek, a gulyás jellegű levesek, a csontleves és paradicsomleves bizonyultak.

A top öt leves:
– hansági gulyásleves,
– húsleves,
– erdei gyümölcsleves,
– csontleves grízgaluskával,
– zellerkrémelves

 

A főételek közül kimagaslóan legnépszerűbbek a rántott ételek lettek, őket követte a bolognai spagetti, a brassói aprópecsenye és a paradicsomos húsgombóc holtversenyben.

A top öt főétel:
– sajtos spagetti,
– főtt hús meggymártással,
– gyros-fűszeres csirkecsíkok,
– grill csirkecombfilé kuszkusszal,
– lapcsánkás sertéskaraj rizzsel.

Az édes ételek között a tejbegríz nyerte el leggyakrabban a gyermekek tetszését, ezt követte a túrógombóc és a piskóta jellegű sütemények, de sokan szavaztak az aranygaluskára és a linzer jellegű süteményekre is.

A top öt desszert:
– mézes kocka,
– piskóta joghurtöntettel,
– mézes, gyümölcsös túrókrém,
– túrógombóc,
– aranygaluska.

A szavazatot leadó osztályok között az OGYÉI közjegyző jelenlétében kisorsolta azt a 13 szerencsés osztályt, akik pénzbeli hozzájárulást nyertek a 2017-es osztálykirándulásukhoz. A nyertes iskolák listája, valamint a TOP 50 menzaétel fotókkal és receptgyűjteménnyel együtt megtalálható a merokanal.hu oldalon.

 

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet/ Wise Advisory Group