Aranyanyu Díj – Indul a jelölés!

A Richter Aranyanyu Díj az egyik legrangosabb hazai elismerés, amely az orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és a szociális területen dolgozó nőket díjazza immár hetedik éve. Azokat a nőket, akik sokszor a háttérben maradva, kevés anyagi és erkölcsi elismerés mellett végeznek az egész társadalom számára felbecsülhetetlen értékű munkát.

Az alapítók – a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író – valamint a zsűri tagjai a nagyközönségtől beérkezett jelölések alapján választják ki az Aranyanyukat. A www.aranyanyu.hu oldalra május 14-ig lehet feltölteni a történeteket.

Idén 7 éves az Aranyanyu Díj

Koraszülöttekkel foglalkozó doktornő, aki speciális módszereivel segíti a babákat, és a családdá kovácsolódást; az igazgatóhelyettes, aki minden gyerek élettörténetét pontosan ismeri; az edző, aki abban hisz, hogy a versenysportban is csak motiválással lehet eredményt elérni; az idősgondozó, aki puszta jelenlétével képes könnyebbé varázsolni az idősek mindennapjait; a patikus, aki egy városi gyógyszertárat változtatott közösségi térré. Mindannyian Aranyanyuk lettek tavaly, történetük és kitartásuk példaként szolgált sokak számára.

A Richter Aranyanyu Díj az elmúlt hat évében méltó elismerése lett az olyan klasszikus segítő szakmákban dolgozó nőknek, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a közösségek számára, mégsem kapják meg az őket megillető figyelmet és elismerést.

„A Richter Aranyanyu díjnak az elmúlt évek alatt presztizse lett, eddig 46-an részesültek elismerésben. Elmondhatom, hogy a díj a Richter a Nőkért programunk egyik legsikeresebb eleme. Sikerült értéket teremtenünk és támogatnunk ezzel is a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsültségének növelését. Örülünk, hogy a kezdeményezésünk ennyi embert cselekvésre késztet, és hogy ráirányíthatjuk a figyelmet ezekre a nagyszerű nőkre és értékes munkájukra. Az évente beérkező több száz jelölés és közönségszavazat is azt mutatja, hogy van igény az inspiráló példákra” — hangsúlyozta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

A zsűri tagjai.

2017-ben is 9 nő lehet Aranyanyu

A Richter Aranyanyu Díjra az ajánlásokat négy kategóriában várják május 14-ig a www.aranyanyu.hu honlapon. Egy személyes történetben kell bemutatni a jelölni kívánt orvosnőt, pedagógust, egészségügyi szakdolgozót illetve a szociális területen dolgozó jelöltet. A maximum 1500 karakteres írásban a jelölt elhivatottságát, odaadó személyiségét, egyediségét kell bemutatni, mindazt, amiért érdemesnek tartja jelölője őt a díjra. A zsűri által kiválasztott döntősökről kisfilm készül, majd a nagyközönség internetes szavazással dönthet arról, hogy kik legyenek a közönség díjazottjai.

A már jól ismert zsűri tagjai — Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Rácz Zsuzsa író, Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó, valamint Dobó Kata színésznő — szintén odaítélnek kategóriánként egy-egy díjat, a Ridikül Magazin pedig idén is különdíjat ad át.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy Magyarországon az oktatásban, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozó több százezer nő vállán nem kisebb teher van, mint a teljes rendszer napi működtetése, többnyire rendkívül mostoha körülmények között. Ám ezért a felbecsülhetetlen értékű munkáért alig kapnak elismerést. Továbbra is azt szeretnénk megmutatni, hogy a mindannyiunk számára életbevágó munkát végző nők embersége, szakértelme és odaadása nélkül egyszerűen megállna az életünk” — hangsúlyozta Rácz Zsuzsa író, a Richter Aranyanyu Díj megálmodója.

A díj által és az Aranyanyuk munkájának bemutatásán keresztül a sokszor tabuként kezelt fontos területek is figyelmet kaptak elmúlt hat évben. Előtérbe került például a koraszülött-ellátás, a gyermekvédelem, a gyermekpszichiátria vagy éppen a magyarországi romák helyzete.

  • Az idei Aranyanyukat és munkájukat a novemberi díjátadó gálán ismerheti meg a nagyközönség is.
  • A díjról és a jelölés menetéről bővebb információt a www.aranyanyu.hu oldalon, vagy az Aranyanyu facebook oldalán találhatnak.

Richter Gedeon Nyrt.