Bébik, kicsik és nagyok

Veleszületett szívfejlődési rendellenesség

Fotó: gettyimages.com

Ma Magyarországon minden száz gyermekből egy szívfejlődési rendellenességgel születik. A szívhibához gyakran más rendellenesség, például vese-, bélrendszer-, tüdő- és egyéb eltérés is társul. A korai felismerés, rendszeres ellenőrzés és az egyéb veszélyeztetettségre való odafigyelés kiemelt fontosságú a gondozásában! Figyeljünk oda rájuk!

Minden 100 gyerekből 1-et érint

A korszerű terhességi szűrővizsgálatok ellenére a születések közel 4%-ánál fordul elő valamilyen fokú fejlődési rendellenesség. A Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség (CHD – Congenital Heart Disease) Hete azért jött létre, hogy szélesebb tájékoztatást tudjon nyújtani erről a gyakori születési rendellenességről, ami minden száz gyermekből egyet érint.

A szív fejlődése a magzatkorban nagyon bonyolult folyamat

Már a megtermékenyítés után egy hónappal felismerhető az élénk lüktetés a későbbi keringési rendszer középső részén. A szív végleges formájának kialakulásában az utolsó lépés már a születés után történik, amikor az újszülött keringése „leválik” az anyai keringésről, és önálló lesz. A szív kialakulásának folyamata a magzati fejlődés különböző lépcsőfokain sérülhet, ilyenkor jöhetnek létre a szív fejlődési rendellenességei. A szívfejlődési rendellenességek közül néhányat már a csecsemő születése előtt felfedeznek, egy másik részüket a születést követően állapítják meg, de vannak olyanok is, melyekre jóval később derül fény. Hazánkban a veleszületett szívhibák előfordulása nagyságrendileg 1%.

Változatos tünetekkel jelentkezik a kicsiknél

A veleszületett szívfejlődési rendellenesség tünetei változatosak lehetnek mind csecsemőkorban, mind gyermekkorban, a következőkre érdemes odafigyelni: szapora szívverés és nehézlégzés, erős izzadás, nagyfokú fáradtság, a vártnál lassabb növekedés, valamint a bőr kékes elszíneződése, főképp evés, vagy sírás közben. A kékes szín oka, hogy a szív csökkent működése miatt nem tud megfelelő mennyiségű oxigént eljuttatni a szervekhez.

A veleszületett szívfejlődési rendellenességben szenvedő gyermekek hajlamosabbak alsó légúti betegségekre, hörghurutra, tüdőgyulladásra

A téli hónapokban ez különös körültekintést igényel, hiszen az influenza mellett a légúti óriássejtes vírus (RSV – Respiratory Syncitial Virus) okozta fertőzés kialakulásának kockázata is megemelkedik. Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél, míg csecsemők esetében az alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Olyannyira gyakori, hogy 2-3 éves korára az RSV csaknem az összes gyermeket megfertőzi. Sok gyermeknél az RS vírus fertőzés a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz, ám egyes esetekben, leggyakrabban koraszülött csecsemőknél és bizonyos tüdőbetegségekben vagy jelentős szívfejlődési rendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél az RSV tüdőgyulladást is okozhat. Ha ez bekövetkezik, a baba súlyosan megbetegedhet, és kórházi kezelés válhat szükségessé.

A megelőzés érdekében fontos, hogy mindenki, aki kapcsolatba kerül a babával, mosson kezet!

Ne puszilgassák a babát és kerüljék a zsúfolt helyeket, közösséget a téli időszakban.

Illetve ne dohányozzanak a baba környezetében!

A veszélyeztetett babák és kisgyermekek számára létezik RSV elleni oltás.

Jelen leírás általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.

Exit mobile version