Tévhitek a szoptatásban – 2. rész

ClevaMama

A csecsemők főleg sírással tudják jelezni, ha éhesek, fáradtak, fáj a pocakjuk, tele a pelusuk, fáznak vagy melegük van, de azt is, ha egy kis szeretgetésre, kényeztetésre vágynak.

Sokat sír a babám, mert nem szopik eleget

Sokat sír a baba. Mire gondol ilyenkor elsősorban az anya? Természetesen arra, hogy éhes a csecsemője. Valóban gyakran ez az igazság, hiszen az anyatejet a baba hamarabb meg tudja emészteni, mint azt feltételeznénk. Vizsgálatokkal igazolták, hogy bizonyos mennyiségű anyatej emésztéséhez másfél órára van szükség, míg ugyanennyi tápszer esetében ez négy és fél óra. Ezekből a tényekből ne vonj le téves következtetéseket az anyatej értékét illetően, hanem ha szükséges, szoptasd meg a babát akár másfél-két óránként is. Nem az a cél, hogy picid ne sírjon, hanem hogy egészségesen fejlődjön. Napok, hetek elteltével a baba úgyis egyre erősebb lesz, és többet szopik, ezért nőni fog az etetések közötti időszakok hossza.

Figyeld meg babád sírását, mert a sírástípusok általában elkülöníthetők. Más a sírása, ha üres vagy fáj a pocakja, kaki van a pelenkában, vagy a mami közelségére vágyik. A csecsemők közel 20%-a nehezebben alkalmazkodik a méhen kívüli élethez, és sokat bömbölnek, ők a „többfelnőttes” babák, akik mindig kézben akarnak lenni.

Kevesebbet fog sírni ha…

 • az előző szoptatástól eltelt már legalább másfél-két óra, és próbálkoztok a szoptatással. Lehet, hogy kevés volt neki a tej, mert intenzívebb növekedési szakaszban van, és megnőtt az anyatejigénye.
 • nem teszed át hamar egyik melledről a másikra, és így hozzájut a zsírdúsabb, több kalóriát tartalmazó hátsótejhez.
 • betakargatod a pocakját, mert a meleg megnyugtathatja a babát.
 • kényezteted, dajkálod, simogatod.
 • átgondolod, hogy mit ettél és ittál, mert ha puffasztó hatásút, az is megviselheti a babát.

Téves az aggodalmad a szopott tej mennyiségével kapcsolatban, ha jól fejlődik a kicsid, ha napi 6-8 nedves pelenkája van, fénylő a szeme, figyelmes, jó a bőrszíne, és havonta körülbelül fél kilót hízik!

Kérlek, ne feledd, hogy te vagy a legfontosabb személy babád életében. Az első hetekben előfordulhat, hogy bizonytalan vagy, nem tudod értelmezni jelzéseit. Tanácstalanságodat még fokozhatja az is, hogy sokszor ellentmondó tanácsokat kapsz, néha az egészségügyi dolgozóktól is. Azt fogadd meg, amit a legjobbnak tartasz, de ha úgy látod, nem válik be, bátran változtass rajta.

Beteg a babám, mert gyakran bukik

Tudod-e, hogy ez lehet téves aggodalom is, mert az újszülöttek bélrendszerének mozgása még éretlen, ezért kicsit másként működik, mint a felnőtteké? Gyomrocskájának izomzata még nem elég erős ahhoz, hogy a táplálékot kizárólag a bél irányába mozgassa. A nyelőcső és a gyomor közötti záróizom se működik tökéletesen, így még az anyatej is akadálytalanul feljuthat a gyomorból. Miközben a pici egy kiadós böfit hallat, nemcsak a levegő távozik a gyomrából, hanem több-kevesebb anyatej is. A babák pici gyomrukhoz képest rendkívül sokat esznek.

Abban az esetben, ha pici babád hangulata, általános állapota jó, és testsúlya is gyarapszik, valószínűleg nincs okod aggodalomra még akkor sem, ha gyakran bukik!

Fotó: ClevaMama
 • Gyakran etesd, de egyszerre kisebb mennyiséget.
 • Gondosan büfiztesd, még szoptatás közben is.
 • Hátradőlve, a babát függőlegesen a mellkasodra fektetve szoptass.
 • Tájékozódj speciális, bukást megelőző cumisüvegek felől, amelyekből ültetve is meg tudod etetni.
 • Ha cumisüvegből eteted, a cumiban csak tej legyen, levegő egyáltalán ne!
 • A cumi etetőnyílása ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, és csak akkor ürüljön belőle a folyadék, ha a baba szívja!
 • Fektesd kb. 30 fokos lejtőre a babát!

A speciális fektetési módot segítheti a ClevaMama reflux elleni pozícionáló, mert babád biztonságos helyzetben marad anélkül, hogy korlátoznád szabad mozgásában. A fejnél megemelt forma miatt segít megelőzni a bukás, a reflux, a bélgörcs és az orrdugulás okozta kellemetlenségeket.

Az anyai megfigyelés, ráérzés pótolhatatlanságára hívom fel figyelmedet. Te vagy az egyetlen igazi szakértő babádat illetően, ezért bízz magadban, anyai megérzéseidben!

Csetneki Julianna

szülésznő, szakértő