Rossz szokások: a körömrágás

Fotó: gettyimages.com

A kisgyereket ért megrázkódtatás, a lelki sérülés okozta belső szenvedés, a viselkedés megváltozásával, gyakran furcsa szokások felvételével jár. A felnőtteket idegesítő rossz szokások, mint a körömrágás, orrpiszkálás, hajtépés, ajakrágás, fogcsikorgatás, ringatózás, egyrészt a frusztrációra adott izgatottságot jelzik, másrészt a feszültség oldására szolgáló önnyugtató manőverek, a biztonság, a nyugalom iránti vágyat jelzik. De miért és mikor van szüksége egy kisgyereknek önnyugtatásra?

A felnőttekhez hasonlóan minden szorongást kiváltó esemény náluk is elviselhetetlen nyugtalanságot okoz. Ők kiszolgáltatott helyzetük és tehetetlenségük miatt a környezettől várhatnák a megnyugtatást. Ha ez elmarad, akkor a kínzó érzés enyhítésére, a feszültség oldására, valamilyen már megismert örömszerző pótcselekvésre kényszerülnek. Vagyis a szorongó gyerek megváltozott viselkedése nem egy szülőbosszantó rosszalkodás, nem biztos, hogy csupán figyelemfelkeltő manőver, hanem az elbizonytalanodás, a tehetetlenség, a segítség kérés jele. A leszoktatás nem mindig könnyű feladat, a környezet csakis a kiváltó ok felismerésével, annak megszüntetésével a gyermek lelki vívódásának megértésével tud segíteni.

A körömrágást, mint pszichés tünetképződést az iskoláskor problémái közé szokták sorolni, de ez ennél korábban akár 4 éves korban is jelentkezhet. A cumizáshoz és az ujjszopáshoz hasonlóan önnyugtató cselekedet, nehéz róla leszokni, nem ritka, hogy a felnőttkorra is áthúzódó rossz szokássá válik.

Vajon miért folyamodik a gyerek éppen a köröm rágásához? Talán azért, mert a szájkörnyék különlegesen érzékeny erogén zóna. A szopás, a rágcsálás, az evés során, már csecsemőkorban megtapasztalja a szájkörüli manipulálás örömszerző, önkielégítő, sőt agresszivitást levezető élményét. Az ujjszopós gyerekek 5-6 éves korban ezt a kisbabás örömszerzést gyakran a szintén önnyugtató, de elfogadhatóbb körömrágásra cserélik fel.

Szorongást válthat ki a félelemérzés (állattól, személytől, mesealaktól, haláltól, szeretet megvonástól), bármilyen szokatlan nagy izgalmat okozó esemény (betegség, baleset, film, mese, TV műsor) látványa. Körömrágó lehet a korához képest túlfoglalkoztatott, vagy túlfékezett (mozgásban, tevékenységben gátolt), a sokat bírált és ez miatt bűntudattal, önértékelési zavarral, és az elhagyatottság érzésével küzdő gyerek. A körömrágás kifejezhet valamilyen belső küzdelmet, megfelelni vágyást, de a lelki feszültség mögött meghúzódhat féltékenység, rivalizálás a testvérekkel, vagy az osztálytársakkal és gyakran az elfojtott agresszivitás jele is lehet (saját magában téve kárt).

A körömrágás jelezheti a környezettel való konfliktust is. Olyan gyereknél észlelhető, akit környezete nagyon szigorúan kezel, akit túlságos követelményekkel árasztanak el, és ennek a gyerek képtelen megfelelni, de nem is áll módjában ellenkezni. A környezetben valaki (szülő, oktató, stb.) állandóan parancsolgat, vagy csak tiltja a normális gyermeki aktivitást, nem tűri azt, hogy a gyereknek negatív érzései, vagy csúnya gondolatai legyenek, nem engedi az indulatok, az akarat kinyilvánítását.

A nyugodtságot, fegyelmet, rendet, alkalmazkodást, felnőttes viselkedést követel. Gyakran a gyerek környezetéből csak egyvalakinek szól a tünet, ilyenkor a gyerek csak az adott személy jelenlétében rágja a körmét (csak az iskolában, csak az apa hazajövetele után, stb.).

A megrágcsált körmök nem kerülik el a szülők figyelmét és ez a fajta rossz szokás, zavarja őket a legjobban. Vajon miért? Mert a köröm mindig szem előtt van? Mert a körmök színe, alakja, növekedése, széleinek állapota, esztétikai megjelenése igen fontos? Az érdeklődést fokozhatja a kézzel, a körömmel összefüggő sokféle hiedelem, babona, jóslat miszerint a körmök betegségek, tehetségek, lelki tulajdonságok jeleit hordozzák. A köröm könnyen letörhet, beszakadhat, oldalsó széle benőhet, a körömágy fájdalmasan begyulladhat, fájhat, és mindez a kezekre tereli a figyelmet. Ráadásul a körömvágás, minél kisebb a baba, annál körülményesebb, a nagyobb gyerekek is rosszul tűrik. Tény, hogy a gyerekére, a nevelésre, a viselkedésre odafigyelő édesanyákban nagy riadalmat kelt a köröm bármilyen kis változása vagy sérülése.

Mit lehet tenni?

Az állandó figyelmeztetés, rászólás, piszkálgatás, megszégyenítés nem lehet hatásos, mert még tovább fokozza a gyermek belső feszültségét. A szorongó, körömrágó gyereknek különösen fontos, hogy olyan családban nevelkedjen, olyan iskolába járjon, ahol érettségének, értelmének megfelelő viselkedést és teljesítményt kérnek, illetve várnak el tőle. Érdemes megfigyelni, hogy milyen helyzet váltja ki az átlagosnál nagyobb izgalmat, vagy feszültséget, szorongást, és azt el kell kerülni, meg kell szüntetni. Az izgalmakat nehezen viselő gyerek nem nézhet egyedül még mesefilmet sem. Ki kell deríteni, – akár szakember segítségét kérve -, hogy a gyerek hogyan illeszkedett be a közösségbe, milyen a kapcsolata a családtagjaival, tanáraival, társaival. Ha a feszültség a közösséggel kapcsolatos, szükségessé válhat az óvoda vagy iskolaváltás. Ha valakihez (személyhez) kötött a körömrágás, lehet, hogy az illetőt kell jobb belátásra bírni. Az alapbaj orvoslásával, a körömrágás szenvedélye megszűnik, de a visszaesés, a rossz szokássá válás lehetősége fennáll.

Fotó: 123rf.com

Megelőzésként magyarázzuk el a gyereknek (korának megfelelő szinten), hogy a körömrágás egészségtelen, mert a köröm alatt sokféle betegséget, és bélférgességet okozó piszok gyűl össze, emlékeztessük arra, hogy a sebes ujjvég fáj, a gombás körömágy gyulladása nehezen gyógyul és egyenetlen csúnya köröm nő belőle. Tanítsuk meg a körömkefe használatára, a kezek tisztán tartására. Szoktassuk rá, hogy kezeinek mindég találjon elfoglaltságot (rajzolás, gyurmázás, zongorázás, varrás, labdázás, segédkezés a házi és házkörüli munkákban).

A körmeit vágjuk rövidre, ne hagyjuk az ujjbegyen túlnőni és körömreszelővel, akár naponta igazítsuk formára. Ha a gyerek is le akar szokni a körömrágásról, segíthetünk neki speciálisan erre a célra készült körömlakkal, körömecsetelő oldattal, melyek gyulladáscsökkentő, keserű ízű gyógynövény kivonatok. Az ecsetelés célja a goromba rászólás helyett, csupán emlékeztető arra, hogy nem akarom rágni a körmöm! A gyereknek erről tudnia kell, ezt nem szabad meglepetésszerűen alkalmazni, mert akkor ellenkező hatást vált ki és a feszültséget, a szorongást tovább fokozza.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász