Hason vagy háton altassuk a bébiket?

„Kislányom, Téged mindig hasra fektettelek, nehogy megfulladj – ha büfizel, alvás közben…Te meg hanyatt fekve altatod az unokámat?” – mondja a nagymama az újdonsült anyának…

Változnak az idők és vele együtt változnak a csecsemőápolási szabályok is. A szüleink sok mindent másképp csináltak, mint ahogy mi csináljuk ma a gyermekeinkkel. Máshogy fekteti, mással eteti és máshogy fürdeti… Ez nem kell, hogy a generációk közötti feszültség forrása legyen!

„Új szelek fújnak, most ez van divatban” – mondják sokan…

A múló divat helyett sokkal inkább arról van szó, hogy nap mint nap friss tudományos eredmények jelennek meg, a rendelkezésre álló információk gyarapodnak, és ezek mind-mind segítenek abban, hogy a csecsemő- és gyermekgondozás során a lehető legjobbat nyújthassuk a gyermekünknek; akár azon az áron is, hogy bizonyos dolgokat másként teszünk, mint azt a nagyszüleink vagy szüleink tették.

A bölcsőhalál vagy hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) az egy évnél fiatalabb bébiknél fordul elő. Ma sem ismert, hogy mi az oka annak, hogy látszólag egészséges csecsemők, előzetes betegség vagy bármiféle tünetek nélkül hirtelen meghalnak. A SIDS miatt meghalt kicsik 60 százaléka fiú. A tragédiák leggyakrabban a 2-4 hónapos bébiknél történnek, általában az éjszakai órákban.

Az USA Gyermekgyógyászati Társasága új irányelvet bocsájtott ki a hirtelen csecsemőhalál szindróma gyakoriságának csökkentésére, aminek a keretén belül készített egy olyan ajánlást, ami a szülőknek ad tanácsokat ahhoz, hogy minél biztonságosabb feltételeket biztosíthassanak a csecsemőjük alvásához. Ez egyértelműsíti, hogy a csecsemők hanyatt fekvő pozícióban való alvása véd a bölcsőhaláltól.

Így  altassuk a kicsiket

 • A gyermeket hanyatt fekvő pozícióban kell a szilárd, ugyanakkor sima felületű fekvőfelületre helyezni, ami lehet kiságy vagy mózeskosár is.
 • Fontos, hogy a fekvőfelületet befedő lepedő vagy pléd feszesen legyen rögzítve, hogy az ne gyűrődhessen meg.
 • Az alváshoz használt fekvőfelület (kiságy vagy mózeskosár) üres legyen, kerülendő annak puha párnákkal, paplanokkal, puha, szőrös játékokkal, puha kiságyszél-borítókkal való telerakása.
 • Bár a csecsemő 4 hónapos koráig a legnagyobb a SIDS kockázata, a puha ágyneműk használata ezt követően is fokozza a bölcsőhalál kockázatát.
 • A csecsemőt tilos alkohol, dohányzás vagy tiltott drogok hatásának kitenni, mert ezek növelik a SIDS kockázatát.
 • Nyugodtan lehet cumit adni a csecsemőnek napközben vagy lefekvéskor.
 • Az otthoni csecsemő-monitorozásra szánt eszközök használatát nem javasolja az AAP.
 • Gondoskodni kell arról, hogy a gyermek minden előírt védőoltást megkapjon.
 • A gyermek egészséges fejlődésének biztosítása érdekében napközben hason fekve is töltsön időt a nem alvó csecsemő,- természetesen felnőtt felügyelete mellett.
 • A csecsemő lehetőleg aludjon ugyanabban a szobában, mint a szülei, de külön ágyban. A közös ágyban alvás mintegy 50 százalékkal megnöveli a SIDS kockázatát.
 • Sose fektessék a csecsemőt párnázott fotelba vagy kanapéra aludni,- sem egyedül, sem felnőttel együtt. Ezek a módszerek nagyon veszélyesek lehetnek, mert a felnőtt gyermekre való rágördülése fulladásos halált okozhat.
 • A szoptatás védelmet nyújt a SIDS-szel szemben. Javasolt azonban a szoptatás befejezése után a csecsemőt a saját fekhelyére helyezni.

Mint azt a tanácsokat megfogalmazó gyermekorvosok is vallják: „Mindössze néhány elővigyázatossági intézkedés betartásával – drága, otthoni használatra szánt monitorozó készülékek nélkül is – biztonságban lehet tudni a gyermeket.”.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész