Tizenkétmilliós adomány az Anyák Házának

Hazánkban sok gyermek-egészségügyi intézményben mindennapos problémát jelent a szülők elhelyezése a gyermekük kórházi tartózkodása alatt, pedig jogszabály írja elő, hogy minden szülőnek a gyermeke mellett a helye, még a kórházi kezelés ideje alatt is…

Ezzel a problémával küzdött a Bethesda Gyermekkórház is, míg 2015. november 19-én át nem adták az adományokból felépült Anyák Házát, amely kulturált szállást nyújt a kórházban kezelt gyermekek hozzátartozóinak. Az SCA a cég fenntartható társadalmi felelősségvállalási stratégiájának részeként 2011 óta támogatja a Bethesda Gyermekkórházat, és a kezdetektől fogva azon dolgozott, hogy hosszú évek eredményes munkájaként létrejöhessen az Anyák Háza, ahol a szülők a gyermekük közelében maradhatnak, amikor a legnagyobb szükség van rájuk.

Az SCA Hygiene Products Kft. 2016-ban 12.850.150 forintot gyűjtött össze a Bethesda Anyák Háza fenntartásának támogatásához. A cég társadalmi felelősségvállalás programjában immáron ötödik éve támogatja a Bethesda Kórház Alapítványt, és a 2011 óta tartó együttműködés során már több mint 80 millió forint értékű támogatást gyűjtött az intézmény működéséhez.

A Bethesda Gyermekkórház az ország egész területéről fogadja a beteg gyermekeket, itt található az égéssérült gyermekeket gyógyító Országos Égéscentrum is.

Nagy segítség a kis betegeknek

A Bethesda Anyák Háza küldetése, hogy a szülők számára biztos hátteret, támogatást nyújtson a kialakult krízishelyzetekben, így nem csupán szállást, háromszori étkezést, de lelki támogatást és a legszükségesebb mindennapi teendők ellátására (mosás, teakonyha, közösségi tér) is megfelelő helyeket kínál. Az itt elszállásolt családtagok az Anyák Háza adta lehetőségnek köszönhetően óriási anyagi tehertől szabadulnak meg, hiszen a hosszas kórházi kezelés ideje alatti utazás költsége olykor egy egész fizetést felemészt. Az egyéni igényekhez mérten a családokat tartós élelmiszerekkel, higiéniai termékekkel, ruhával és játékokból álló adományokkal is támogatja a Bethesda Alapítvány.

Az átadás óta, a fennállás első évében 105 hozzátartozó (99 édesanya, 6 édesapa, 3 nagymama) összesen 850 éjszakát töltött az Anyák Háza valamelyik szobájában. Az ország egész területéről érkeznek gyermekek a kórházba, így az Anyák Háza is az ország minden tájáról fogadja a hozzátartozókat, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyéből érkezett eddig a legtöbb hozzátartozó. Az intézményben dolgozók fő feladatuknak tekintik, hogy segítsék a szülőket abban, hogy a lehető legjobban tudjanak a gyermekük gyógyulására koncentrálni.

A Bethesda Anyák Háza nyújtotta szolgáltatás az első év tapasztalatai alapján nélkülözhetetlen háttérnek bizonyult a gyógyulási folyamatban.

Fotó: Horváth Bence.
A képen: Dr. Markovics Gyula az SCA Hygiene Products Kft. Public Affairs igazgató,
Venter Zoltán az SCA Hygiene Products Kft. ügyvezető igazgatója,
Dr. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgató,
Bencze János Bethesda Kórház Alapítvány diakóniai igazgató.

VM.komm