Takarítsunk természetes szerekkel – 2. rész

Takarítani anélkül, hogy toxikus tisztítószereket használnánk, könnyebb, mint gondolnánk. Ha figyelünk a természetes anyagokra, receptekre, és aszerint készítjük el a szereket, az egészséget károsító, legkisebb kockázat nélkül tisztán tarthatjuk belső tereinket.

Cikkünk 1. része ITT >>> olvasható!

A drogériák, szupermarketek polcai telve vannak számtalan tisztítószerrel, melyek használata könnyű, és tökéletesen elpusztítják a baktériumokat, de döntő mértékben tartalmaznak vegyi anyagokat. Emiatt részesítsük előnyben a jól bevált, régi szereket: pl. a fehér ecet, szódabikarbóna, citrom és fekete szappan egy megbízható négyest alkot! Nem károsak sem az egészségünkre, sem pedig a pénztárcánkra nézve!

    • Ablak- és vitrinüveg, tükrök

A nyerő négyes:

1. Fekete szappan
Folyékony vagy szilárd formában kapható. A padlótól a plafonig mindent lehet vele tisztítani és zsírtalanítani. Nagy előnye, hogy nem kell leöblíteni. Foltkezelésre is alkalmas. (szilárd formában), hagyjuk hatni néhány órával a mosás előtt. Esszenciális olajokkal illatosítható.
2. Szódabikarbóna
Mint tisztítószer, a háztartás „királya”, környezetbarát, nem toxikus. Rendkívül hatásos szagtalanító, és hat a vízkő ellen is (még inkább, ha citrommal társítjuk). Tisztítja a legmakacsabb zsírfoltokat: ideális a tűzhely, kerti sütő, fritőz, mosogatógép tisztítására. Nedves szivaccsal alkalmazva tisztíthatjuk még vele a hűtőszekrényt, és újjávarázsolja az elektromos háztartási készülékeket. A lefolyóba juttatva fertőtlenít.
3. Citrom
Erős fertőtlenítő, antibakteriális, vízkőoldó, szagtalanító hatású. Hatékonyan felhasználható, ha néhány cseppet öntünk egy szivacsra, és azzal tisztítunk. Vagy közvetlen módon: egy fél citromot szódabikarbónával keverve az erős szennyeződések ellen. Esszenciális olaj formájában „szuperkoncentrált”, elűzi a mikrobákat, és még illatosítja is az egész lakást/házat.
4. Fehér ecet
Egyszerű az alkalmazása, gazdaságos, igazi fegyver a baktériumok és a vízkőlerakódás ellen (fokozottan hat, ha melegítjük, és ez esetben mindig hígítjuk). Zsírtalanít, csillognak tőle a csapok, üvegek, tükrök, puhítja a textíliákat, és újjáéleszti a színüket. Szódabikarbónával társítva kétségtelen, hogy tisztításra szinte minden téren felhasználható az otthonunkban. Amire ügyelni kell: szúrós szaga miatt jól szellőztessünk ki a használat után, továbbá soha ne keverjük hypóval.

Tisztításukra használjunk ecetet! Öntsünk 50 ml fehér ecetet egy közepes nagyságú spriccelőbe. Adjunk hozzá 50 ml desztillált vizet+15-20 csepp levendula, citrom, borsmenta, zsálya vagy teafa esszenciális olajat, választásunk szerint. Rázzuk össze ezt a keveréket, és mikroszálas törlőkendőt használjunk hozzá.

  • Tűzhely

Fekete (natúr) szappan+szódabikarbóna ajánlott. Öntsünk kevés folyékony fekete szappant és szódabikarbónát egy szivacsra, és azzal dörzsöljük át a tűzhelyet.

Mikrohullámú sütő: öntsünk egy tálba 15cl vizet, 15cl fehér ecetet, valamint 4-5 csepp citrom, vagy bazsalikom esszenciális olajat, és tegyük be a mikróba. Melegítsük a sütőt maximumon, 5 percig. Majd hagyjuk hatni a gőzt szintén 5 percig, utána, kivéve a tálat, töröljük át a sütőt szivaccsal.

  • Hűtőszekrény

Ecet+citrom javasolt. Keverjünk össze 2 leveses kanálnyi fehér ecetet 2 csepp citrom esszenciális olajjal, Töröljük át a hűtőszekrény belsejét az ezzel a keverékkel átitatott törlőkendővel. Ezután tegyünk a hűtőbe, egy kis tálban szódabikarbónát, hogy megszüntessük a szagokat.

  • Mosogató

Fekete szappan+citrom+szódabikarbóna lehet hatékony. Öntsünk egy 250 ml-es flakonba 100ml folyékony fekete szappant, egy kávéskanálnyi szódabikarbónát és 20 csepp citrom, menta, vagy kakukkfű esszenciális olajat, tetszés szerint, tegyünk hozzá vizet, majd töröljük át a mosogatót. Ha maradtak makacs foltok benne, szódabikarbónás szivaccsal dörzsöljük az érintett helyeket, akárcsak hasonló esetben a konyhai munkaasztalt.

  • Mellékhelyiség

Egy speciális recept a WC-kagyló tisztításához: forraljunk fel 200 ml vizet, majd adjunk hozzá 4 gr agar-agar port (tengeri vörösmoszatokból származó poliszacharid-keverék, sűrítő anyag), kapható a nagyobb szupermarketekben, egyes drogériákban. Forraljuk 3 percig kevergetve, majd zárjuk el alatta a hőt, adjunk hozzá 150 ml fehér ecetet, 20 csepp citrom és 20 csepp teafa esszenciális olajat. Öntsük kis műanyag formákba, majd hagyjuk ismét kihűlni. Tegyük a formát (kis tömböt) fémszálakasztón a WC-kagylóba – több adag jön ki ebből a keverékből, hetekig felhasználhatjuk.

  • Padló

Egy hasznos recept: átlátszatlan, tiszta flakonba öntsünk 1 leveses kanálnyi szódabikarbónát 1liter meleg vízzel összekeverve. Egy pohárban keverjünk össze 2 leveses kanálnyi fehér ecetet és 20 csepp fenyő, citrom, bazsalikom, narancs, fahéj, vagy teafa esszenciális olajat. Öntsük a flakonba, majd keverjük össze, és ezzel a keverékkel mossunk fel.

  • Vízkő

Ecet+citrom hatékony ellene. Öntsünk egy spriccelő flakonba 200 ml fehér ecetet, 200 ml vizet, 20 csepp citrom (vagy teafa, fenyő, grapefruit) esszenciális olajat. Permetezzük rá az érintett helyekre (peremekre), hagyjuk hatni 15 percig, majd dörzsöljük át.
Egy másik recept: öntsünk 2 pohár fehér ecetet egy forralókannába, adjunk hozzá vizet, és melegítsük fel, majd használjuk fel a hígított, még meleg ecetet a csaptelepeken.

Galenus