Takarítsunk természetes szerekkel – 1. rész

Akinek gyereke van, az a lakás tisztasága mellett, a belső terek egészséges levegőjére is szeretne garanciát. Használjunk hát természetes tisztítószereket, kerüljük a vegyi anyagokat és az abból eredő légszennyezést – ily módon is sikerrel harcolhatunk a mikrobák ellen. Kétrészes cikkünkben ehhez adunk nem csak hasznos, de egészséges tippeket is!

A különféle szennyeződések koncentrálódhatnak minden lakóhelyiség belső terében, és a leggyakrabban szintetikus tisztítószereket használunk ellenük. Ami azonban a benti levegő minőségét illeti, ilyen irányú vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a lakások többsége ártalmas anyagokkal, szerves illékony vegyületekkel szennyezett. Ezen anyagok jelzése a VOC angol rövidítés – volatile organic compound – melynek mértéke a határértéken – 30 gr/l – alul kell, hogy legyen, és újabban egyes termékek csomagolásán is feltüntetik. Az így keletkezett levegő káros egészségünkre nézve, többek közt fejfájást, köhögést, légúti és szempanaszokat okozhat.

Okolhatók ezért többek közt a bútorok, padlók, ajtók, falak szigetelőanyagaiból áradó káros anyagok is, ám a szintetikus takarítószerek, (fal)festékek, oldószerek, műgyantával kezelt laminált berendezési tárgyak, szintetikus ragasztók, vagy akár a hang- és hőszigetelő habok kipárolgása is előidézheti a káros hatást.
A cigarettafüst (vagy akár a tömjénfüst), a nedvesség, a szőnyegekben, bútorszövetekben, ágybetétekben megbújó atkák is rendkívüli módon veszélyeztethetik a lakás levegőjét.

Ezek az anyagok, ha együttesen hatnak, természetesen még inkább ártalmasak lehetnek légzőrendszerünkre és egészségünkre nézve. De sokunkban nem is tudatosul ez a káros hatás. Noha – különösen a tél hónapokban – a nagyobb fokú bezártság miatt csak úgy hemzseghetnek a zárt terekben a baktériumok, gombák, egyéb mikroorganizmusok, melyek ellen igyekszünk minél erősebb, vegyi anyagokkal teli tisztítószerekkel fellépni. Pedig sokkal jobban tennénk, ha a természetes anyagok tisztító erejére helyeznénk a hangsúlyt!

Két aranyszabály: szellőztetés és porszívózás

1. A nap folyamán, de takarítás előtt is az első lépés a lakóhelyiségek többszöri (legalább 10 percig tartó) szellőztetése legyen. Ez elengedhetetlen a levegő kicserélése és az esetleges nedvesség, nyirkosság megszüntetése érdekében.

2. Azután porszívózzunk, az allergizáló por és (ha házi kedvencet tartunk) állati szőr eltávolítására. A szőnyegeket, ágyakat, bútorkárpitokat szintén porszívózzuk át az atkák miatt.

3. Ez természetesen nem elég, az otthonunkat, a bennük lévő tárgyakat tisztítani is kell. A tisztítószerek nagy része azonban irritáló, toxikus hatású, és belélegezve pl. szem, ill. légzőszervi bántalmakat okozhat. Ügyelni kell a tisztaságra, de az egészségünkre is!

De mi legyen a megoldás?

Minden takarításnál részesítsük előnyben a természetes anyagokat, melyek erős tisztító hatásúak, és teljesen veszélytelenek az egész család egészségére nézve. Sokszor nem is gondolunk rá, milyen egyszerű a használatuk, és könnyen beszerezhetők.

Az esszenciális olajok megtisztítják a levegőt

Nem kell hozzá nagy költségvetés, hogy megtisztítsuk a szennyeződésektől belső tereink levegőjét. Ellenkezőleg! Gyors, egyszerű megoldások, az egészségre ártalmatlan termékek alkalmazása – és a megtisztított levegőben mindjárt könnyebben lélegzünk!

Ne használjunk különféle szintetikus légfrissítőket, melyekhez káros hatású, illatosító vegyi anyagokat adnak hozzá, továbbá mellőzzük a mesterséges szagtalanító sprayeket, dezodorokat is, hiszen ezek nem szüntetik meg, csak elnyomják a szagokat más illatokkal. Ezzel egyidejűleg az egészségre ártalmas légszennyező anyagokat bocsátanak ki, melyek különösen veszélyesek pl. légzőszervi allergia, illetve az orrnyálkahártya érzékenysége esetén.

Ugyanez vonatkozik a sokféle (szintetikus) illatosító sprayre, illatos gyertyákra (különösen a rossz minőségűekre), tömjénégetőkre stb.

Kiváló megoldás lehet viszont az esszenciális olajok (aromaolajok) szétpermetezése, párologtatása, amivel egyúttal más és más hangulatot teremthetünk a lakás különböző rendeltetésű helyiségeiben. A feltételek: mivel az esszenciális olajok rendkívül tömény növényi koncentrátumot tartalmaznak, csak nagyon kis mennyiségben használjuk őket – elég belőlük néhány csepp. Feltétel még, hogy hidegen, vagy kis mértékben melegítve használjuk ezeket az olajokat. Pl. lángon való égetés hatására káros gőz keletkezik. Ajánlás: 20 csepp esszenciális olajat 30 percig permetezzünk a lakás valamely helyiségében, kétszer naponta.

De melyik helyiségben, milyen olajat használjunk?

Egészséges szagtalanító spray készítése:
Egy vaporizátorban keverjünk össze egy leveses kanálnyi fehér ecetet és 30-40 csepp esszenciális olajat, hozzáadva 200 ml demineralizált (desztillált) vizet. Használjuk a szobában lévő textíliák (bútorszövet, függöny stb.) szagtalanítására.

  • A nappaliban 

A cédrusolaj levegőillatosítóként meleg hangulatot teremt, míg a fenyő, eukaliptusz, szuhar, ciprus esszenciális olaja frissességet kölcsönöz egy helyiségnek, az erdő illatát idézi. Valamennyit társítani lehet más illatokkal.

  • A hálószobában

Ebben a helyiségben a cél a nyugalmas légkör megteremtése. Levendula, keserű és édes narancs, mandarin, majoránna esszenciális olajának szétpermetezése (pl. aroma diffúzor segítségével) a legkedvezőbb a nyugodt álom biztosítására

  • A konyhában

Frissítő hatású: a borsmenta olaj (mindig 10%-os hígításban), valamint a zsálya, bazsalikom és citrom esszenciális olajának illata, de használhatunk narancs vagy fehér grapefruit olajat is.

Szagtalanítás:
A szemetesben 5 csepp citrom esszenciális olaj, egy papír törlőkendőre csepegtetve, a szeméttartó aljába helyezve megszünteti a kellemetlen szagokat.

Ha a csatornarendszerben rossz szag terjeng, öntsünk 2-3 csepp teafa vagy verbéna esszenciális olajat fél pohár szódabikarbóna és nagyon meleg víz keverékébe, majd öntsük bele a lefolyóba. Hagyjuk hatni 2-3 órán át, majd öblítsük le fehér ecettel. 15 perc múlva bőven engedjünk rá meleg vizet.

  • A mellékhelyiségben

Citrom, levendula, eukaliptusz, szibériai fenyő, rozmaring cineol… Ezeknek a növényeknek az esszenciális olaja mind elnyomja a kellemetlen szagokat.

Szagtalanítás:
Ha nagyon kicsi a mellékhelyiség, tegyünk néhány cseppet ezekből az olajokból a szegélyekre, és a szintetikus toalett illatosító helyett használjunk ilyen összetevőkből álló, nem toxikus szagtalanító sprayt.

A cikk következő része ITT >>> olvasható!

Galenus