Kutya hideg lett – Fagyriadó van a háziállatoknak is!

Az elkövetkező hetekre különösen fagyos téli időjárás lesz jellemző. Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott  állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsaival és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése, fagyása.

Az egyesület állatmentései során az elmúlt évek alatt számtalan esetben találkozott utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal. A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kiszabható!

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt javasolja, hogy a nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra. A szabadban kinn teleltetett házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét. Az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet.

Így védjük a hidegtől kis kedvenceinket

  • Csak divat a kutyacipő vagy használ is valamit?

Vízálló anyagból készülhet kutyacipő. Kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban egy ilyen kutyának való darab. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát, ott megvédi a kutyus lábát a káros maró anyagtól, a sótól. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a sebek könnyen el is fertőződhetnek. A gyógyulás hetekig is eltarthat. Ettől a kellemetlenségtől biztosan megvéd a kutyacipő.

Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület
  • A kutyaruha véd a hidegtől vagy csak egy nagyvárosi hóbort?  

A városban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú – zsírréteg a kenceficéktől lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Lakásban tartott kedvencünket  a jeges téli szabad levegő hamar megbetegítheti. Ennek megelőzésére egyre többször alkalmaznak kutyaruhákat.

Ha kreatívak vagyunk, otthon elkészíthetjük a kutyánkra szabott kutyaruhát. Állatos boltokban is hozzájuthatunk ezekhez a védőruhákhoz, ám olykor borsos árakat is kérhetnek értük. Kutyaruha készítése kapcsán figyelni kell, hogy az állatot a rárakott ruha a mozgásban ne zavarja. A kutyaruha a kis kedvencet ne szorítsa, de ne legyen rá nagy sem. Fontos, hogy az állat a ruhájában tudjon rendesen üríteni is. A kutyaruhában sétáltatott állatok játék közben könnyen leszaggathatják egymásról a ruháikat, így erre is figyelnie kell a gazdinak. A kutyaruhát is rendszeresen mosni kell, hiszen az utcán sok baktériumot, vírust is összeszedhet. Nem árt tehát, ha két -három váltást készítünk vagy szerzünk be kutyánként a kutyaruhából.

  • Milyen a jó téli kutyaház? 
Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület

Az udvaron tartott kutyákról se feledkezzünk meg. A kutyaház az ő számukra nyáron a hőgutától ad védelmet, télen pedig a fagyás ellen kell, hogy védelmet nyújtson. Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, de otthon, mi magunk is elkészíthetjük. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen csak. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából készüljön, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon áll, ez védelmet jelent a saras esőtől és a latyakos hótól is. A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le. Udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tegyük fedett helyre, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb pontra. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba).

Orpheus Állatvédő Egyesület