Fogamzásgátlót szedett, mégis teherbe esett?

Fotó: gettyimages.com

Bár a hormonális fogamzásgátló tabletták szedése számít a teherbeeséstől való legbiztosabb védekezési módnak, mégis vannak nők, akik ennek a fogamzásgátlási módnak az ellenére is várandósak lesznek.

Ezen nem kell csodálkozni, hiszen – bármennyire szeretnék is – a fogamzásgátlókat tekintve sem létezik száz százalékos védelem. A különféle fogamzásgátló módszerek biztonságossága, azaz a teherbeeséssel szemben nyújtott védelme, az ún. Pearl-index-szel jellemezhető.

Minél kisebb a Pearl-index számértéke, annál biztosabbnak tekinthető az adott módszer által nyújtott védelem. Hormonális fogamzásgátló tablettáknál ez az érték – bár az adatok a szakirodalmi forrásoktól, vizsgálatoktól függően némileg eltérnek – 0,03 és 2 közötti. Ez azt jelenti, hogy egy egy éves időszakot figyelembe véve száz hormonális fogamzásgátlót szedő és szexuális életet élő nőből maximum két nő esik teherbe – a tabletta szedése mellett. (Az összehasonlítás kedvéért, a Pearl-index értéke az óvszerre 3-5, megszakított közösülésre 20-40. Azaz, megszakított közösüléssel történő védekezéssel egy év alatt a nők mintegy egyharmada teherbe esik.)

Mi okozhatja, hogy „hatásukat vesztik” a fogamzásgátlók?

  • Gyakran az előírt fogamzásgátló tabletta alkalmazási szabályok be nem tartása (bevétel elfelejtése, rendszertelen időközönként való bevétel stb.) a nem kívánt terhesség oka. Ezzel nem számolnak az előbb idézett statisztikák, azok előírásszerű gyógyszeralkalmazást feltételeznek.
  • A hányással, hasmenéssel járó megbetegedések ahhoz vezethetnek, hogy a bevett tabletta valamilyen módon idő előtt távozik a szervezetből. Ilyen esetekben a tabletta további, rendszeres szedése melletti egyéb, kiegészítő védekezésről kell gondoskodni (pl. óvszer).
  • Egyes bélcsatornában kialakult felszívódási zavarok következtében a fogamzásgátló hatóanyaga nem kerül be kellő mennyiségben a szervezetbe.
  • Számos antibiotikum (pl. ampicillin, doxiciklin) alkalmazása a fogamzásgátlók hatását csökkenti.
  • Egyes vírusellenes szerek, szájon át szedett gombaölő hatóanyagok, epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek jelentősen csökkentik a fogamzásgátlók hatását, akár fel is függeszthetik azt. Minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, hogy a fogamzásgátlóval együtt szedett egyéb gyógyszerek befolyásolhatják-e a teherbeeséstől való védelmet.
  • Egyes gyógynövények (pl. orbáncfű) teái és készítményei kölcsönhatásba léphetnek a hormonális fogamzásgátló gyógyszerekkel.
  • A dohányzás a fogamzásgátlók hormon hatóanyagainak a gyorsabb lebomlásához vezethet. Hormonális fogamzásgátlók szedése mellett a dohányzás abbahagyása javasolt.
  • Drasztikus divat-diéták, egyoldalú táplálkozás, tartós éhezés a hormonokat átalakító metabolikus enzim-rendszer befolyásolása révén vezethetnek a fogamzásgátlók hatásvesztéséhez. A fogamzásgátlók szedő nőknek egészséges, változatos étrendet kell követni.
Fotó: 123rf.com

Tabletta és várandóság

Ha valaki a fogamzásgátló szedése mellett teherbe esik, azonnal abba kell hagynia a további gyógyszerszedést. Ekkor már egyébként is értelmét veszti a további védekezés. A fogamzásgátló tabletta szedése melletti teherbeeséskor a szülész-nőgyógyász szakorvos mielőbbi felkeresése szükséges.

Mindenki megnyugtatására tudni kell, hogy a napjainkban forgalmazott hormonális fogamzásgátló tabletták nem okoznak fejlődési rendellenességet a gyógyszerszedés mellett „véletlenül” megfogant magzatnál. Nincs tehát oka annak, hogy valaki a megszületendő gyermek lehetséges betegségére hivatkozva szükségszerűen megszakítsa a terhességét, csak azért mert ő a fogamzásgátló gyógyszer szedése ellenére vár babát.

Dr. Budai Marianna
Ph.D. szakgyógyszerész