Baba fagyasztott petefészekszövet segítségével

A világon először született baba olyan petefészekszövet felhasználásával, amit még az anya gyerekkorában fagyasztottak le és ültettek vissza később a nő szervezetébe – tudósított a BBC hírportálja.

A 24 éves Moaza Al Matrooshi kisfia a napokban jött világra a londoni Portland magánkórházban.

Kezelőorvosa, Sara Matthews azt hangsúlyozta, hogy a sikerük a sorstársak számára is reményt jelent.

„Tudtuk, hogy a petefészek szövetének átültetése működik, azt azonban nem, hogy serdületlen kislánytól vett, lefagyasztott szövet sikeresen beültethető-e” – mondta a szakértő.

Remény minden nőnek

Az orvosok szerint az első ilyen baba születése az olyan nők számára jelent új reményt, akik rákbetegség, vérképzési vagy immunrendszeri zavarok miatt veszítenék el a termékenységüket.

A dubaji születésű Moaza Al Matrooshi a thalasszémia nevű örökletes vérszegénységben szenvedett, mely halálos lehet, ha nem kezelik. Mielőtt a londoni Great Ormond Street kórházban megkapta volna a csontvelő-átültetést, kemoterápián kellett átesnie, mely károsítja a petefészket.
Ezért a kemoterápia előtt, kilencéves korában eltávolították a petefészke egyes szövetdarabjait, ezeket sejtvédő anyagokkal kezelték, majd a hőmérsékletét lassan csökkentették mínusz 196 fokra. Ezután folyékony nitrogénben tárolták.
Tavaly dán sebészek öt szövetszeletet visszaültettek a fiatal nő szervezetébe, négyet a nem működő bal petefészkéhez, egyet a méhfalhoz erősítettek.

Moaza Al Matrooshi már korábban túlesett a klimaxon, ám a transzplantáció után hormonszintje újra az életkorának megfelelő lett, megindult a peteérés, termékenysége helyreállt.

A gyerekvállalás sikerének érdekében férjével együtt mesterséges megtermékenyítésben (IVF, in vitro fertilization, vagyis lombikbébiprogram) vettek részt.
Nyolc petesejtből három embrió termékenyült meg, kettőt ültettek be a nő méhébe.

A fiatal nő anyjának is köszönetet mondott, mert ő szerette volna, hogy kislányának fagyasszák le a petefészekszövetét.

Helen Picton, a Leedsi Egyetem reprodukciós osztályának vezetője végezte a szövetfagyasztást.
„Moaza volt az első páciensek egyike, akit 2001-ben kezeltünk. Azóta már több mint 60 baba született olyan anyáktól, akiknek helyreállították a termékenyégét, ám Moaza az első, akinek gyerekkorában lefagyasztott szövetét használták fel ehhez” – magyarázta Picton.

A világon az először 2004-ben Belgiumban született gyerek, akit édesanyja saját petefészekszövete beültetése után szült.

MTI