Mennyibe kerül az influenzánk?

A KutatóCentrum online villámkutatása rámutatott, hogy a megkérdezettek több, mint fele 10.000 forintot meghaladó összegre becsüli egy esetleges influenza okozta megbetegedés költségeit.
Az emberek nagy többsége tart az influenza anyagi következményeitől, ennek ellenére nagyon kevesen oltatják be magukat. A fertőzés elkerülésének legbiztosabb módja a védőoltás, melynek csupán 1500-3000 forint között mozog az ára. A felnőttek jelentős része mégsem kéri a vakcinát.

5000-10000 forintra becsüljük az influenza költségeit

A KutatóCentrum online villámkutatást végzett a felnőtt lakosság körében, amelyben egyrészt az influenza kezelésének vélt költségeit vizsgálta, másrészt arról kérdezte az embereket, hogy szerintük a megbetegedés milyen hatással van életükre. Az eredményekből kitűnik, hogy a megkérdezettek több mint fele (57%) 10 ezer forint feletti összegre becsüli a megbetegedés okozta költségeket, és további 22 százalék vélekedik úgy, miszerint nem lehet 5000 Ft alatt megúszni a kiadásokat influenza esetében.

Bár az influenza elleni védőoltás ára csupán 1000-3000 forint között mozog, és a vakcináció a legbiztosabb megelőzési módszer, az emberek nagy része nem tervezi, hogy beoltatná magát.

A nők drágábbra becsülik, mint a férfiak

Noha, mind a nők, mind a férfiak közel 80 százaléka egyetért abban, hogy az influenza költsége az 5.000 Ft-ot is meghaladja, az erősebbik nem képviselői inkább a 10.000 Ft feletti, a nők pedig inkább ez alatti összeget említettek. A 30 év felettiek nagyobb arányban vélekednek úgy, hogy az influenza 10.000 Ft-nál is többe kerülhet, mint a fiatalabb korosztályhoz tartozó 18-29 évesek. Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál nagyobb kiadással számol.

Az biztos, hogy az influenza kezelésére szolgáló készítmények, vitaminok költsége elérheti akár a 6-7.000 forintot is, ezt növelheti még a munkából való kiesés miatti jövedelemcsökkenés. Egy átlagkereset esetében (bruttó 200-210.000 Ft/hó) ez akár 5-15 ezer forint mínuszt jelenthet pár nap keresőképtelenség esetében.

Mitől félünk a legjobban, ha influenzáról van szó?

  • A felmérés során megkérdezettek többsége nem tart az influenza súlyos következményeitől.  A válaszadók 68%-a szerint a fertőzés elsősorban anyagi terhet jelent, hiszen a betegség kezeléséhez meg kell venni a szükséges gyógyszereket.
  • A válaszadók 56 százaléka a munkából való esetleges kimaradás anyagi helyzetre gyakorolt hatását is említette.
  • Többen féltek a munkahely elvesztésétől is.
  • Az alacsony iskolai végzettségűek az állásuk elvesztésétől, míg a diplomások a jövedelem kieséstől félnek jobban.
  • A megkérdezettek fele, a családtagok, kollégák, barátok megfertőzésétől is fél.
  • A szövődmények kialakulásától csak 43 százalékuk tart.

A kutatásban résztvevőknek mindössze 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ő életükre semmilyen hatással sincs az influenza.
A teljes cikket elolvashatja itt.
www.patikamagazin.hu