Mammográfia vagy emlőultrahang? – Mikor melyikre van szükség?

 

A nők rettegett betegsége az emlőrák, élete folyamán, minden tizedik nőnél jelentkezik. Az emlőrákot korán kell felfedezni, mert a korai diagnózis életet ment. A betegség felismerése műszeres vizsgálattal történik: röntgen mammográfiával és emlőultrahang-vizsgálattal. Hogy mikor melyiket érdemes alkalmazni, azt dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa magyarázza el.

Röntgen mammográfia

A röntgenvizsgálatok fizikai alapja az, hogy a röntgensugár behatol a testbe és egy része elnyelődik, egy része pedig áthatol. A testből kilépő röntgensugarat vagy fényérzékeny lemez (röntgen film) vagy számítógép segítségével, digitális úton érzékeljük, és a keletkezett képet – röntgenképet – az orvos értékeli.

A hagyományos és a digitális röntgenvizsgálatnak a fizikai alapjai azonosak.

A röntgenmammográfia elvégzéséhez azért szükséges az emlőt összenyomni (comprimalni), hogy a rétegvastagság mindenhol azonos legyen, mert így készíthető jól értékelhető röntgenkép. Ez az összenyomás lehet fájdalmas, a nők egy része ezért nem is szeret mammográfiára menni. Meg kell jegyezni, hogy a röntgensugár nem teljesen ártalmatlan a szervezetre nézve – bár az emlővizsgálatnál elég kicsi a sugárdózis -, ezért sokan még ettől is tartanak.

Az emlőrák-diagnosztika alapja a röntgenmammográfia, az ANTSZ minden 45-65 év közötti nőnek kétévente meghívót küld erre a vizsgálatra.
Ha valakinek emlőpanasza van, akkor a röntgenvizsgálatot minden esetben ki kell egészíteni emlőultrahang-vizsgálattal – hívja fel a figyelmet dr. Gergely Mária az Ultrahangközpont radiológusa.

Emlőultrahang-vizsgálat

Az ultrahangnyaláb tulajdonsága, hogy minden határfelületről visszaverődik. Az ultrahangvizsgálat folyamán a testfelszínre gélt kenünk, amelyen áthatol az ultrahangnyaláb, és a visszaverődések csak a testben lévő határfelületekről történnek. Ez a képalkotás fizikai alapja. Ultrahangvizsgálatnál nincs emlőkompresszió és nincs káros sugárzás sem.
30-35 éves kor alatt csak emlőultrahang-vizsgálat javasolt. A fiatal nők emlője sűrű, a röntgensugár számára nehezen átjárható, emiatt apró elváltások a röntgenképen rejtve maradhatnak. Éppen ezért fiatalkorban minden esetben emlőultrahang-vizsgálatot kell végezni!

Mit lát a röntgen és mit lát az ultrahang?

Mind röntgenmammográfiával mind emlőultrahanggal láthatóak az emlőben lévő jó és rosszindulatú elváltozások.

  • Röntgenmammográfia:

Egyetlen olyan elváltozás van, amit csak a röntgen lát az emlőben: ez a mikro kalcifikáció.
A mikro kalcifikáció apró, a tűhegynél kisebb meszesedéseket jelent, és ez bizonyos fajta kezdődő emlődaganat jele.
A röntgenképen látható gócok lehetnek jó- vagy rosszindulatúak, morfológiájuk alapján lehet különbséget tenni.

  • Emlőultrahang:

Ultrahangvizsgálattal nem csak a góc árnyékát látjuk, hanem annak szerkezetét is. Ez alapján megállítható, hogy egy csomó belsejében folyadék van-e (ciszta) vagy sejtek alkotják. Az is megállapítható – ritka kivételtől eltekintve -, hogy jó vagy rosszindulatú az elváltozás. Az ultrahanggal diagnosztizálhatóak a különböző gyulladásos folyamatok, hegszövetek stb. Továbbá ultrahanggal vizsgálható az implantátum is.

Kinek? Mikor? Milyen vizsgálat?

Panaszmentes esetben 45 éves kor fölött kétévente röntgenmammográfia javasolt, amit célszerű lenne kiegészíteni emlőultrahanggal. A közti évben emlőultrahang-vizsgálat javasolt. Panaszmentes esetben 40 éves kor alatt az átlagos rizikójú hölgyeknek a rendszeres mammográfia nem javasolt. 30-35 éves kor alatt röntgenmammográfia csak kivételes esetben ajánlott.

Panaszmentes esetekben is minden korosztálynak célszerű évente rendszeresen emlőultrahang-vizsgálatot végezni!

Ha valaki bármilyen életkorban csomót érez az emlőiben, vagy egyéb emlőpanasza van, azonnal el kell mennie orvoshoz és képalkotó vizsgálattal meg kell bizonyosodni arról, hogy az elváltozós jó- vagy rosszindulatú! Ha bebizonyosodott, hogy az elváltozás rosszindulatú, akkor azonnal sebészt és onkológust kell felkeresni!

Minden nő számára kötelező minden hónapban a menses elmúltakor fekvő és álló testhelyzetben az emlők önvizsgálata. Ha bármi rendellenességet észlel, azonnal emlőultrahang-vizsgálatra kell menni – teszi hozzá dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa.

Ultrahangközpont