A gyereknek is kell az arckrém?

krémek és kenőcsök a babaápolásban

Dr. Budai Marianna szakgyógyszerészt kérdezte egy kisgyereke arcbőre miatt aggód édesanya.

  • Az egyéves kisfiamnak az arcbőre mostanában szárazabb, mint korábban volt. Azt is észrevettem, hogy erősen kipirosodik, ha a szabad levegőn vagyunk. Tudna javasolni valamit erre?

A hideg téli szél és a fűtött lakások sok esetben száraz, meleg levegője nagy igénybevételt jelent a bőrnek. Ennek száradás, hámlás, kipirosodás, viszketés lehet a következménye. Mindez leginkább a kézen és az arcon – a téli ruházatban is szabadon maradt testrészeken – jelentkezik.

  • Lehet, hogy nem is kellene foglalkoznom ezzel, mert majd tavaszra magától is javul az állapot?

Nem, épp ellenkezőleg. Nagyon jól teszi, hogy megoldást keres a bőrpanaszra.
A kipirosodott, száraz bőr nem csak az esztétikai látvány miatt ad okot aggodalomra. A viszketés miatt a gyermekek az érzékeny, sérült bőrterületeket kapargatni kezdik, és a kezükkel a legkülönfélébb baktériumokat, gombákat juttathatják be a bőrükbe, így fokozva a tüneteket, és ezzel gyulladást is okoznak.
Valamilyen alkalmas készítménnyel télen is védeni kell a gyermeke bőrét, hogy a szabadban tartózkodás csak egészséges kipirosodással járjon, ne pedig száraz, hámló, kivörösödött bőr legyen az eredménye.

  • Akkor talán valamilyen jó minőségű hidratálókrémet kellene vásárolnom…

Elsőre azt gondolnánk, hogy a kiszáradt bőr hidratálást igényel, azaz az elveszett víztartalmat kell visszajuttatni a bőrbe, ami egy magas víztartalmú géllel vagy lágy állagú krémmel könnyedén kivitelezhető. Ez tévedés! Képzelje csak el, ha a meleg lakás elhagyását megelőzően magas víztartalmú készítménnyel kennénk be a gyermek bőrét! Az szinte „ráfagyna” a gyermek arcára, kezére – sokkal inkább rontva, mint javítva az állapotán.

Télen a vizes állagú készítmények helyett sűrű, inkább kenőcsös állományú, olajos, zsíros tapintású szerekre van szükség! Lényeges a visszazsírozás, azaz annak a zsírtartalomnak a visszapótlása, ami az időjárás viszontagságai miatt és a nem megfelelően megválasztott tisztálkodó- és fürdetőszerekkel nap mint nap lemosódik a bőrről.

Amennyiben a megfelelő készítmények által kialakított, védő zsírréteg fedi be a bőrt, a párolgás csökkent mértékű, a bőr kevésbé veszít víztartalmából, nem lesz száraz, nem pirosodik ki.

Biztosan hallotta már, hogy az észak-amerikai őslakosok is medvezsírral kenték be a bőrüket, hogy megvédjék magukat a hideg viszontagságaitól.

  • Értem, ez logikusnak tűnik. És az arca mellett kenjem be a kezeit is, ugye?

Igen, védeni kell a gyermek arcbőrét és a kezeit is! Sőt, ne feledkezzünk meg az ajkak bekenéséről sem, mivel azok kisgyermekeknél a nyáladzás miatt fokozottan ki vannak téve a kipirosodás, kicserepesedés veszélyének.

  • Mit tehetek még azért, hogy újra pihe-puha bababőre legyen a fiamnak?

Használjon a téli időszakban zsíros tapintású, kenőcsös állagú termékeket a gyermek bőrének bekenésére! Az ideális téli bőrvédő készítmények jelentős olajtartalommal rendelkeznek, értékes összetevőkben dús növényi olajokat – mint például a körömvirágolaj vagy a jojobaolaj – tartalmaznak.

Fürdesse a gyereket testhőmérsékletű vízben! 37 °C-os víznél nincs szükség melegebbre, ugyanis a túl meleg víz fokozza a bőr kiszáradásának a veszélyét.

Fürdetőszerek és sampon vásárlásakor lehetőleg hipoallergén termékeket válasszon, amikben nincsenek mesterséges szín- és illatanyagok vagy parfüm. Javaslom, hogy olyan termékeket vásároljon, amelyek a tisztító, habzó összetevők mellett olajokat (paraffinolaj, különféle növényi olajok) is tartalmaznak, amelyek a bőr védőrétegének a kialakításában nyújtanak segítséget.

Ügyeljen arra is, hogy a lakásban télen is ideális legyen a páratartalom, ez 40 és 60% közötti értéket jelent. Figyeljen arra is, hogy a gyermek fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész