A D-vitamin-hiány veszélyes a kicsikre és a nagyokra is

Fotó: gettyimages.com

Napjaink kiemelt vizsgálati területe a kismamák elégtelen D-vitamin-ellátottsága. Számos tanulmány hozta összefüggésbe az alacsony D-vitamin-szintet a terhesség problémáival, mind az anyát, mind a magzatot és az újszülöttet illetően.

A D3-vitamin nélkülözhetetlen bizonyos életfolyamatokhoz, így ennek hiányában a szervezet működése zavart szenvedhet, kóros állapotok alakulhatnak ki. A szervezet D3-vitamin-szintjének fontossága köztudottá vált, mostanra leginkább csak a napi beszedendő mennyiség és a napozással kapcsolatos viták okoznak kérdéseket.

Fogamzás – meddőség

A D-vitaminnak szerepe van a megtermékenyítés és a fogamzás folyamataiban, hiánya mind a férfiak, mind a nők esetében okozhat meddőséget. Férfiaknál az alacsony D-vitamin-szint alacsonyabb spermiumszámot eredményezhet, az ivarcsatorna fertőződésének a rizikója is magasabb.

A normálisnál alacsonyabb D-vitamin-szint nőknél az ovuláció hiányával járhat, a PCOS és az inzulinrezisztencia kiváltó oka lehet, ami lehetetlenné teszi a beágyazódást. Javasolt ezért a terhességre való készülés előtt vagy legalább a fogamzás tartósabb elmaradása esetén a D-vitamin-szint ellenőriztetése, a D-vitamin pótlása.

Mennyi D-vitamin szükséges?

A D-vitamin-szintet 20 ng/ml alatt tekintjük hiányosnak, 20–30 ng/ml között alacsonynak, 30–90 ng/ml között normálisnak. Jelenleg a kismamavitaminok egy része tartalmaz csak D-vitamint, azok is mindössze 200-500 NE-et, noha a magyar orvostársadalom egyetértésével napi 1500-2000 NE javasolt minden felnőttnek. Figyelem: a különböző kismamavitaminok eltérő mennyiségeket tartalmaznak D-vitaminból!

A D-vitamin-hiány egyértelműen növeli a várandósság során fellépő praeeclampsia, diabétesz, császármetszés és bakteriális vaginosis rizikóját.

Fotó: 123rf.com

D-vitamin-hiány során fellépő rizikók

  • Praeeclampsia

A terhesség első 26 hetében fennálló D-vitamin-hiány a kutatások szerint növeli a praeeclampsia, terhességi vérnyomás-emelkedés, görcs bekövetkezésének valószínűségét, amely a várandósok 5-8%-át érinti.

  • Diabetes mellitus

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a D-vitaminnak szerepe van a glükóz homeosztázisában. Már évekkel ezelőtt felfigyeltek arra, hogy a gesztációs diabetes mellitusban (GDM) szenvedő nők általában D-vitamin-hiányosak. A D-vitamin-szint normalizálása a kutatások szerint megkönnyítheti a vér glükózszintjének kontrollban tartását, és ezáltal segíti a 2-es típusú diabétesz megelőzését.

  • Bakteriális vaginosis (BV)

Minden harmadik termékeny korú nő esetében előfordul, ami várandósság esetében szülési rendellenességekhez, főleg koraszüléshez vezethet. A D-vitamin-szint hatással van az immunrendszerre, ezért is lehet rizikófaktor a BV előfordulásában. Megelőzésére és kiegészítő kezelésére D-vitamin-bevitel feltétlen indokolt.

  • Császármetszések gyakorisága

Egy 2009-ben közreadott klinikai vizsgálat szerint mintegy négyszeres gyakorisággal következett be császármetszéses szülés azokban az esetekben, amikor a szülő nők vérében a D-vitamin-szint [25(OH)D-szint] 37,5 nmol/l alatti tartományban volt. Ugyanis a D-vitamin hiánya proximális izomgyengeséget okozhat, ami a császármetszés szükségességét eredményezheti.

Magzat és gyermek

A D-vitamin-hiány kockázatot jelent a magzatra és a gyermekre is. Bekövetkezhet csontfejlődési zavar, csontgyengeség, craniotabes, akut alsó légúti fertőzés. A veleszületett betegségek (tüdő, szív) rizikója megnövekszik. A gyermeknél jelentkezhet 1-es típusú diabétesz, asztma és skizofrénia is. Mindezek veszélye jelentősen visszaszorítható napi 1000 NE D-vitamin bevitelével. A laborvizsgálat eredménye egyesek esetében nagyobb napi bevitelt is javasolhat.

Prof. dr. Ősapay György,
az MTA doktora