Multivitaminok kisgyermekeknek

A  szülőben gyakran felmerül az igény arra, hogy plusz vitaminhoz juttassa a gyermekét. Sok esetben a kisgyermek bizonyos betegségei, legyengült, étvágytalan állapota miatt javasolt a készítmények alkalmazása.

A kicsik számára is készülnek multivitaminok?

A gyógyszertárakban nemcsak a felnőtteknek, hanem a kisgyermekeknek is vásárolhatók multivitaminos szerek. Ezek bár recept nélkül elérhetők, a gyermekorvossal, gyógyszerésszel való egyeztetés lényeges a rendszeres vagy alkalmi szedés megkezdése előtt.

Hány éves kortól adhatók a készítmények?

Mivel ez sarkalatos kérdés, általában nagybetűvel szereplő információként található meg a készítmények csomagolásán. Legkorábban egy éves kortól adhatók a patikában beszerezhető multivitaminok. Nem sok multivitaminos készítmény van azonban, amit ilyen fiatal kortól alkalmazni lehet. Általában minél idősebb a kisgyermek/gyermek, annál nagyobb a választék. Sok multivitaminos szer négy éves kortól adható csak.

Mit tartalmaznak a kisgyermekeknek készült termékek?

Hasonlóképpen, mint a felnőtteknek készült multivitaminok, ezek is többféle vitamint tartalmaznak. A vízoldékony vitaminok széles skálája, így általában a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és C-vitamin olvasható az összetevők listáján. Emellett a szintén a B-vitaminok családjába tartozó folsav (a tulajdonképpeni B9-vitamin), illetve a H-vitaminként emlegetett biotin is megtalálható a vitaminok között. A zsíroldékony vitaminok közül az A-, D-, E- és K-vitaminok, vagy ezek valamelyike általában benne van a termékekben. Bár nem a vitaminok közé tartoznak, de több kisgyermekek számára készült patikaszerben is jelen lehet a nyomelemek közé sorolható cink, vas, szelén, mangán, króm vagy jód.
Emellett antioxidáns hatású növényi kivonatok pl. csipkebogyó, vagy ún. citrus bioflavonoidok is gazdagítják egyes szerek összetételét.Népszerűek azok a multivitaminok is, amikben az egészséges emésztést elősegítő és az immunrendszert erősítő hatású probiotikus baktériumok is találhatók.

Milyen formában szerezhetők be a kicsiknek készült multivitaminok?

A legfiatalabbaknak készült multivitaminok minden esetben folyékony formájúak, hiszen egy-két éves korban a tabletta vagy egyéb szilárd gyógyszerforma biztonságos alkalmazása nem lehetséges. Emulziók, szirupok állnak a kisgyermekek rendelkezésére, amihez minden esetben alkalmas méretű adagolókanalat/adagolópoharat is tartalmaz a csomagolás. A készítmények íze a kisgyermekeknek tetsző édes, gyümölcsös íz,- gyakori a narancsos íz alkalmazása. A kedvelt íz miatt a legkisebbek is szívesen fogyasztják a vitaminokat.
Rágótablettákat leghamarabb három-négy éves kortól szabad adni a gyermekeknek. Különösen kedveltek a különféle gyümölcsízű (pl. eper, barack), élénk színű, jó illatú, mesefigurás alakú vitaminok. Ezeket a szájban széteső tablettákat nem kell egészben lenyelni, hanem el kell szopogatni vagy rágni.

Milyen multivitamint vegyen a szülő, ha két különböző korú gyermeke van?

Ideális esetben sikerül olyan készítményt találni, ami mindkét gyermek korának, vitamin-szükségletének megfelelő. Míg rágótablettákat nem szabad adni a 3-4 év alatti gyermekeknek, addig szirupot, emulziót – megfelelően adagolva – egy éves kortól kamaszkorig lehet alkalmazni.

Minden gyermeknél alkalmazhatók a multivitaminos készítmények?

Alapvetően a kisgyermekek vitaminbevitelét a helyes, változatos táplálkozással kellene biztosítani. Azonban egyes helyzetekben (betegségekből való lábadozás, étvágytalanság stb.) javasolt a multivitaminok adása is. Azoknál a kisgyermekeknél, akik vas-anyagcsere zavarral küzdenek, vagy pajzsmirigy működési problémáik vannak, a gyermekorvossal való konzultáció szükséges a megfelelő készítmények kiválasztása előtt (főként azok vas-, illetve jódtartalma miatt).

Szedhető-e rendszeresen multivitamin a D-vitamin-cseppek adagolása mellett?

Magyarországon minden csecsemő és kisgyermek napi egy csepp D-vitaminos készítményt kap, ez különösen a téli időszakban lényeges. Mivel egyes multivitaminok is tartalmaznak D-vitamint, ez felveti a túladagolás lehetőségét, ennek az esélye pontos dozírozás esetén azonban elhanyagolható. Vannak olyan multivitaminos készítmények, amik D-vitamint egyáltalán nem tartalmaznak, azok mellett a D-vitamin-cseppek adagolása változatlanul folytatható.

Lehet-e mellékhatása a multivitaminoknak?

Bár a multivitamin-készítmények nagyon ritkán okoznak mellékhatásokat, előfordulhat néhány előre jósolható, ritka, nem kívánatos reakció. Ezek az esetek nagy részében enyhe, múló mellékhatások. A B2-vitamin sárgára színezheti a vizeletet, a vasat is tartalmazó szerek feketés színű székletet és székrekedést okozhatnak. A szirupokban, emulziókban ízesítő segédanyagként alkalmazott szorbit arra érzékeny kisgyermekeknél hasmenést válthat ki.

Tartalmaznak-e cukrot a multivitaminok?

Nehéz elképzelni, hogy a gyermekek ízlésének megfelelő készítményt lehessen gyártani cukor hozzáadása nélkül. Jó tudni azonban, hogy vannak olyan készítmények, amik fogszuvasodást nem okozó cukrot tartalmaznak pl. xilitet. Előnyösek a szorbitot tartalmazó készítmények is, mert azok cukorbetegség esetén is szedhetők. Ne tévesszen meg azonban senkit az egyes készítményekben található invert cukor, ugyanis az invert cukor is cukor, nem ajánlott, illetve különös körültekintést igényel a fogyasztása cukorbetegeknél.

Mire kell ügyelni a készítmények tárolásakor?

Nem szabad elfeledni, hogy bár jóízű és a kisgyermekek által kedvelt készítmények a multivitaminok, azok mégis gyógyszerek! A kisgyermekek által kedvelt ízek, színek miatt a multivitaminos készítményekre sok esetben cukorkaként tekintenek a gyermekek, ami a túladagolás veszélyét veti fel. Tárolásuk kisgyermekektől elzárt, száraz, hűvös helyen kell, hogy történjen. Szükség esetén – felbontást követően – hűtést is igényel a tárolásuk.
Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész