Orvosi műszereket adományozott a Szegedi gyermekklinikának Kiss-Rigó László püspök és Mága Zoltán hegedűművész

Nagy hatékonyságú gyógyszerek pontos, ellenőrzött adagolását lehetővé tevő infúziós pumpákat adományozott a Szeged-Csanádi Egyházmegye nevében Kiss-Rigó László püspök és Mága Zoltán hegedűművész az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ Hemato-onkológiai Osztályán kezelt gyermekeknek.

Az orvosi eszközöket dr. Bereczki Csaba, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója és dr. Bartyik Katalin, a Hemato-onkológiai Osztály osztályvezető egyetemi docense vette át november 9-én délelőtt, az adományozó ünnepségen.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Mága Zoltán hegedűművész együtt adta át az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-onkológiai Osztályának azt a két, több, mint egymillió forint értékű Braun típusú infúziós pumpát, amely segít a kezelés alatt álló kis betegek életminőségének javításában. Az összeg egy része a Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban szeptember 24-én rendezett jótékonysági koncerten gyűlt össze, míg a támogatás másik fele a Szeged-Csanádi Egyházmegye adománya.

Kiss-Rigó László püspök így fogalmazott: „Egyházmegyénk saját forrásból is örömmel támogat minden jó ügyet, ám különösen felemelő érzés, amikor ezt másokkal együtt, közösen tehetjük vagy éppen másokat is az adományozásra inspirálunk. Mága Zoltán művész úrral együttműködve, szerény forrásainkat megduplázva, örömmel támogatjuk a szegedi Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztályát. Remélem, ezzel az adománnyal segítjük a beteg gyermekek magasabb szintű ellátását.”

Dr. Bartyik Katalin osztályvezető egyetemi docens az ünnepségen a következőket mondta: „köszönjük az adományt, hiszen infúziós pumpára folyamatosan szükségünk van a gyermekek gyógyítása érdekében. Az infúziós pumpák biztosítják ugyanis a nagy hatékonyságú gyógyszerek pontos, precíz és ellenőrzött adagolását, amely általános követelmény a mai gyógyászatban.”

Mága Zoltán hegedűművész elmondta: „örömmel tölt el, hogy a Hemato-onkológiai Osztály kis betegein tudunk segíteni, és Kiss-Rigó László püspök úrral újabb sikeres összefogást teremtettünk a gyermekek gyógyulásáért. Büszke vagyok rá, hogy a nagy múltú Szent Gellért Fesztivál keretében ilyen szeretettel fogadta a Hangok és Harangok fesztivált az egyházmegye közönsége. Megtisztelő, hogy püspök úrral a templomi koncertet követő vacsorán arról határoztunk: a közeljövőben újabb karitatív missziót indítunk Szegeden és újabb jótékony célú együttműködéssel segítjük a hátrányos helyzetű embereket és a közösségeket.”

Mága Zoltán hegedűművész 9. Szent Gellért Fesztivál keretében tartotta meg a Hangok és Harangok jótékonysági fesztiválsorozat 12. hangversenyét. A Magyarok Nagyasszonya-székesegyházat, a Szeged-Csanádi egyházmegye főtemplomát az esten fellépő művészek koncertteremmé varázsolták, a hangversenyt a közönség többször felállva, hangos ovációval és zúgó vastapssal fogadta. A jótékonysági koncerten összegyűlt adományt bevételét orvosi műszer vásárlására ajánlották fel, bejelentve, hogy a hiányzó összeget a szegedi megyéspüspök és Mága Zoltán 50-50 százalékban saját keretösszegéből kiegészíti. A hegedűművész a Szegedi Dómban tartott koncerten további 2 millió forint értékű adománnyal támogatta a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő, országos hatókörű gyermekvédelmi intézményt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatót, amely közel 4000 családját nélkülöző gyermekről, és fiatalról gondoskodik.

A hegedűművész 2017. január elsején rendezendő IX. Budapesti Újévi Koncertjére hátrányos helyzetű szegedi családokat is meghívott.

Mága Zoltán a Kárpát-medencét átölelő jótékonysági templomi koncertsorozatával mintegy 100 millió forint értékben közel 10 ezer embernek, hátrányos helyzetű gyermekeknek nyújtott segítséget, és számos templom felújítása mellett közösségeket is támogatott. A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál 25 koncertből álló hangversenysorozata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnöksége, és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere védnöksége mellett valósult meg.

 Cabbage House