Hepatitis A – Több száz embert érintenek a Közép-Európa országaiban zajló megbetegedések

Az elmúlt hetekben Közép-Európa számos országából, így Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról is jelentettek tömeges Hepatitis A-megbetegedéseket. Az összességében több száz embert érintő járványok rámutatnak: a fertőzött étellel és vízzel gyorsan terjedő Hepatitis A nem egzotikus betegség.

Hazánkban tavaly mintegy ezer esetet jelentettek, az elmúlt hetekben a Gödöllőn megfertőződött mintegy 30 gyerek közül 17-en kerültek kórházba. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világszerte minden évben 1,4 millió új fertőzést okozó betegség védőoltással megelőzhető. A Hepatitis A vírus elleni védőoltás Magyarországon nem része a nemzeti védőoltási programnak.

Hepatitis közel…

Az elmúlt másfél hónapban fertőző májgyulladást (közismert nevén “sárgaságot”) okozó Hepatitis A-járványok söpörtek végig a régió országaiban és hazánkban egyaránt. Itthon Gödöllő környékén, dél-kelet Szlovákiában, illetve Csehország morvaországi régiójában százakat betegített meg a vírus, újra rávilágítva arra a tényre, hogy nem kell egzotikus országokba utaznunk ahhoz, hogy a Hepatitis A-vírus megfertőzzön felnőttet, gyereket.

Csehország déli részét, Morvaországot az elmúlt 25 év legnagyobb Hepatitis A-járványa sújtja, amelyben idén ősszel már legalább 151 ember betegedett meg. A cseh egészségügyi hatóságok 600 embert már beoltottak a fertőzés ellen és szigorú járványmegelőző intézkedéseket vezettek be a forgalmas helyeken, így a kórházakban, templomokban és tömegközlekedési eszközökön.

Ugyancsak ez év őszén járvány tört ki az Aggteleki Nemzeti Park szlovákiai szomszédságában fekvő község, Jólész környékén is. A helyi járványban már legalább 50 ember betegedett meg a regionális járványügyi hivatal jelentése szerint. Az iskolákban szigorúbb higiéniai szabályokat vezettek be és azonnal megkezdték az érintettek oltását.

… s távol

Fontos megjegyezni, hogy a betegség nemcsak a szegény, rossz higiéniás körülmények között élők körében ütheti fel a fejét. A népszerű luxusüdülőhelyen, Hawaii-on is Hepatitis A-járvány tört ki idén nyáron: az Egyesült Államok egészségügyi szakhatósága már 135 beteget jelentett, akik közül 39 felnőtt kórházi ápolásra szorult. A fertőzöttek száma valószínűleg magasabb lesz ennél, az azonban már most biztos, hogy Hawaii történetében még nem fordult elő ilyen súlyos Hepatitis A-járvány.

Szintén az amerikaiakat sújtotta az a tömeges megbetegedés, melyet Egyiptomból importált, Hepatitis A vírussal fertőzött fagyasztott eper okozott a nyár végén. Egy 40 tagállamban jelen lévő népszerű kávézó használta fel az epret egyik italához, amely legalább 134 embert betegített meg, 9 különböző amerikai államban. 54 beteg kórházi kezelésre is szorult.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon 1,4 millió új Hepatitis A-fertőzés fordul elő évente . A magyarok közkedvelt úticéljai közül Egyiptom és Tunézia kiemelt, Törökország, Olaszország, Horvátország és Görögország pedig közepes kockázatú terület.

Mit kell tudni a Hepatitis A-ról?

A fertőző májgyulladást okozó vírusok egyik leggyakoribb változata a Hepatitis A, amely rendkívül könnyen és gyorsan terjed. A kórokozó szájon át, feko-orális úton, széklettel szennyezett mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel és ivóvízzel kerülhet a szervezetbe. A Magyarországon is jellemző, sporadikus Hepatitis A-járványok gyakori gócpontjai lehetnek az iskolák és óvodák, ahol a gyerekek közvetlenül érintkeznek egymással.

Gödöllő város több óvodájában, iskolájában is felbukkanó Hepatitis A vírus miatt 17 gyerek szorult kórházi ápolásra, de már közel 30 megbetegedést észleltek. A helyi tisztifőorvos nyilatkozata szerint valószínűleg területi esethalmozódásról van szó és a fertőzöttek száma még nőni fog. Egyes óvodákban megkezdték a gyerekek oltását.

A Hepatitis A-megbetegedések száma alapján a WHO a közepesen fertőzött területek közé sorolja hazánkat , ám az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a fertőzések száma itthon is. Míg 2011-ben 82 fertőzött beteget regisztráltak, addig 2014-ben már 1556 embert fertőzött meg a vírus. Az elmúlt évben ugyan csökkent a regisztrált esetek száma, de 2015-ben még mindig mintegy ezer esetet jelentettek .

Az elmúlt évekhez hasonlóan az összes Hepatitis vírus okozta fertőzésen belül is abszolút dominált a Hepatitis A aránya. A Hepatitis infectiosa-diagnózissal bejelentett megbetegedések 80%-áért a Hepatitis A vírus felelt. Hazánkban a megbetegedések országos eloszlása egyenetlen: a legtöbb fertőzést évek óta Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből jelentik.

Nem kellenek egzotikus utazások vagy rossz higiénés körülmények a vírus terjedéséhez, elég, ha megiszunk egy smoothie-t egy felkapott kávézóban. A hosszú és tünetmentes lappangási idő miatt bárhol, bármikor kialakulhatnak járványok.

Védőoltással megelőzhető

Bár az alapvető higiénés rendszabályok betartásával csökkenthetjük a Hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban nagyfokú és hosszú távú védelmet csak védőoltással szerezhetünk. Annak ellenére, hogy a Hepatitis A az utazók egyik leggyakoribb, védőoltással megelőzhető betegsége , kétharmaduk továbbra sem védekezik ellene. Ugyanakkor az előzőekben felsorolt esetekből kitűnik, hogy a Hepatitis A nem csak az utazók betegsége.

Hazánkban a Hepatitis A elleni vakcina nem szerepel a kötelező védőoltások között. Ha rendelkezésre áll elegendő idő, akkor javasolható a kombinált oltóanyag alkalmazása, így kialakítható a védettség mind az A, mind a B vírustörzs ellen.

A fertőző májgyulladásnak viszonylag hosszú a lappangási ideje, a tünetek, így a bőr sárgás elszíneződése azonban nem minden estben alakulnak ki. Ha mégis, akkor általában 14-28 nappal a fertőzést követően jelentkeznek az olyan tünetek, mint a fejfájás, hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradékonyság, láz, sötétebb színű vizelet is. A tünetmentes betegek is tovább fertőznek, márpedig az egyik leginkább érintett korcsoportban, a 6 éves kor alattiaknál a fertőzés gyakran tünetmentes marad. Ezért a WHO is a biztonságos és hatékony védőoltást ajánlja, mint a megelőzés legjobb formáját.

PR-ego Kommunikációs Ügynökség