Tripla öröm ─ tripla gond

Gondolt már arra, hogy hármas ikrei születnek? Ha nincs az ismerősei között hármasikres szülő, valószínűleg sosem fordult meg ez a fejében. Pedig az elmúlt évtizedekben Magyarországon is jelentősen megnőtt a hármasiker-születések száma.

Nekem 4 éves lányom és 2 éves fiam mellé érkeztek a trikrek, ahogy a hármas ikreket nevezik tréfásan szüleik.

Rengeteget jelentett, hogy sok tapasztalatom, s szakemberként szélesebb körű tudásom volt már a várandóssággal, a szüléssel és gyerekneveléssel kapcsolatban, de így is sorsfordító krízisként élte meg családunk a kicsik születését, s az első éveket…

Tanácsadó szakpszichológusként kutatásomból is kiderült, hogy ez a krízis a várandósság felismerésével kezdődik, s 2-3 évre vagy akár hosszabb időre is elhúzódhat. Nézzük meg egy példán, hogy miben különbözik a hármasikres szülők élete az egyedül született gyereket nevelő vagy akár a „sima” ikres szülőkétől!

Egy anya (nevezzük Júliának) 10 éven keresztül várt a gyermekáldásra. Számtalan kivizsgálás, műtétek, lombikok: csalódások újra és újra. Utolsó próbálkozásként három megtermékenyített petesejtet ültettek be, majd óriási öröm: mindhárom megtapadt! Nőgyógyásza rögtön ismertette a hármasiker-terhesség összes kockázatát. Ettől kezdve Júlia nem tudott másra gondolni, csak arra, hogy valami baj fog történni a kicsikkel: koraszülöttek lesznek, és biztos sérültek. De lemondani nem volt hajlandó egyikről sem, a redukciótól rögtön elzárkózott…

Miben különböznek a hármasikresek problémái az ikresekétől vagy más háromgyerekes szülőkétől?

A hármasiker-terhesség szinte mindig (az esetek 97,3 százalékában) koraszüléssel végződik (szemben az ikerterhességgel, ahol ennek esélye kb. 50%), a terhességi szövődmények gyakorisága jóval nagyobb, vagyis már maga a várandósság is veszélyeztetett, az anya számára kritikus időszak. A koraszülés elkerülésének, illetve a terhességi idő meghosszabbításának egyik kiemelten fontos tényezője az anyai stressz csökkentése. Ebben nagy segítséget jelenthet egy tanácsadó szakpszichológus, aki tisztában van a kockázatokkal, de a protektív tényezőkkel is. Tudja segíteni az anyát félelmei, szorongásai csökkentésében, a családi, baráti erőforrások megtalálásában.

A teljes cikk ITT olvasható

Schwenner Zsuzsanna

tanácsadó szakpszichológus

Mindennapi pszichológia