Köhög a gyerek – Mit tegyek?

Kezdődik az ősz, és így a köhögés is sokkal gyakrabban fordul elő. Tudni kell, hogy ez milyen típusú, mert ettől függ a kezelés.

  • Tegnap óta csúnyán köhög a négyéves fiam. Tudna neki ajánlani valamit, ami végre elmulasztaná?

Természetesen. Előbb azonban tisztáznunk kell, hogy milyen jellegű a gyermek köhögése, mert attól függ az, hogy milyen gyógyszerrel lehet enyhíteni a panaszokat.

Száraz vagy hurutos a köhögése?

  • A száraz köhögés köpetürítéssel nem jár, ugyanakkor ingerlő típusú.
  • Ezzel szemben a hurutos köhögés nyák- és köpetürítéssel jellemezhető; erre szokták azt mondani a szülők, hogy „fel tudja köhögni a lerakódást”.

A száraz köhögésre köhögéscsillapítókat kell adni. A hurutos köhögés kezelésére pedig köptetőket lehet alkalmazni. A kettőt nem szabad felcserélni! Az problémát okozhat, ha valaki köhögéscsillapítóval elnyomja a váladékozó köhögést, és emiatt nem tud kiürülni a nyák.

 

  • Száraz köhögése van a gyereknek

Ebben az esetben dextrometorfán hatóanyagú szereket tudok ajánlani. Gyümölcsízű szirupok, belsőleges oldatok közül lehet választani. Ezek vény nélkül kaphatók, de adagolásuknál szigorúan be kell tartani az adagolási útmutatóban foglaltakat.

  • Nagyon kínzó tud lenni ez a köhögés. Éjjel is elég rosszul aludt a fiam, többször felébredt, köhögött

Egyszerű megoldásnak tűnik, de hatásos, ha napközben párszor és lefekvés előtt egy-egy kanál mézet ad a gyermeknek, vagy azzal ízesíti a teáját. Az esti mézfogyasztás segít az elalvásban, az éjszakai nyugalom biztosításában a száraz köhögéses időszakban.

Mézet nyugodtan adhat a fiának, az nem rontja a dextrometorfános köhögéscsillapító hatását.

  • Most jut eszembe, hogy van otthon acetil-ciszteines gyógyszerem. Én használtam tavaly, és megmaradt. Esetleg az is megfelelő lenne a gyereknek?

Az nem megfelelő ebben az esetben. Az acetil-ciszteines, a brómhexines, ambroxolos vagy gvajfenezines szerek a nyálkás, hurutos köhögés kezelésére szolgálnak. Az ön gyermekének pedig a száraz köhögése csillapítására alkalmas patikaszer kell.

Másrészt, a felnőtteknél alkalmazott gyógyszerek dózisa sok esetben túl nagy egy négyéves gyermek számára, akinek még speciális, gyermekeknek formulált köhögéscsillapítóra van szüksége.

  • Esetleg valamilyen gyógynövényes szer is létezik száraz köhögésre?

Az izlandi zuzmós készítményeket tudom javasolni, amelyek nyálkatartalmuknak köszönhetően védőréteggel vonják be a száraz, irritált nyálkahártyát, így csillapítják a köhögést. Ezeket a szereket már egyéves kortól lehet adni a gyermekeknek.

  • Nem emlékszem már a nevére, de a múltkor egy olyan gyógynövényes kanalast használtunk, amiben alkohol is volt. Nagyon meglepődtem, mikor észrevettem a dobozon, hogy az összetevők között az alkohol is fel van sorolva. Nem is adtam belőle többet a gyereknek, nehogy bajt okozzak vele. Jól tettem?

A köhögéscsillapítóknál és köptetőknél – különösen a gyógynövénykivonatokat is tartalmazóknál – gyakran szerepel az összetevők listáján az alkohol vagy más néven etanol. Ez gyártástechnológiai szempontból lényeges, hiszen az alkohol segíti elő a különféle gyógynövényekből a terápiásan hatékony összetevők kivonását. Aggodalomra semmi oka, egy gyermekadagra vetítve mindössze minimális mennyiségű alkoholról van szó, ami nem árt a gyermeknek. Legközelebb, ha szükség van rá, nyugodtan használhat ilyen alkoholos szereket is.

  • Meddig tarthat ez a kínzó, száraz köhögés?

A száraz köhögést leggyakrabban vírusfertőzés okozza. Légúti fertőzések után a gyerekek mintegy harmadánál-felénél tapasztalható ez a fajta köhögés. Sajnos a makacs, száraz köhögés heteken át tarthat. Bár most ön elkezdi vény nélküli gyógyszerrel kezelni a gyermekét, az orvos felkeresése nem minden esetben kerülhető el. Ha úgy tapasztalja, hogy a tünetek két-három nap alatt nem enyhülnek, esetleg egyéb kísérő panaszok (pl. láz) is megjelennek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Légszomjjal, elsápadással vagy elkéküléssel járó köhögési rohamok esetén pedig azonnali orvosi ellátásra van szükség!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész