Gyermekkori ekcéma – Mit mond a gyógyszerész?

Az ekcéma, más néven dermatitis egyre gyakoribb bőrbetegség, mely már gyermekkorban megjelenhet, főleg olyan családoknál, ahol allergia vagy asztma fordult elő. 

Az ekcáma tünetei

vörös, hámló plakkok, hólyagok, amik viszketnek. A vakarás miatt hámhiányok alakulhatnak ki.

  • A tüneteket súlyosbíthatja: állatszőr, gyapjú, műszálas ruházat, tusfürdők, szappanok; a tünetek az ételallergiával is összefüggésben állhatnak.
  • Lelki tényezők is hatással lehetnek a gyulladás fellobanásában.

Az ekcéma súlyosságának megállapítása és kezelése orvosi feladat.

  • A gyulladásos szakaszban általában szteroidos krémeket javasolnak, vagy magukban, vagy alapkenőcsbe belekeverve. Ezeknek a készítményeknek az alkalmazása során az orvos utasításait pontosan kell követni. Általában vékonyan kell felkenni az érintett, gyulladt bőrfelületre, napi egy alkalommal.
  • A tisztálkodás során a zuhanyzás javasolt, a habfürdők, szappanok kerülendők, helyette ún. patikai mosakodókenőcs (Ung. hydrophyl. nonionicum.) vagy olajos tusfürdők ajánlottak.
  • A szteroidos kenőcsöket kiegészítve, illetve a tünetmentes időszakban hidratáló és zsírozó hatású krémek alkalmazása válik szükségessé. Elsődleges fontosságú a bőr kiszáradásának elkerülése. Erre a célra alkalmazható a legtöbb illatanyag- és tartósítószermentes hidratáló krém és testápoló, de a leghatékonyabbak az ureát és ómega zsírsavakat tartalmazó készítmények.

Papp Anett
szakgyógyszerész