Gyermekkori ekcéma – Mit mond a gyógyszerész?

Fotó: 123rf.com

Az ekcéma, más néven dermatitis egyre gyakoribb bőrbetegség, mely már gyermekkorban megjelenhet, főleg olyan családoknál, ahol allergia vagy asztma fordult elő. 

Az ekcáma tünetei

vörös, hámló plakkok, hólyagok, amik viszketnek. A vakarás miatt hámhiányok alakulhatnak ki.

  • A tüneteket súlyosbíthatja: állatszőr, gyapjú, műszálas ruházat, tusfürdők, szappanok; a tünetek az ételallergiával is összefüggésben állhatnak.
  • Lelki tényezők is hatással lehetnek a gyulladás fellobanásában.

Az ekcéma súlyosságának megállapítása és kezelése orvosi feladat.

  • A gyulladásos szakaszban általában szteroidos krémeket javasolnak, vagy magukban, vagy alapkenőcsbe belekeverve. Ezeknek a készítményeknek az alkalmazása során az orvos utasításait pontosan kell követni. Általában vékonyan kell felkenni az érintett, gyulladt bőrfelületre, napi egy alkalommal.
  • A tisztálkodás során a zuhanyzás javasolt, a habfürdők, szappanok kerülendők, helyette ún. patikai mosakodókenőcs (Ung. hydrophyl. nonionicum.) vagy olajos tusfürdők ajánlottak.
  • A szteroidos kenőcsöket kiegészítve, illetve a tünetmentes időszakban hidratáló és zsírozó hatású krémek alkalmazása válik szükségessé. Elsődleges fontosságú a bőr kiszáradásának elkerülése. Erre a célra alkalmazható a legtöbb illatanyag- és tartósítószermentes hidratáló krém és testápoló, de a leghatékonyabbak az ureát és ómega zsírsavakat tartalmazó készítmények.

Papp Anett
szakgyógyszerész