„Okosító vitamint szeretnék venni a gyereknek!” – a gyógyszerész válaszol

Vége a nyárnak, kezdődik az iskola. Sokszor hallom ilyenkor  ezt a mondatot édesanyák szájából: „Okosító vitamint szeretnék venni a gyereknek”…

  • A 8 éves kisfiamnak keresek olyan vitamint, amitől jobban menne neki a tanulás.

Kifejezetten okosító vitaminok nem léteznek, vannak viszont olyan ásványi anyagok, táplálékösszetevők, vitaminok, amelyek segíthetnek abban, hogy a gyermek teljesítménye jobb legyen.

  • Ez tökéletes lenne nekünk! Mennyi idő után várható ezeknek a „csodaszereknek” a hatása?

Nem úgy kell elképzelnie, hogy napi egy tablettától vagy pár kiskanálnyi kanalastól napokon vagy heteken belül csodákra lesz képes a gyermeke. Ezeknek a készítményeknek a hatása általában akkor érvényesül, ha valamiből hiányállapota volt a gyermeknek, és a miatt nem tudta az agya az optimális teljesítményt nyújtani. Például a vashiányos gyermekeknél a vaspótlás javíthat az iskolai teljesítményem. Ha viszont nem volt vashiányos a gyermek, akkor a plusz vasbevitel nem fogja felturbózni a teljesítményét.

Azt tudom mondani, amit a gyermekorvosok nagy része is ajánl, hogy lehetőleg a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással kell a gyermek megfelelő vitamin-és nyomelembevitelére törekedni. Ebben az esetben ritkán alakul ki hiányállapot.

  • Sajnos az én fiamról ez nem mondható el. Nem csak, hogy keveset eszik, de válogatós is. A húsokat nem szereti, a halakat a tányérján hagyja. Az igaz, hogy tésztafélékből sokat eszik; de egy nyolc éves gyereknél ennek nem így kellene lennie.

Ezt jól látja. Tudom, hogy nem könnyű változatos táplálkozásra szoktatni a gyermeket, de meg kell próbálnia. Ha nem eszik húsokat a gyermek, akkor nagy az esélye a vashiányra, ugyanis a vas legjobban hasznosuló forrásának a húsfélék számítanak. Ha halakat sem fogyaszt a lurkó, akkor lehetséges, hogy alacsony az ómega-3-zsírsav bevitele is. Ezek pedig mind olyan anyagok, amik segíthetnek az iskolai teljesítmény javításában.

Emellett, még a cinket is szoktak javasolni, ami a gyermekek magasságbeli és testtömegbeli gyarapodását segítheti. Lényeges a C-vitamin-bevitel is, mert az az immunerősítő hatása mellett elősegíti a vas felszívódását. A vas hatását segíthetik a B-vitaminok is.
Ha valóban hiányos a gyermeke táplálkozása, és ennek következtében valószínűleg a vitamin- és nyomelembevitele is, akkor megpróbálhatja a multivitaminos, nyomelemes készítmények alkalmazását. Ezek többféle vitamint és nyomelemet tartalmaznak kombinációban. Bőséges a választék; vannak köztük finom ízű oldatok, rágótabletták, édességre hasonlító gumicukorszerű készítmények; általában szívesen veszik be ezeket a gyerekek. A legtöbb esetben napi egyszeri adag elegendő belőlük.

  • Mennyi ideig adjam a fiamnak ezt a készítményt? Egy-két hétig elég lehet?

Általában hosszabb időbe telik az, míg a vitamin- és nyomelemraktárak feltöltődnek. Elegendő csak a vastartalékok rendezésére gondolni, ahhoz is 2-3 hónap szükséges. Kitartásra és türelemre van szükség.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész