Megelőzhetők a fulladásos gyerekbalesetek

Hiába a sok figyelmeztetés, sajnos minden évben sok gyerek fullad vízbe.  Pedig a tragédia néhány egyszerű lépéssel megelőzhető – hívja fel a figyelmet dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegambulanciájának főorvosa.

A vízbefulladás leggyakrabban az öt év alatti gyermekeknél fordul elő

Az öt év alatti gyerekeket ugyanis számos olyan veszélyforrás fenyegeti, amik szinte minden háztartásban megtalálhatók. A fürdőkád, egy vízzel teli vödör, kertes házban pedig a medence, a kerti vízgyűjtő, vagy a halastó okozhat tragédiát.

Fontos tehát a biztonságos otthon kialakítása, amihez a folyamatos felügyelet is hozzátartozik, a legtöbb otthoni fulladásos gyerekbaleset ugyanis akkor következik be, amikor a szülő csak egy pillanatra nem figyel.

Egyszerű szabály, hogy a csecsemőt egyéves koráig fürdetéskor maximum olyan mélységű vízbe tegyék, amiből fekvő helyzetben is kiér a száj- és orrnyílása, négyéves koráig ne hagyják felügyelet nélkül a fürdőkádban, gyerekmedencében pedig mindig legyen rajta karúszó vagy úszógumi. Vízibiciklin, csónakon hatéves korig (ha nem tud úszni, később is) mindig adjanak mentőmellényt a gyerekre, aki csak felnőtt felügyelettel fürdőzzön – javasolja dr. Krivácsy Péter.

A kamaszokat az uszodában, strandon, de leginkább a természetes vizekben érheti baleset

Fontos, hogy akinek ilyen korú gyermeke van, világosítsa fel: csak abban az esetben vállalkozzon csónakázásra, vízibiciklizésre, ha biztos úszó, ellenkező esetben viseljen mentőmellényt és semmi esetre se fogyasszon alkoholt, mielőtt a vízbe menne. Illetve fontos, hogy csak a fürdésre kijelölt vizekben szabad fürdőzni, úszni – teszi hozzá a főorvos.

  • Ha mégis elmerülne, a gyereket azonnal ki kell húzni a vízből, és ha nem, vagy nem jól lélegzik, nem reagál az ingerekre, tehát nincs eszméleténél, meg kell kezdeni az újraélesztést.
  • Fontos tudni, hogy enyhébb esetekben vagy sikeres újraélesztés után is szükséges a néhány napos kórházi megfigyelés, kezelés. Előfordulhat ugyanis, hogy úgy tűnik, rendben van a gyerek, de néhány órával az alámerülést követően rosszabbodik az állapota. Ilyenkor a tüdőben vizenyősség alakul ki, ami akár végzetes is lehet. Ez azonban szerencsére nem szokott előfordulni, hiszen kinek jutna eszébe egy ilyen trauma után nem a biztonságos kórházi elhelyezést választani – mondja a szakember.

Semmelweis Egyetem