Bébik, kicsik és nagyok

Patikai körkérdés: a fényvédőkről

Vegyek-e fényvédőt a gyereknek, vagy ez akadályozza a D-vitamin-képződést a bőrben?

Egy év feletti kisgyermekeknél a kúszás-mászás, futkározás miatt már nehezebben oldható meg az, hogy ne tartózkodjanak a napon. Arra azért ügyelni kell, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg ne legyenek a tűző napon, és sosem szenvedjenek napégést a kis lurkók. Ezért a bőrt megfelelően takaró, jól szellőző, laza, lehetőleg pamut öltözet mellett bizony gondoskodni kell a fényvédő készítmények alkalmazásáról is – az arcon és a testen egyaránt.

Erős napfény esetén az ultraibolya sugarak károsító hatásától védeni kell a kisgyermekeket.
A bőr nem felejt, az évek során a bőrt érő UV-adagok összeadódnak, és magasabb „összegek” elérésekor a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának a valószínűsége megnő.

A D-vitamin miatt ne aggódjon! Javaslom, hogy a gyermekorvos utasításának megfelelően nyáron is folytassa tovább a D-vitaminos készítmény adagolását!

A legjobb választás, ha speciálisan a kisgyermekek számára készült kenőcsöt, krémet vagy spray-t vásárol. Ugyanis bármilyen drága és márkás is a felnőttek által használt fényvédő készítmény, azt nem ajánlott kisgyermekeknél alkalmazni. Ellenben, a kisgyermekeknek szánt termékeket nyugodtan használhatják az érzékeny bőrű felnőttek.

A két év alatti gyermekeknek ajánlott termékek általában ásványi eredetű anyagokat, cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmazó krémek, habok, kenőcsök, amik a bennük lévő parányi szemcséknek köszönhetően az UV-fényt visszatükrözik. Tulajdonképpen mini tükrökként viselkednek ezek a védőszemcsék, amiknek köszönhetően az UV-fény nem tud a bőrbe hatolni. Ezért ne lepődjön meg, ha a készítmény felkenése után enyhén fehéres színárnyalatú lesz a gyermek bőre, ez a parányi fényvisszaverő kristályok miatt fordulhat elő.

Igen. A kisgyermekek számára készült fényvédők UV-fénnyel szembeni védelmét magas SPF-faktor jellemzi, a leggyakrabban 50-es faktorúak a termékek. Ez a faktorszám – az elérhető termékek között – a lehető legnagyobb mértékű fényvédelmet biztosítja.
Annak ellenére, hogy magas faktorú fényvédőt ken valaki a gyermekére, gondolni kell a rendszeres újrakenésre is, 3-4 óránként újból kell alkalmazni a szert, hiszen mozgás, játék, fürdés, zuhanyozás közben az eltűnhet a bőrről.

Vízállónak azt a fényvédő készítményt nevezik, aminél felvitelt és kétszer 20 perc vízzel való kontaktust követően a fényvédő faktorának legalább a fele még mérhető. Ha tehát fürdik, megizzad a gyermek, akkor újból be kell kenni naptejjel.

Léteznek úgynevezett multipozíciós spray-k, amelyekből az örökmozgó gyermekekre gondolva, akár a spray-tartályt fejjel lefelé tartva is kifújható a fényvédő hatású hab.
Emellett nem árt, ha a homokos tengerpartokon nyaraló vagy a homokozóban játszó kisgyermekek védelmét szem előtt tartva, homoklepergető fényvédő készítményt választ.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Exit mobile version