Így tanítsd a gyereket nethasználatra

Ha a gyereked saját mobilt kap, jó eséllyel az lesz az egyik első dolga, hogy vadul fotózni kezd vele, és ha fent van Facebookon vagy Instagramon, akkor tuti, hogy az elkészült fotók nagy részét meg is akarja majd osztani. Itt jössz te a képbe – ugyanúgy, ahogyan megtanítottad neki, hogy ne álljon szóba idegenekkel, azt is fontos neki elmagyaráznod, hogyan legyen körültekintő netező.

Mire használják a gyerekek a szüleik számára ismeretlen appokat, mit látnak és mihez szólnak hozzá a közösségi oldalakon? Hol vannak és melyek azok a dolgok az interneten, amik abban segítenek, hogy a család ne csak az offline, de az online világban is együtt lehessen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a nemrégiben indult A www.digitaliscsalad.hu online magazin.

Ez a felkészítés manapság – kis túlzással – olyan fontos, mint hogy megtanítsd írni és olvasni. Vegyétek együtt kézbe a mobilt, és ejtsetek szót a következőről:

  • Ha letölt egy alkalmazást vagy csatlakozik egy közösséghez, ne ugorja át rögtön a szerződési vagy felhasználói feltételeket, hanem szépen olvassa végig, és ha nem ért valamit, beszéljétek meg.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy nem nyilvános sehol sem a profilja, mutasd meg, hogyan állíthatja be ezt. Beszélj neki arról, hogy a legjobb, ha a képeit szűk baráti vagy családi csoportokban osztja csak meg.
  • Mondd el neki, ha ezeket nem tartja be, milyen következményei lehetnek, például jogtalanul felhasználják reklámokhoz a képeit vagy olyanok is letölthetik maguknak, akik manipulálják, majd később akár zaklathatják is vele.
  • Kérd meg egy ismerősöd, hogy a profiljából hadd csekkold a gyerekedét. Így kiderítheted, hogy egy „idegen” lát-e róla bármi olyat, amit nem kellene.

A jó példától lesz a gyerek okos netező

Jó néhány lehetőség, szoftver és app létezik arra, hogy nyomon követhesd a gyerek online aktivitását. És ne aggódj, ez nem kémkedés, hiszen szülőként a te felelősséged, hogy szükség esetén James Bond-üzemmódba kapcsolva szemmel tartsd őt, és ha kell, közbelépj. Ehhez persze az első lépés az, hogy jó példával jársz elöl, és te sem ontod a faladra lájkvadász fotókat, bármennyire is büszke vagy az első elfogyasztott spenótadagjára, vagy arra, hogy mennyire vicces habsapkával a fején a fürdőkádban.

Családonként, sőt, szülőnként változik, hogy kinek mi fér bele, ha a gyerekéről van szó.

Réka – legalábbis egy ideig – viszonylag nyitottan állt a kérdéshez:

Ritkán és csak nagyon különleges képeket tettem fel az oldalamra a gyerekekről, egészen addig, amíg a postásunk meg nem jegyezte, hogy milyen cuki a legutóbbi fotó. Igaz, 10 éve ő a postásunk, és jól elcsevegünk néha az időjárásról, de ezt azért túlzásnak éreztem. Azóta az Instagramomat privátra állítottam, a Facebookon pedig csak szűk csoporttal osztom meg a képeket

Így válogasd meg, ki láthatja a fotóidat!

Az óvatos szülői magatartás teljesen érthető – te is maximum a legrosszabb álmaidban szeretnél „véletlenül” a gyereked fotójába botlani, miközben a neten böngészel.
„Többféle visszaélés létezik: a legegyszerűbb eset, ha valaki lementi magának a gyerek képét, és aztán a szerzői és személyiségi jogi szabályok megszegésével felhasználja azt, például reklámozási célra. – sorolja Simon Éva. – Ez okozhat károkat, de szerencsére a legtöbb esetben könnyen lehet pert indítani ellenük. Azt, hogy pedofilok vagy más zaklatók nézegessék a gyerekek képeit, két módon lehet kizárni: vagy nem töltünk fel képet, vagy előrelátóan korlátozzuk, ki nézheti a fotóinkat.”

Forrás: digitaliscsalad.hu