Pelenkás baba és a pelenkakiütés

Manapság szinte minden anyuka jó minőségű, eldobható pelenkát használ, időben cseréli, és megfelelő, természetes hatóanyagú krémeket, tisztítókendőket használ. Mégis előfordul, hogy a baba popsija kivörösödik.

Nem csoda, hiszen ez a terület még különlegesebb ápolást igényel, mint a csecsemő más testrészén lévő bőr. Előfordulhat, hogy a babának gyakrabban van széklete, vagy mégis később sikerül tisztába tenni, mint kellene, és ez okozza a panaszokat.

A bőrproblémák nagy része a hiedelmekkel ellentétben nem valamilyen fertőzés – bár ez sem kizárt – hanem irritatív dermatitis, bőrgyulladás.

Miből gondolhatjuk, hogy irritáció miatt kialakult pelenkakiütésről van szó?

Természetesen ott fordul elő, ahol a bőr a pelenkával érintkezik. Ez leggyakrabban a popsi elődomborodó része, a has alsó része, a comb belső felületei, a szeméremdomb, a nagyajkak, a herezacskó; irritatív dermatitis esetén a bőr hajlatai általában szabadon maradnak. A bőr vöröses, gyakran duzzadt, és felszínén élénkebb színű csomócskák láthatók. Gyakori a hámlás, ez azonban nem mindig nyilvánvaló a pelenkába zárt terület nedvessége miatt.

Súlyosabb formájában a felszínből előemelkedő szélű, hámfosztott, sérülésnek tűnő, ijesztő elváltozásokat láthatunk. A nedves, hámfosztott területek könnyen felülfertőződhetnek, ennek következtében akár fekélyek is kialakulhatnak az érintett területeken.

Mitől alakul ki a pelenkakiütés?

Oka a széklet és a vizelet együttes hatása. A vizelet fokozza a bőr víztartalmát, növeli pH-értékét. Az ily módon fellazult bőr hajlamosabb arra, hogy ledörzsölődjön. A székletben található enzimek hatására tovább nő a bőr áteresztő képessége.

Szövődmények

A gombával, általában Candida albicanssal, történő másodlagos fertőzés a leggyakoribb szövődmény. Ilyenkor az ép bőrtől élesen elhatárolt, tűzpiros foltok jelentkeznek a felszínen, a széli részen hámlással és csomócskákkal. Ellentétben az irritáció miatt kialakuló bőrgyulladással, a hajlatok is érintettek. Ha a fertőzés okát kutatjuk, gyakran kiderül, hogy előzetesen hasmenéssel járó betegség zajlott le, vagy antibiotikumot kapott a baba valamilyen egyéb betegség miatt. Ha gyakran visszatérő panaszról van szó, érdemes a fertőzés forrását keresni a csecsemő környezetében. Ilyen lehet az anya mellének, mellbimbójának gyulladása, hüvelygyulladás, vagy nem megfelelően tisztított cumi.

Baktériumokkal történő felülfertőződés esetén a pelenkás területen nemcsak gyulladást, hanem pörköket (vagy azok helyét), és gennyes hólyagokat is láthatunk.

Dr. Vass Ilona
bőrgyógyász