Úristen: félrenyelt a gyerek!

Fulladás pici gyerekeknél apró tárgyaktól, ételtől is bekövetkezhet, azonban ezt is meg lehet előzni a szakember szerint.

A három év alattiaknál apró tárgyak félrenyelése okozhat tragédiát, a szakember szerint azonban legtöbbször ez megelőzhető. A játékokon egyrészt feltüntetik, hogy hány éves kortól ajánlott, de amúgy is lehetőleg csak olyasmit adjanak a piciknek, ami nem fér be a szájukba.

  • Az ételt kicsi darabokban kapják, és semmiképp ne adjanak nekik apró magvakat, mert könnyedén megakadhatnak a torkukon.
  • Emellett tanítsák meg a gyermekeket arra, hogy evés közben ne játsszanak, játék közben pedig ne egyenek.

Ha mégis megtörténik a baj

  1. Ha a gyerek mégis félrenyel valamit, normál esetben működésbe lép a köhögési reflex, és a légúti idegentest szerencsés esetben távozik.
  2. Ha azonban beszorul, akkor azonnali, határozott beavatkozásra van szükség és mentőt kell hívni – nyomatékosítja a szakorvos.
  3. Ha a gyermek nem tud hangot kiadni, alig hallhatóan vagy némán köhög, bőrszíne szürkéslila (oxigénhiányos), de még eszméletén van, amíg a mentő kiérkezik, addig is azonnal próbálják meg eltávolítani, ami elzárta a légutat.

Gyors segítség

Ha csecsemő nyelt félre, akkor fektesse az alkarjára, feje lógjon enyhén lefelé és határozottan mérjen öt ütést a hátára. Ha nem sikerül eltávolítani a tárgyat, akkor ezt követően fordítsa a hátára, és a szegycsont alsó harmadánál, két ujjal határozottan nyomja be a mellkast nagyjából a harmadával, szintén öt alkalommal. Semmi esetre se lógassák fejjel lefelé és ne rázzák a csecsemőt, mert ezzel nyaki gerinc- és agysérülést okozhatnak.

A kisgyermekeknél is hasonló a technika: fektesse a térdére úgy, hogy hasa a combján legyen, feje enyhén lógjon lefelé, majd mérjen határozott mozdulatokat a lapockái közé. Ezután alkalmazzon öt hasi nyomást úgy, hogy a gyermeket hátulról átölelve egyik öklét illessze a hasnak arra a részére, ahol a két bordaív találkozik (gyomorszáj), a másik kezével fogjon rá és határozott mozdulattal gyakoroljon befelé, majd felfelé irányuló nyomást.

Semmelweis Egyetem