Mi legyen a házi patikátokban? – XIII. Országos Patika Nap

Minden háznál van gyógyszeres doboz. Pláne, ha gyerek is van családban: lázcsillapító, kötszer, kullancskiszedő, fertőtlenítő, köhögéscsillapító minimum lapul a házi patikában. De reméljük, tudod, hol kell tartani, hogyan és milyen szereket tartalmazva! 

Legjobb, ha a gyógyszerészedre hallgatsz, aki ebben is tud neked segíteni – és nem csak június 1-jén, a XIII. Országos Patika Napon! 

Elég gyakori, hogy a gyerek éppen hétvégén vagy ünnepnapon lázasodik be vagy sérti fel a térdét (és örüljünk, ha nagyobb baj nem történik!).

Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Ezért jó, ha tartunk otthon olyan szereket, amelyekkel ezeket a kisebb bajok, betegségeket magunk is kezelni tudjuk, vagy legalább enyhíteni, amíg eljutunk az orvosig. De hogy mi legyen a gyógyszeres dobozban, az nagyban függ pl. az életkortól, az egyéni gyógyszerérzékenységtől, alapbetegségektől stb. Ezért a legjobb, ha a gyermekorvostól és a gyógyszerésztől kérünk tanácsot a házi patika összeállítására.

Ha megvan a csomagunk, akkor sem mindegy hogyan, meddig és hol tároljuk a különböző patikaszereinket!

Házi patika praktika – az otthoni gyógyszeres dobozok 12 pontja

 1. A gyógyszereket gyermekek számára nem elérhető helyen, lehetőleg zárható dobozban tároljuk!
 2. A megfelelő fény- és nedvesség elleni védelem legyen biztosított! A gyógyszeres dobozt ne a konyhában vagy fürdőszobában tartsuk!
 3. A gyógyszereket a csomagolásukon feltüntetett, megfelelő hőmérsékleten tároljuk!
 4. A hűtőben tárolt készítményeket az élelmiszerektől jól különítsük el!
 5. Azon gyógyszerek esetében, amelyeknél felbontástól is figyelni kell a lejárati időt, írjuk rá a dobozra, hogy mikor bontottuk fel!
 6. A gyógyszereket a tárolásnál lehetőség szerint mindig eredeti dobozukban tartsuk meg!
 7. Ha olyan vény nélküli készítmény újbóli alkalmazására van szükség, melyet régebben vettünk be, feltétlenül ellenőrizzük a lejárati időt!
 8. A lejárt gyógyszereket sose dobjuk a mosdóba, WC kagylóba vagy a háztartási hulladékba, hanem mindig a gyógyszertárba vigyük vissza!
 9. Házi patikánkat legalább félévente vizsgáltassuk felül gyógyszerészünkkel!
 10. A házi patikában folyamatosan rögzítsük szedett gyógyszereinket és adagolásukat. Tüntessük fel gyógyszerallergiánkat is. Praktikus lehet és sürgős esetben segít, ha a házi patikához kapcsolódóan tároljuk az orvosi dokumentációnkat is!
 11. A megmaradt gyógyszereket ne alkalmazzuk szakember javaslata nélkül, mert az veszélyes és káros lehet!
 12. A leggyakrabban szükséges, orvosi rendelvény nélkül is alkalmazható készítményekkel évszakonként frissítsük fel a házi patikánkat!

Gyertek el a patikanapra!

2016. június 1-jén, egész nap patikanap! Idén, 13. alkalommal rendez a kiadónk, a Galenus Kiadó – a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai támogatásával – nyílt napot. Ezen a napon, a programsorozatban részt vevő patikák, az ország bármely településén, “ünneppel” várják vendégeiket. Bemehettek a patikába és mindenféle ingyenes szűrésen vehettek részt. A gyógyszerészek ilyenkor előadásokat, beszélgetéseket, tanácsadásokat tartanak az érdeklődőknek. Ebben az évben a XIII. Országos Patika Nap témája a házi patika lesz, így az otthoni gyógyszeres dobozt is érdemes magatokkal vinni a patikába, hogy a gyógyszerésszel együtt tudjátok átnézni a tartalmát.

Az idei patikanapot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Galenus Kiadó szervezi.

Szeretettel várunk június 1-jén,
a XIII. Országos Patika Napon!

Az országos megnyitóról és a patikamúzeumok patikanapi részvételéről bővebben ITT olvashatsz!

BN