Fülbetegség télen-nyáron

A nátha után a fülbetegség a leggyakoribb gyermekbetegség. A fülbetegségeknek jellegzetes szezonalitása van.

Általában háromféle fülbetegséget különíthetünk el:

  1. A külső fül azaz a hallójárat gyulladása nyáron a strandszezon idején gyakori.
  2. A dobhártyán belül lévő fülproblémák ősztől tavaszig, tehát a hurutos időszakban halmozódnak.
  3. A harmadik változata a gyermekkori fülbetegségeknek, ami télen-nyáron egyaránt gyakran előfordul, főleg a közösségbe járó bölcsődés-, óvodáskorú gyermekek körében:

Ez esetben a középfülben lévő levegő helyett folyadék képződik az elhúzódó náthás hurutos betegségek kapcsán, és a folyadék besűrűsödik, kocsonyaszerű masszává alakul, rátelepszik a hallócsontokra, és lényegében akadályozza a hangvezetést. Fájdalmat ritkán okoz. Csak akkor, ha ebbe a sűrű, nyákos fülváladékba baktériumok kerülnek az orr felől a fülkürt közvetítésével. Többször láttam már, hogy a középfülben lévő sűrű váladék annyira felszaporodik, hogy nyomást gyakorol a dobhártyára és előfordul, hogy megrepeszti és fülfolyás képződik.
Az óvodákban végzett szűrővizsgálataink kapcsán bebizonyosodott, hogy a középfülben keletkező váladék nagyon gyakori, és heteken-hónapokon át észrevétlenül zajlik.

Nem a gyerek a rossz, hanem a füle

Az egyetlen igazi tünete, hogy a gyermek rosszul hall. Bizonyos esetekben viselkedési zavarokat okoz. Sokszor panaszkodnak a szülők és az óvónők, hogy a gyermek agresszív, nehezen nevelhető, és ami még ennél is fontosabb, akadályozott a szellemi fejlődése. A beszédmegértés zavara számtalan életre szóló következményt okoz. Ezért tartom annyira fontosnak, hogy ezt az alattomos, nehezen észrevehető fülbetegséget rendszeres óvodai szűrővizsgálatokkal időben kiderítsük, és annak megoldásáról,valamint a megelőzés lehetőségeiről a szülőket informáljuk.

Megelőzés, kezelés

Összefoglalva

1. A nyári fülbetegségekre savanyú kémhatású zselé a hallójáratba.
2. Náthás, dugulós orrba kombinált orrspray.
3. Orrváladék leszívása orrszívóval.
4. Középfülhurut kezelése gyógysapkával, azaz a fül melegítése.
Mindezen termékek a Miriszlai-féle orvosi iskola innovatív tevékenységének eredményei. Hatékonyságát bizonyítja a sok-sok gyógyult páciensünk.

Hálás köszönet érte Miriszlai professzor úrnak!

A klinikai gyermek fül-orr-gégészeti munkacsoport, ahol évtizedeken át dolgoztam Miriszlai professzor vezetésével, kidolgozta mindhárom gyermekkori fülbetegség megelőzésének és gyógyításának hatékony módszereit.

A nyári, uszodában szerzett fülbetegség, a hallójárat gyulladásának kezelésében a bőr savanyú kémhatását regeneráló zselét fejlesztettünk, amit évek óta sikeresen alkalmazok rendelőmben.

A náthás eredetű középfülbetegségek hatékony gyógyításához hozzátartozik az orrváladékkal együtt a baktériumok eltávolítása, ami a fülszövődmények előidézője. A „motoros” orrváladék-eltávolítás szükségessége ma már minden kisgyermeket nevelő család számára egyértelmű. Nem egyértelmű viszont az orrszívó rendszeres, alapos fertőtlenítése, és a kézfertőtlenítés minden orrszívás után.

  • Az orrdugulás füldugulást eredményez

A klinikán egy új típusú kombinált orrspray-t fejlesztettünk, ami szünteti az orrdugulást és azzal együtt a füldugulást is, valamint oldja a bennrekedt, le nem szívható orrváladékot. Rendszeresen használható akár egy hónapig is. A középfülben lévő kocsonyás massza elfolyósítására és a fülkürt szellőzés javítására javaslom a fülmelegítő gyógysapkát, ami egyidejűleg mindkét fülön hatékonyan, kényelmesen segít a fülbetegség kezelésében. Lázas gyermeknek nyilván nem melegítjük a fülét, de minden náthás eredetű fülbetegségnél naponta 2×20 percre érdemes feltenni a gyógysapkát. Több mint két évtizede sikeresen használják a fülbeteg gyermekek szülei megelőzésre és gyógyításra egyaránt. Hűtésre és melegítésre is alkalmas.

A tanítványok és munkatársak nevében írta:

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gégész szakorvos