Elesik, lezuhan… – Mikor kell orvoshoz vinni a gyereket?

A gyermekek igyekeznek felmászni mindenhová, ahová csak tehetik: székre, asztal tetejére, fára, háztetőre… Ezekről a magaslatokról azonban, gyakran sajnos, eséssel jutnak csak le.

De a legtöbb kicsinek nem is kell felmásznia sehová, ahhoz, hogy baja essen, hiszen a lépcső tetejéről vagy a nyitott ablakon is kieshetnek, de elcsúszhatnak futkározás közben – még akár a teljesen sima terepen – is.

A baleseteket nem lehet 100%-ig megelőzni, ám mindenképpen lehet azért tenni, hogy a súlyos balesetek ne – vagy csak jóval ritkábban – következzenek be!

 A törést nehéz felismerni

Eséseknél a csonttörésen kívül, lágyrész sérülések adódhatnak a leggyakrabban. A has ütésénél előfordulhat lép- esetleg májrepedés. De gyakori következménye az eséseknek a zúzódás, rándulás, ficam, izomhúzódás is. Végtagtörés szintén nagyon sok baleset, esés, természetes velejárója a kicsiknél. A törést azonban nem mindig könnyű felismerni, mivel a gyermekek csonthártyája vastag és sokszor helyén tartja az eltört csontot. Éppen ezért célszerű orvoshoz fordulni, ha bizonytalanok vagyunk. Így megelőzhető, hogy rosszul forrjon össze az eltört csont.

A koponytörtés a törések legveszélyesebbike, hiszen a koponya az életfunkciókat irányító agyat takarja. Így ha a fej csak kissé sérül is, célszerű orvoshoz vinni a gyermekünket.

Gyermekbarát otthon és folytonos felügyelet

A magas helyekre történő felmászást, ablakon történő kiesést akadályozzuk meg védőkorlátok, rácsok felszerelésével! A nyitott ablaknál soha nem hagyjuk gyermekünket felügyelet nélkül, mert odahúzhatja a széket és kieshet az ablakon. A csúszást igyekezzünk csúszásgátló járólapokkal, padlószőnyegekkel kivédeni. A gyermek szobáját lehetőleg úgy rendezzük be, hogy ne legyenek benne mászható polcok, éles, szúrós bútorsarkok, csúszós padlórészek.

Ha már bekövetkezett a baj, figyeljük meg a gyermeket, és a következő esetekben menjünk orvoshoz:

  • ha törés történt
  • ha a gyermeknek nő a hasa (belső vérzésre utal)
  • ha duzzanat van valahol
  • ha leáll vagy akadozik a légzése
  • tartós fájdalom esetén
  • aluszékonyság, sápadtság esetén, miközben szokatlanul viselkedik, esetleg hányingere van

Heim Pál Gyermekkkórház tájékoztató anyaga