Visszaváltozás – a 2. hónap

Részletek egy sportos kismama edzésnaplójából…

Fizikailag szinte teljesen rendbe jöttem, viszont lelkileg kezdek kicsit elgyengülni. Leginkább a kevés alvás, a bezártság és az egyhangúság miatt. Továbbra is alázattal teszem a dolgom, de vajon meddig fog tartani a monoton 24 órás szolgálat?

Őszintén szólva, nagy szükségem lenne némi lazulásra.  Jó lenne egyszer-egyszer kiszabadulni a négy fal fogságából. De kettős érzés ez, hiszen, hogyan is tudnék én az apróságomtól távol maradni? Egyelőre marad tehát az édes szolgálat okos időbeosztással és a közösen töltött idő kreatív kihasználásával.

Csodálattal szemlélem pici babám fejlődését. Hétről hétre ügyesebb és erősebb. A napirendje is egyre kiszámíthatóbb. Alapvetően az ő igényei határozzák meg a napi tevékenységeimet. A 3 óránkénti etetés és kb. másfél órás alvásciklusok gyorsan váltakoznak. A napi kétszeri séta közös kikapcsolódás, az esti fürdetés pedig jutalom mindkettőnknek a nap végén.

Állapotjelentés

– Hangulat: közepes
– Fizikai állapot: közepes
– Lelkiállapot: közepes
– Testsúly: 58 kg

A nappali teherbírásomat az határozza meg, hogy az éjszakám hogyan sikerült. Általánosságban nettó 6-7 órát alszom kisebb-nagyobb megszakításokkal. Jobb napokon előfordul, hogy a kisbaba 2×4 órát is alszik egyhuzamban. Viszont amikor nyugtalanabbra sikerül az éjszaka, előfordul, hogy 2-3 óránként is ébredek hozzá és akár 1 óra hosszat is ébren vagyunk.

Egyelőre alapvetően a babám társaságában próbálok kikapcsolódni, töltődni. Nagyon szeretem a közös sétáinkat. A hordozókendőnek köszönhetően folyamatos testi kontaktusban vagyunk, ami mindkettőnknek jó: én átölelem, simogatom, ő örömmel ringatózik, és mindig könnyedén megnyugszik. Úgy élvezem az alvó baba melletti nyugalmat. Kezdetben mindig telefonáltam, amint kiléptem az ajtón. De elhatároztam, hogy kihasználom a szabadban töltött időt arra, hogy töltődjek.
Azért persze remélem, hogy hamarosan eljön az a nap is, amikor legalább egy pár órára elszabadulhatok a babám mellől. A pár órás szabadságnak azonban több feltétele is van.

 • Egyrészt kritikus kérdés, hogy ki tudom-e annyira pihenni magam, hogy egyáltalán legyen kedvem elindulni bárhova otthonról.
 • Másrészt, akad-e olyan segítségem, akire jó szívvel rá merem bízni majd a babámat…
 • Harmadrészt elég kiszámítható-e már a baba szoptatási rendje, amihez a távollétemet tudom igazítani.

Fizikai állapotom

Stabil. Elmúlt minden fájdalmam. Könnyen bírom a sétákat. Egyre bátrabban merek nekiindulni bárhova. Már autóba is ültem úgy, hogy én vezettem! Tudtam kényelmesen ülni, és tudtam a vezetésre koncentrálni – a baba mellett. A hathetes orvosi kontroll megerősítette, hogy kiválóan regenerálódtam. Gyakorlatilag a szervezetem teljesen felépült a terhességből és a szülésből! A gáti heg szinte nem is látszik, a méhszáj olyan, mintha nem is szültem volna. A gátizomtorna hatásosnak bizonyult! Az aranyerem is helyreállt, bár a táplálkozásra továbbra is nagyon oda kell figyelnem. Végre elkezdhettem az edzéseket is. Jöhet a fizikai állóképességem visszaszerzése, az izomzatom tudatos megerősítése, az ízületeim átmozgatása.

Lelkiállapotom

Hullámzó. Magányosnak érzem magam, de nem szívesen fogadok még itthon barátokat. Elvágyódom itthonról, de nem mennék messzire, hiszen ha „helyzet van” – azaz bármi teendő a babával, azt itthoni terepen jobban tudom kezelni.

Baba

A kisfiam nagyon sokat fejlődik szinte napról napra. Már nemcsak engem ajándékoz meg drága mosolyával és gurgulázásával, hanem minden új arcot is. Már hasra fordítva emelgeti a buksiját, és aktívan mozog keze-lába a hangok irányába. Egyre gazdagabb a mimikája is. Nagyon kiegyensúlyozott a kisfiam. Szerintem ez annak köszönhető, hogy az etetések jól alakulnak, és a súlya szép tempóban gyarapszik, sokat hordozom, és az alvás-evés-ébrenlét rendje is beállt. Már 5900 gramm! A hasfájások is mintha egyre ritkulnának nála. Az a meglátásom, hogy ha a baba minden igénye (evés, alvás, pelenka, ideális hőmérséklet, stb…) rendben van, akkor tud a külvilág felé fordulni.
Színes játékok helyett még az édesanya a játéka.

Célkitűzés: A regeneráló életmód

1. Mozgás

 • Gátizomtorna: szoptatáskor, naponta egyszer. Szüléstől a 6. hétig.
 • Hasizomgyakorlatok: naponta egyszer felülésekkel. Szüléstől a 6. hétig.
 • Átmozgató torna: az itthoni torna célja az ízületek átmozgatása, az izmok nyújtása. Az egész mindössze kb. 5–10 percet vesz igénybe. Heti háromszor szeretnék rá alkalmat találni. Szüléstől a 6. hétig ez jelenti a sportolást sétával kiegészítve. Az általános gyakorlatok közben érzem csak igazán, hogy mennyire merev vagyok, és mennyire rugalmatlanok az izmaim, merevek az ízületeim. Nagy munka lesz visszaszerezni rugalmasságomat, ruganyosságomat.
 • Gerinctorna: a 6. hét után a finom regeneráló gyakorlatokra építve elkezdem a testtartásom tudatos helyreállítását. Fontos megerősítenem a gerinc melletti izmokat tornával, és stabilizálni a megfelelő testtartást állás, járás, ülés, házimunka, gyerekcipelés során is.
 • Séta: napi 2×45 perc tudatos relaxálással.
 • Futás: A 6. hét után elkezdem az intenzívebb aerob típusú mozgást. A célom az, hogy annyit fussak és olyan tempóban, amennyit bírok és amennyi jól esik. Amolyan szintfelmérőnek is szánom az első próbálkozásokat. Kíváncsi vagyok, hogy kényelmesen mennyit tudok futni babakocsival, és a babával magamra kötve. Nem az időt mérem, hanem a távot nézem. (Első eredmény: babakocsival/hordozókendővel2x 200 méter). Ezek a futások jobban hasonlítanak a jogginghoz. Célom, hogy ne fáradjak ki, nem kapkodjam a levegőt. Technikai kérdés: dupla melltartót kell felvennem, a megfelelő melltartóra, és alátámasztásra oda kell figyelnem.
 • Úszás: A 8. héten egy próba úszásra menni. Gyerekfelügyeletet kell hozzá kérnem. A gőz és a szauna kiválóan ellazít, és kifejezetten jót tesz a bőrömnek.

Az úszás előnyei:
– a kialvatlanságból adódó fáradtság ellen jótékony hatású a hűsítő víz,
– a vízben nagyon könnyednek és szabadnak érzem magam,
– az úszás a teljes izomzatomat megdolgoztatja.

 • Általános teendő a sportoláshoz kapcsolódóan: figyelni a tejtermelődést, kerülni az erőlködést, a sportolások után pedig lemosni a melleket.

2. Táplálkozás

Tervem az, hogy 3 liter folyadékot igyak és figyeljek arra, hogy minden nap egyek friss gyümölcsöt.

3. Szépségápolás
Néhány helyen visszereim látszanak. Ezeket kenegetem speciális kenőccsel. A hasamon még látszik egy halvány csík, ami pigmentált. Továbbra is kenegetem sea vajjal, és egyszer a héten testradírral is átdörzsölöm.

4. Pihenés
Relaxáció heti 2-3-szor, alvás amikor csak lehet.

Csoba Ildikó
A Gyermeked a személyi edződ című könyv szerzője