Gyógymasszázs gyereknek?

A babák ösztönös mozgásigénye elősegíti izomzatuk megerősödését, használatát. Másfél éves kortól már egyre inkább a hétköznapok megszokott tevékenységei kerülnek előtérbe, amelyek beszűkítik a gyermek koordinációs készségét. Az évek előrehaladtával háttérbe szorulnak az ösztönös igények, a mozgást a hétköznapi kötelező tevékenységek kötik meg, háttérbe szorítva a szabad és változatos mozgásformákat. Mindez már korai fázisban mozgásszervi, szervi bántalmakhoz vezethet.

Tartáshiba, látásproblémák

Megfigyelhető, hogy sok tinédzser küzd tartáshibából fakadó bántalmakkal, vagy túl korai látásromlással. Egy középkorú embernél már olyan mozgásszervi problémák tapasztalhatók, mint a gerincsérv, ízületi kopás, gyulladás. Mindezek megelőzhetők, ha minél korábban beépítjük a gyermek életébe a gyógymasszázskezeléseket. Az időskor is kevésbé lenne ennyire ijesztő és fájó. A csontritkulás megelőzésében nagy szerepet tölt be a változatos mozgás, ami által fokozódik a keringés és a tápanyagfelvétel, valamint a csontok sűrűsége is fokozódik, és ezzel erősebbé válik. Gyógymasszázzsal párhuzamosan mindezt elmélyíthetjük, stabilizálhatjuk. A rugalmasság megőrizhető, csak elég időt és energiát kell teremtenünk saját magunk részére.

Ezért jó a korai gyógymasszázs

Ezeket érdemes még tudni a babamasszázsról

A gyógymasszázs beépítése a mindennapokba sok problémát megelőzhet, ugyanis sokkal tudatosabbá teszi a figyelmet, időben észlelhetünk olyan elváltozásokat a babán, amely később lúdtalphoz, csípő-, gerinc- és egyéb elváltozásokhoz vezethet. Vannak olyan rejtett csípő- és gerincelváltozások, amelyek mértéke elenyészőnek tűnhet első ránézésre egy egyértelműen kóros elváltozáshoz képest. Azonban a későbbi időszakokban, 8–11–17–20 éves korban ezek az enyhének tűnő eltérések összeadódnak, és akkorra már egy konkrétan behatárolható mozgásszervi bántalommal kell szembenézni, ami nem kellemes és nehéz rajta változtatni. A korai gyógymasszázskezelés mindezeket megelőzi. Korrigálja az enyhébb izomeltéréseket, elősegíti a tápanyag felszívódását. A lelki megnyugvást, a mély stresszoldást is megalapozzuk a gyermek életében. Lényegében elmélyíthető vele az intimitás és az egészségtudatos életmód.

Egy zaklatott, hasgörcsös, nehezen alvó babánál sokat segít, ha rendszeresen átsimogatjuk a talpat, lábat, hátat, kart, hasat és fejet. Az elején szokatlan lehet a babának, de kis türelemmel el lehet érni, hogy átadja magát a kezelésnek és szinte azonnal tapasztalható a testi és lelki megnyugvás. Megszűnnek a görcsök, mély alvó fázisok alakulnak ki, kevésbé lesz hisztis, stresszes a gyermek.

Lúdtalp, izomkötöttség

A tartáshibák elkerülésére (is) hasznos gyakorlatokat, játékokat mutat be Csoba Ildikó könyve.

Vannak olyan 4–6–8 éves gyerekek, akiknek gyakran fájdul meg a lábszáruk sétálás alatt, után. Ha gyakran panaszkodnak, akkor ott már egyértelműen látható a lúdtalp és az általa kialakult izomkötöttség, görcsösség. Ezek megzavarják a helyi keringést, így gyorsan kimerül a láb, a rugalmatlanság miatt pedig jobban terhelődnek az ízületek is. Ilyenkor célszerű felfektetni a gyermeket és rozmaring- vagy körömvirág-alapú kenőccsel átkenegetni, enyhén bedörzsölni a talpakba, lábszárba. Azonnal megszűnik a bántalom és hosszú távon nem rombolja a gyermek egészségét az izomkötöttség. Ezzel párhuzamosan érdemes ortopéd orvossal is egyeztetni, de tartósabb eredményt úgy lehet elérni, ha több oldalról támogatjuk az egészség megőrzését.

A balesetekből, sérülésekből fakadó izomhegesedéseket is hatékonyabban lehet rehabilitálni, így a későbbiekben kizárhatóvá válhatnak a kontraktúrák, féloldaliság, ízületi csavarodás, tartáshibák és az ezekből fakadó bántalmak.

Mai teljesítményorientált világunkban egyre jobban háttérbe szorul a pihenés és a változatos testmozgás. Szélsőségek vermébe estünk bele és nehezen akarjuk tudomásul venni, hogy az embertelen tempóban a testi-lelki egészség felőrlődik. Gyökeresen akkor változtathatunk ezen, ha már a kezdetektől megalapozzuk egészségünket.

Farkas Lehel
okleveles gyógymasszőr