Mit tegyek, ha hasmenése van a kicsinek?

A hasmenés – főleg a gyerekeknél, nem játék! A kezelési lehetőségeiről kérdeztük Dr. Budai Marianna gyógyszerész szakértőnket.

    • Elutazunk hat napra és szeretnék felkészülni nem várt eseményekre is, ezért beraknék a poggyászunkba valamilyen hasmenés elleni szert a gyerekeknek. Tud valami hatékony gyógyszert ajánlani a 4 éves gyerekemnek? Adhatok neki loperamidot?

A loperamid hatásos és gyors megoldás hasmenésre, de fontos tudni, hogy csak 12 éves kor felett adható a betegeknek. Így az Ön gyermekének másféle gyógyszerre van szüksége.

Gyermekeknél a hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszerek közül az aktív szén lehet az első választás. Az aktív szén 3 éves kor felett alkalmazható. Az aktív szén a kórokozókat, illetve azok méreganyagait köti meg, és távolítja el a szervezetből. Ha a tabletta bevétele problémát okoz a gyermeknek, akkor célszerű a tablettákat elporítani, vagy a kapszulás formában vásárolt aktív szenet a kapszulákból kiönteni, és azt kevés folyadékkal elkeverve bevenni. Az sem probléma, ha a gyermek szétrágja a széntablettát, és úgy nyeli le. A betegtájékoztatójában szerepel, hogy életkortól függően napi maximum hány tablettát vehetnek be a gyermekek. Ne aggódjon, ha a gyermek foga, nyelve és szája fekete színű lesz a széntől a bevételt követően, ez hamar el fog múlni. Attól se ijedjen meg, ha a gyermek széklete fekete lesz, mert az aktív szén színezi azt feketére.

  • Tartok tőle, hogy a négyéves gyermekem megijedne ettől a fekete gyógyszertől. Van valamilyen más megoldás?

Igen. Kicsi és nagyobb gyermekeknél egyaránt alkalmazható a dioszmektit tartalmú, szuszpenzió készítésére szolgáló por. Ha a gyermek megissza a szuszpenziót, az védőréteggel bevonja a bélcsatorna nyálkahártyáját, így az kevésbé lesz ingerelhető, ritkább lesz a székletürítés.

  • Mit javasol még? Mit vigyek magammal az útra?

Tudom, hogy utazások alkalmával nehezebben beszerezhető, de a sós ropi etetése jól jön hasmenés esetén; attól szomjas lesz a gyermek, és hamarabb visszajuttatja a szervezetébe az elveszített folyadékot. A teák közül a gyulladáscsökkentő hatású kamillatea kortyolgatását javaslom. Ha szívesebben megissza a gyermek, vagy könnyebben beszerezhető, akkor vízzel hígított gyümölcslevet is lehet adni neki.

Mint mondtam, hasmenés esetén nagyon lényeges a só- és folyadékpótlás. Már az első hat órában lényeges az, hogy sókat és cukrot tartalmazó vizes oldatot vegyen magához a gyermek. Erre a célra speciális elektrolit-pótló készítmények szolgálnak. Szükséghelyzetben házilag is készíthető elektrolit és cukorpótló folyadék: 4 teáskanál cukrot és 1 teáskanál konyhasót kell 1 liter előzetesen felforralt, majd lehűtött vízben feloldani. Ezt lassan kortyolgatva, apránként kell meginni.

  • És mi a helyzet a probiotikumokkal?

Hasmenés alatt mindig felborul a bélflóra egyensúlya. Annak a rendezésében a pre- és a probiotikumok segíthetnek. Ha ezeket már a hasmenés alatt elkezdi szedni a gyerek, akkor hamarabb rendeződnek a panaszai.

      • Meddig gyógyszerezhetem én a gyermeket? Mikor menjek vele orvoshoz?

Ha az erős hasmenés miatt a gyermek sok folyadékot veszít, láza van vagy hány, netán erőtlen és szédül, vagy véres a széklete, forduljon vele orvoshoz!

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész