Egy nyuszi 10 évig is élhet! – Gondolja meg, mit ajándékoz húsvétra!

Fotó: pixabay.com

Édes, aranyos az élő kis nyuszi és a kis csibe, de mi lesz velük az ünnep után? Az ajándékba vásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcaira, de az idill hamar elmúlik…

Az Orpheus Állatvédő Egyesület (és a többi állatvédő szervezet is) az ünnepek utáni időszakban szembesül a tömegesen feleslegessé váló állatok kapcsán kialakuló állati nagy problémával. A baj megelőzésével és a környezettudatos vásárlói szokások megismertetésével tehetünk az állatok védelméért! Ugye ön sem szeretne szenvedésre ítélni apró bolyhos kis élőlényeket? Ne vásároljon meggondolatlanul élő állatot ajándékba, ezzel sok állati szenvedést előzhet meg!

Húsvét jegyében gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek élő állatot ajándékba

Az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján aranyosan rohangált a szőnyegen, az ünnep után már csak unott teherként ficánkolhat. Gondot okozhat a családnak a mindennapokban az állat táplálása mellett a lakást piszkító szőrzet, és a kéretlenül keletkező ürülék is. Az élő állat szőre vagy tolla a megajándékozottból akár még allergiás tüneteket is kiválthat.

Az óvodában, iskolában lévő csemeték elől a szülők sok esetben vágásra, hulladékkonténerbe dobják vagy egyszerűen szélnek eresztik a „fényét vesztett” élő húsvéti ajándékot. A „humánus” céllal vadasparkba leadott húsvéti nyuszik egy része vadállatok elemózsiájaként is végezheti.

Gondolja át, valóban helye van a családban egy kisállatnak?

Ünnepek előtti hónapokban növekszik a nyúltermelés. Szórólapok, hirdetések buzdítanak nyuszik-és kiscsibék vásárlására. Húsvét előtt gondolja végig, hogy valóban szívesen tartana-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaik. Például mi lesz jövő húsvétkor? Nyaralás alatt? Mindig gondolnunk kell a környezettudatos (állatra nézve felelős) állattartásra, tehát az ajándékba vásárolt élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire. Sokszor befolyásolja a tudatlan, informálatlan vásárlót a gazdasági (hátsó-) szándékkal árusító kereskedő.

Fotó: pixabay.com

A lehetőségek közepette ne hagyja magát élő állat vásárlására csábítani! Ha nem biztos az állat további sorsát illetően, akkor ne vásároljon ajándékként élő állatot sem húsvétra, sem más ünnepi alkalmakra. Hiszen az esetek többségében az élőlény csak egy unott teher marad az ünnep után.

Az is lehet, hogy már megvásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá a nyakába vett terhekre. Ez esetben semmiképpen ne eressze szélnek senki a felesleges állatot, és ne is dobja a szemétgyűjtő konténerbe. Célszerű kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a húsvéti nyuszit, kiscsibét, és a többi ajándék állatot.

Figyelembe kell venni az állatok kiszolgáltatott helyzetét, és azt, hogy ezzel az ember nem élhet vissza. Minden háziállatért az ember (az állat közvetlen megvásárolója, az állat gazdája) tartozik felelősséggel. Élő állat ajándékozást visszatartó tényező lehet, hogy mára már bűncselekmény az állatkínzás!

Fotó: pixabay.com

Ne licitáljon internetes oldalakon sem élő állatra!

Az egyik magyar portálon 500 forintról indulnak a licitek az élő nyulak esetében. Ha valaki ilyen módon vásárol élő állatot, akkor már maga a szállítás is állatkínzásos bűncselekménynek minősülhet, ha az átvétel nem személyesen történik.

Mit ajándékozzunk húsvétra?

Élő állat helyett van alternatíva: csoki díszeket, szintetikus alapanyagokból készült figurákat – plüss játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készítsen szeretteinek saját kezűleg ünnepi emlék – ajándékot…

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület