3+1 ok, amiért írassuk be a gyereket sportra

Miért sportoljon a gyerek? Erre legtöbbünk azt válaszolja, hogy azért, hogy fitt és egészséges legyen. Meg azért is, hogy szórakozzon. Mindegyik igaz, de mi mondunk még 3+1 érvet, amiért érdemes beíratni a gyereket valamilyen sportra.

1 – Jobban teljesít az iskolában!

Minden szülő szeretné, hogyha gyermeke ügyesen tanulna, jó jegyeket hozna és gördülékenyen venné az iskolai akadályokat. Ebben is segíthet a sport. Számtalan tanulmány és felmérés alátámasztotta már azt, hogy a sportoló gyerekeknek nő a mentális terhelhetőségük, képesek jobban koncentrálni, nagyobb az akaraterejük és jobban kialakul bennük a felelősségérzet. (Sőt, egy skót vizsgálat azt is megemlíti, hogy a sportoló gyerekeknek idős korukban többnyire nagyobb az intelligenciahányadosa, mint a nem sportoló társaiknak.)

Sokszor a szülők tartanak attól, hogy az edzés majd túl sok időt elvesz a gyerkőc életéből, és emiatt nem lesz majd elég ideje/energiája a tanulásra. Erre utal a sokszor hangoztatott atyai szlogen: „Csak a tanulás rovására ne menjen!” Az valóban igaz, hogy annak a gyermeknek, akinek délután edzései vannak (akár a héten többször is), kevesebb idővel rendelkezik, mint az a társa, aki az egész délutánt pl. otthon tölti. Ám az is igaz, hogy a sportoló gyerekek minőségi időt töltenek el, míg az otthonülők lehetséges, hogy számítógépezéssel és telefonnyomkodással múlatják az időt a leckeírás helyett, amit nem feltétlenül mondhatunk minőségi időtöltésnek az iskola szempontjából. A sport által viszont minden gyerek rengeteg energiát nyer, és ezt az energiát pedig szépen át lehet forgatni a tanulásba. Az edzés fejleszti a tanulóképességet, a memóriát és a koncentráció-képességet – ezeket pedig az osztályteremben is jócskán lehet kamatoztatni.

2 – Megtanul csapatban dolgozni!

Azon gyermekek, akik valamilyen csapatsportot űznek, sokkal jobban elsajátítják azokat a közösségi viselkedési formákat, amelyek a barátkozáshoz, a szoros kötelékek kialakításához és a csapatban való kiváló együttműködéshez elengedhetetlenek. Egy csapatban részfeladatot vállalva és jól teljesítve, a többiek posztját tiszteletben tartva, egy edző mentorálása alatt, akár folyamatos versenyeken megmérettetve a gyermek a munka és siker teljes útját bejárva mélyülhet el azon szociális képességekben, melyeket nemcsak az iskolapad(ok)ban ülve hasznosíthat, hanem a családi-, magánéletben is, valamint a későbbiekben a munkahelyen is.

3 – Az önbizalom-tuning miatt!

Érthető, hogy azon gyerekek, akik rendszeresen sportolnak valamit, sokkal nagyobb önbizalommal rendelkeznek, egyszerűen jobban érzik magukat a bőrükben. Hiszen a folyamatos sportolás révén megtanulják azt a folyamatot, miszerint hogyha kitartóan és következetesen gyakorolsz, akkor fejlődni fogsz, ha pedig eleget fejlődtél, küzdöttél, akkor előbb-utóbb el fogod érni a sikert. A siker pedig ősidők óta jótékonyan hat az emberek önértékelésére!

+1 – A stresszoldás miatt!

Az edzés boldogsághormonokat termel, feldob és elűzi belőlünk a stresszt. Ez kicsikre és nagyokra egyaránt igaz. A mozgás révén a gyerek kiegyensúlyozottabbá válik, nem mellesleg esténként sem kell majd neki altatás, hiszen levezette a felesleges energiáit, feszültségét és agresszivitását.

Fontos tudni!

Hogyha gyermekünk rendszeresen eljár mozogni, akkor nagyon fontos tudni, hogy ilyenkor érdemes vitaminokkal és ásványi anyagokkal megtámogatni a szervezetét. Az edzés révén a test jobban is savasodik, emiatt szükséges odafigyelni, hogy az esetleges étrend-kiegészítők mellett is minél több nyers zöldséget egyen a lurkó.

vitaminsziget.com