Bébipapi…márciusra

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek.
Sőt, a családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás!

Sárgarépa

Mikortól adható?

A zöldségek bevezetése során a burgonya után a sárgarépa következik.

Nagy cukor- és béta-karotin-tartalmú, gyógyhatású zöldség. A kisbabák szép színe és édeskés íze miatt többnyire kedvelik. Nyersen székletlazító, főve székletfogó hatású. A székletet és – ha naponta ezt eszi a baba – a bőrt is sárgára színezi. A répát alaposan meg kell mosni és meg kell hámozni. Az újrépát, ha vegyszermentes termesztésből származik, akkor nem hámozzuk, csak erős szőrű kefével ledörzsöljük a külső héját. Vajban párolva vagy tejben főzve a legízletesebb.

Alma

Kalóriaértéke kicsi, szegényes fehérjékben és szénhidrátokban, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű C-vitamint, béta-karotint, nyomelemet és immunerősítő antioxidánst tartalmaz. Ahogy érik az alma a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin, és ennek maradandóságáról az almában levő bioflavonoidok gondoskodnak. Magas pektintartalma miatt a bélbetegségek ideális gyógyító étele. A pektin – az alma húsának rostanyaga
– bevonja és védi a bélnyálkahártyát, megköti az ólmot, higanyt, ártalmas baktériumokat, rákkeltő anyagokat, és mint salakképző rostanyag felgyorsítja ezek kiürítését a szervezetből. Az alma magas rosttartalma okán egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében.
Válasszunk hazai, megbízható termesztésből származó, éretten leszedett gyümölcsöt. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, és egyéves korig mindig hámozzuk is meg.

Mikortól adható?

A kisbabák étkezésébe a gyümölcsök bevezetését leghelyesebb az almával kezdeni, mert kellemes íze miatt akár nyersen, akár főve vagy sütve a kisbabák kedvenc gyümölcsei közé tartozik.

Bébipapi alapművelete
Szűrés: A szűrést aszerint, hogy milyen étel szűréséről van szó, végezhetjük nagyobb lyukú tésztaszűrővel vagy finomszálú leves-, illetve teaszűrővel. A tea és a gyümölcslevek szűrésére külön – szagmentes – szűrőt használjunk. A mártások szűrését kevergetéssel segítjük, kanállal kissé át is nyomogatjuk a szűrendő anyagot.

Alma-, narancslé

A megmosott és hámozott érett, édes, piros almát lereszeljük, kipréseljük a levét, elkeverjük 1 megmosott narancs kicsavart levével és 1 mokkáskanálnyi bioakácmézzel. Felhígítjuk egyharmad mennyiségű ánizsteával.
A narancs megakadályozza az alma barnulását (a barnulás csak esztétikailag zavaró, nem jelent értékcsökkenést), az alma kivédi a narancs székletlazító hatását, a méz pedig tápanyag-kiegészítő és ízfokozó. Naponta kaphatja a baba 1-2 dl mennyiségben.

Sárgarépalé

A tisztára mosott és lekapart répát fémreszelőn lereszeljük, és a levét kinyomjuk. Teával kétszeresre hígítjuk, és néhány csepp citromlével ízesítjük. Kétnaponta egyszer, fél deci mennyiségben kínáljuk. Sok karotint tartalmaz, székletlazító hatású. Ha túl gyakran adjuk, a baba orra és a talpacskái sárgára színeződhetnek.

Krumplis sárgarépaleves

Hozzávalók: újkrumpli, újhagyma, újrépa, só, vaj, bionarancs, bazsalikom.
Elkészítés: 4-5 hámozott újkrumplit, 2 szál újhagymát és 1 csokor újrépát (kb. 5 darab) felkarikázunk, és csipetnyi sóval, 5 deci vízzel puhára főzünk.
1 evőkanál vaj hozzáadásával pépesítjük. Vízzel a kívánt sűrűségűre hígítjuk, ízesítjük 1 bionarancs kicsavart és átszűrt levével, a narancs lereszelt héjával, és még egyszer felfőzzük. Szükség szerint sózzuk és vágott bazsalikommal megszórjuk.

A cikk Dr. Kerekes Judit gyermekorvos Jó étel, jó élet című könyve alapján készült.

A könyv megrendelhető a Galenus webáruházban!

 Galenus